Marian Lupu se retrage din cursa prezidentiala. Maia Sandu vorbeste de un "mar otravit"

Dora Vulcan | 26.10.2016

Al doilea clasat in sondajele prezidentialelor din Republica Moldova, candidatul Marian Lupu, a anuntat miercuri ca se retrage din cursa prezindentiala in favoarea candidatului proeuropean, Maia Sandu, anunta publicka.md. Maia Sandu vorbeste pe pagina sa de Facebook de un "mar otravit", menit a o compromite. La scurt timp, si Iurie Leanca si-a anuntat retragerea, potrivit unimedia.info.

Pe aceeași temă

 

 

Discursul lui Marian Lupu, liderul PDM, potrivit publika.md.: 

 

 "Vreau să vă anunţ că numai ce am terminat şedinţa biroului executiv al PDM.Noi asemenea consultări am avut pe parcursul întregii campanii.

 

Republica Moldova trebuie să-şi continuie parcursul european.

 

Mesajul meu a prins şi asta mă bucură. PDM a ajuns partidul unic care poate menţine Moldova pe parcursul european, datorită acestui fapt a crescut interesul oamenilor. Mă bucur că a scăzut interesul pentru Uniunea Vamală.

 

Spre deosebire de mulţi concurenţi electorali am avut o campanie pozitivă, am fost alături de oameni. Aşa şi în continuare PDM va face politică, alături de oameni. Am încercat să păstrăm mesajul european. Creşterea noastră constantă a arătat că PDM a reuşit să-şi păstreze rezultatele în ultimele alageri, acest lucru ne obligă ca partid aflat la Guvernare.

 

 Atât eu cât şi PDM am demonstrat că putem să facem paşi importanţi atunci când interesul naţional cere. Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean, care să lucreze alături de Parlament şi Guvern. Trebuie să fie un factor de echilibru în politica internă şi un bun promotor peste hotare. Preşedintele o dată instalat în funcţie trebuie să se dedice.

 

Am analizat ultimele date foarte proaspete care arată că acea mişcare cu candidatul unic nu a dat rezultate scontate. Probabil şi pentru că ea a fost făcută târziu, dar şi faptul că o parte suprinzător de mare electoratului DA nu a întărit dreapta, ci stânga. Nici avansul Maiei Sandu nu e unul considerabil, rămânând în limita marjei de eroare cu şanse relativ egale de a intra în turul noi. O altă analiză ne-a pus pe gânduri. Este vorba de modul prin care am putea intra în turul II. Candidatul PDM şi cel PAS şi ce evoluţii se anticipează. În această analiză am pornit de la interesul ca alegerile să fie câştigate de un canidat proeuropean, indiferent de numele lui. Concluzia e că în turul II candidatul PAS are şanse mai mari să-l învingă pe Igor Dodon. Candidatul de dreapta care intră în turul II are nevoie de fiecare vot pe care îl poate atrage ca să iasă câştigător. Obiectivul PDM nu e pur şi simplu să câştige o întrecere electorală. Obiectivul PDM este ca alegerile să fie câştigate de candidatul proeuropean cu cele mai mari şanse în turul II. Pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie câştigate de un candidat de dreapta este nevoie de o anumită decizie, tactică responsabilă.

 

Având în vedere de aceste analize ca Republica Moldova să fie condusă de un candiat proeuropean. Am laut decizia să mă retrag din cursa electorală".

 

 

 

Vlad Pahotniuc, primvicepresedinte al PDM a explicat ratiunile retragerii lui Lupu, invocand sondajele de opinie:

 

 

"Sondajele din ultimele luni au arătat că Maia Sandu este cel mai reprezentativ, decizia poate fi şocantă pentru unii, însă pentru noi este o decizie logică. Este în primul rând pentru interesul major al ţării. Prin această decizie vrem să consolidăm vectorul european al ţării şi să modernizăm ţara. Dacă sondajele arată că există un alt candidat care are şanse mai sigure că obţină această victorie, noi ca partid, demonstrăm că avem şanse să luăm decizii importante pentru ţară. E o decizie ca rezultat al consultărilor cu oamenii din teritoriu, cu partenerii europene. Faptul că PDM contribui la susţinerea unui candidat de opoziţie ca să câştige alegerile, va consolida scena politică", a spus Vlad Plahotniuc.

 

 

 

Maia Sandu avertizeaza asupra "marului otravit" si nu crede in sinceritatea ofertei lui Lupu

 

"Circul continuă.

 

Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu.

 

E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege.

 

Astfel, PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon.

 

Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite.

 

Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înțelege că și Plahotniuc, și Lupu sînt niște lași.

 

Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă", a scris Maia Sandu pe pagina personala de Facebook.

 

 

Si Iurie Leanca s-ar fi retras

 

Și liderul PPEM, Iurie Leancă se retrage din cursa electorală. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Rodica Nemerenco, informeaza unimedia.info.  Reprezentanții PPEM nici nu au confirmat și nici nu au infirmat anunțul Rodicăi Nemerenco, informeaza sursa citata

 

 

In cursa raman Igor Dodon - care reprezinta stanga pro-rusa si Maia Sandu - dreapta, proeuropeana. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22