Klaus Iohannis da de inteles ca nu va promulga "legea Dragnea", de eliminare a 102 taxe

Dora Vulcan | 26.10.2016

Președintele Klaus Iohannis dă de înțeles că nu va promulga legea care elimină peste 100 de taxe – așa numita ”Legea Dragnea”. Proiectul a trecut în timp record de Parlament (aproximativ o săptămână) și prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie anul viitor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Șeful statului spune că nu poți modifica o lege atât de importantă fără o dezbatere.  El a criticat la Adevărul Live, graba cu care aleșii au trecut această lege în prag de alegeri parlamentare.

 

 

”Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor: că azi există unele taxe, iar peste o săptămână sunt alte taxe, numai pentru că există campanie electorală”, a spus președintele.

 

  

***

 

Ministrul Finantelor Anca Dragu a avertizat ca nu exista necesarul financiar care sa permita eliminarea de la bugetul statului a celor 102 taxe eliminate prin "legea lui Dragnea" care a avut un parcurs viforos in Parlament, gratie apropierii campaniei electorale si pentru care o astfel de masura da extrem de bine.

  

"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.r.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare, asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia. La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", a declarat ministrul Finantelor Anca Dragu.

 

Impactul asupra bugetului ar fi de aproximativ 600 de milioane lei, avertizeaza ministrul:

 

"Aici avem doua elemente, respectiv finantarea care nu este prevazuta in proiectul de lege din Parlament si mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio si televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare si sunt parte din cadrul legal de functionare a radioului si televiziunii. Nu putem plati integral functionarea acestor doua institutii, pentru ca legislatia curenta nu ne permite acest lucru. Poate fi modificata, e lege organica care poate fi modificata in Parlament."

 

 

 

***

 

Deputatii au votat marti, in unanimitate, legea propusa de presedintele PSD Liviu Dragnea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale. Legea votata de deputati elimina de asemenea si taxa radio-tv, desi membrii Comisiei de buget finante au decis zilele trecute ca aceasta taxa va ramane in vigoare.

 

 

In pragul alegerilor parlamentare, legea initiata de Liviu Dragnea a trecut extrem de repede prin Legislativ, ea fiind construita in mod evident ca o contrapondere la planurile de debirocratizare ale premierului Dacian Ciolos si a masurilor pe care acesta le-a luat la nivelul "Comisii de taiat hartii".

 

Proiectul lui Dragnea nu a avut sustinerea Ministerului de Finante, care a transmis ca mai multe taxe care figurau in acest fusesera deja eliminate.

 

Dincolo de eliminarea taxelor radio-tv, noua lege elimina mai multe taxe consulare, taxe legate de cazier, de cumpararea unei masini, de schimbarea actelor de identitate, a pasaportului etc

 

Presedintele PSD a declarat astazi in Parlament, inainte de vot, ca aceasta lege le va reda increderea romanilor "si celor care isi cumpara o masina din punga lor, si celor care trebuie sa plateasca anumite taxe si nu mai vor sa piarda timpul cu asta. Aceasta lege va da incredere romanilor din afara tarii deoarece va fi mai usor sa-si platesca taxele consulare. Eliminarea taxelor va da incredere romanilor ca lucrurile incep sa se schimbe in aceasta tara", a spus Dragnea, precizand ca romanii au fost umiliti ani de zile prin statul la cozi.

 

In urma votului, Dragnea a declarat ca Parlamentul Romaniei a votat "cea mai performanta lege, pentru o debirocratizare reala," precizand de asemenea ca zilele urmatoare vor fi prezentate toate cele 102 taxe care au fost eliminate si se va arata de cand sunt ele in vigoare.

 

Presedintele PSD a mai spus, despre eliminarea taxei radio-tv, ca si in prezent Radioul si Televiziunea iau bani de la bugetul de stat si ca asta nu le afecteaza independenta. Dragnea a anuntat de asemenea ca anul viitor bugetul Radioului va ajunge la 480 milioane de lei si cel al Televiziunii la 620 de milioane de lei, mai mult decat in acest an, urmand sa fie infiintata o comisie parlamentara care sa verifice activitatea acestor institutii si sa faca modificarile legislative necesare unei functionari mai bune a acestora.

 

Radioul si Televiziunea critica legea lui Dragnea

 

Angajatii de la Radio au transmis zilele trecute ca vor protesta daca taxa radio-tv va fi eliminata iar Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a anuntat ca nu este de acord cu aceasta initiatiava deoarece, in urma ei, Radioul public si-ar pierde independenta si autonomia, trebuind finantat doar de la bugetul de stat.

 

Mai multi fosti presedinti ai Televiziunii Romane au criticat de asemenea eliminarea taxei radio-tv, considerand ca este periculoasa pentru democratia din Romania, deoarece stirbeste independenta televiziunii publice.

 

Situatia Televiziunii Romane nu era nici pana acum deloc buna, din cauza datoriilor acestei institutii. Conform declaratiilor facute de fostul sef al TVR, Stelian Tanase, la finalul anului 2014, TVR avea o datorie de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane erau datoria catre bugetul de stat. In 2015 au existat venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei.

 

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a trimis in aprilie o scrisoare Parlamentului in care arata ca declararea insolventei ar fi cea mai buna solutie pentru salvarea SRTV si a SRR

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22