Academicianul Barbu, despre neconstituţionalitatea «Legii plagiatele»: O veste excelentă

E.b. | 26.10.2016

Academicianul Viorel Barbu, cel care a demisionat în urmă cu două săptămâni de la conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat că decizia de neconstituţionalitate a Legii de adoptare a OUG privind plagiatele este "o veste excelentă”.

Pe aceeași temă

 

Însă, a spus academicianul, această situaţie nu îl determină să revină asupra demisiei, întrucât are foarte multe lucruri de făcut, iar la CNATDCU are cine să îl înlocuiască, vicepreşedintele Marius Andruh fiind foarte potrivit, conform News.ro.

 


"Vestea că Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă  4/2016 privind plagiatele este neconstituţională este excelentă", a spus academicianul Viorel Barbu. 


Întrebat dacă, în noul context, ar putea reveni la conducerea CNATDCU, Viorel Barbu a spus: "Nu prea revin asupra deciziilor. Nu voi reveni nici asupra demisiei din funcţia de preşedinte al CNATDCU. Are cine să mă înlocuiască, vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, este foarte potrivit".


Fostul preşedinte al CNATDCU a mai spus că deja are multe proiecte, pe care vrea să le ducă la bun sfârşit.  "Am mai multe proiecte, mă voi dedica lor", a conchis Viorel Barbu.


Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă  4/2016 privind plagiatele este neconstituţională.


Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că au fost admise atât sesizările PNL, cât şi ale Guvernului, iar OUG rămâne în vigoare aşa cum a fost adoptată de Guvern, fiind declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament.


Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.


Senatorii au respins, în octombrie, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.


În urma acestei decizii, Viorel Barbu a demisionat din funcţia de preşedinte al CNATDCU, acesta declarând că a renunţat la funcţie în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o "instituţie decorativă", conform News.ro.

 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, tot după votul din Senat, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele, dar şi demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat că este un profesionist care şi-a dovedit verticalitatea, neutralitatea şi profesionalismul în modul în care a condus această instituţie, afirmând că va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar să fie ferit de imaginea plagiatului şi a imposturii în cercetare.


Forma adoptată iniţial de Parlament a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare.


Preşedintele afirma că, în ceea ce priveşte procedura obţinerii titlului de doctor, "aparent" aceasta este simplificată, însă "se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22