"Legea plagiatelor", declarata neconstitutionala in integralitate de Curtea Constitutionala

Vlad Toma | 26.10.2016

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis astazi sesizarile facute de Guvernul Romaniei si de PNL in privinta legii care modifica statutul scolilor doctorale, lege numita in presa si "legea plagiatelor," declarand neconstitutionale modificarile pe care Parlamentul intentiona sa le aduca acestei legi, anunta televiziunile de stiri.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Academicianul-matematician Viorel Barbu, demisionat de la conducerea CNATDCU dupa adoptarea in Parlament a "legii plagiatelor" a salutat decizia CCR, considerand-o o veste excelenta, dar a spus ca nu va reveni asupra demisiei. Barbu si-a dat demisia la o zi dupa adoptarea in Parlament a "legii plagiatelor" care lasa CNATDCU, for de diagnosticare a imposturii doctorale, fara obiectul muncii, transfromandu-l intr-un organism lipsit de substanta si de putere de decizie in stabilirea plagiatelor. 

 

Modificările aduse ordonantei de guvern 4/2016 de catre o comisie condusa de Ecaterina Andronescu (PSD) intentionau sa schimbe modul de analiza a sesizarilor de plagiat, dand CNADTCU, institutia care investigheaza acum suspiciunile de plagiat, un rol mai degraba decorativ si aducand in prim-plan scolile doctorale de la nivelul universitatilor.

 

Conform legislatiei actuale, in urma analizei suspiciunilor de plagiat existente in cazul unor teze de doctorat, CNADTCU decidea daca era vorba de un plagiat sau nu, ministrul Educatiei avand rolul de a semna ordinul pentru retragerea unui titlu, rol mai degraba formal, in cazul in care era intr-adevar vorba de un plagiat.

 

Modificarile votate de Senat lasau in seama universitatilor care au dat titlul de doctor sarcina de a decide daca acesta trebuie retras, actiune destul de suspecta deoarece universitatile ar fi trebuit sa-si recunoasca propriile greseli si sa retraga titlurile de doctor pe care ele insele le-au dat.

 

Legea a fost votata in Parlament de PSD, ALDE si de 12 membri PNL. Au fost 90 de voturi pentru, 12 impotriva si 6 abtineri. Liberalii au transmis apoi ca votul celor 12 senatori ai PNL a fost o eroare si au anuntat ca vor ataca legea la CCR.

 

Academicianul Viorel Barbu a demisionat din functia de presedintele al CNATDCU dupa ce aceasta lege a fost votata in Parlament. 

 

Presedintele Iohannis a cerut parlamentarilor reexaminarea acestei legi insa acestia au respins criticile presedintelui, adoptand legea in forma sa initiala.

 

Ministerul Educatiei a transmis ca nu sustine aceasta lege decat daca ii sunt aduse modificarile propuse de presedintele Iohannis.

 

CNATDCU a dat pana in prezent mai multe verdicte de plagiat, in cateva cazuri rasunatoare, fapt care i-a convins pe parlamentari ca lucrurile trebuie schimbate rapid. CNATDCU a dat verdictele finale de plagiat in cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta, in cazul fostilor ministri Gabriel Oprea si Petre Toba, si in cazul lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22