CCR amana pentru 29 noiembrie o decizie privind constitutionalitatea casatoriilor gay

Vlad Toma | 27.10.2016

CCR a amanat pentru 29 noiembrie luarea unei decizii privind exceptia de neconstitutionalitate prin care un cuplu gay casatorit in Belgia cere recunoasterea acestei casatorii si in Romania, anunta Digi 24.

Pe aceeași temă

 

Relu Adrian Coman, cetatean roman, si Robert Clabourn Hamilton, cetatean american, s-au casatorit in Belgia in 2010 si ridica acum o exceptie de neconstitutionalitate in privinta faptului ca in Romania nu este recunoscuta aceasta casatorie, atacand cateva articole din Codul Civil.

 

Pe agenda de astazi a Curtii Constitutionala figureaza dosarul nr.78D/2016 in care sunt implicati Coman Relu Adrian, Clabourn Hamilton Robert si Asociația ACCEPT, exceptia de neconstitutionalitate vizand art.277 alin.(2) și (4) din Codul civil:

 

Codul Civil, Art. 277. –

 

(1) Este interzisă căsătoria între persoane de acelaşi sex.

(2) Căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.

(3) Parteneriatele civile între persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.

(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţiei pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.

 

CCR a discutat aceasta problema in luna iulie a acestui an insa discutiile au fost amanate de mai multe ori pana in prezent.

 

Trei milioane de romani au semnat o petitie elaborata de Coalitia pentru Familie in care cer redefinirea familiei in Constitutie prin înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“. In luna iulie a acestui an, CCR a decis ca aceasta initiativa de revizuire a Constitutiei este constitutionala.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22