De același autor
Prin implicarea în războiul civil din Siria, Rusia a funcționat ca o umbrelă aeriană pentru forțele terestre ale regimului Assad. Mai mult, avioanele rusești s-au implicat masiv în susținerea asediului terestru și aerian desfășurat împotriva fiefului opoziției, Alep, încercuit astăzi de forțele Damascului. Se estimează că peste 250.000 de oameni rămân în partea de est a orașului, controlată de rebelii anti-Assad, reunind atât jihadiștii din Nusra, cât și forțele moderate sprijinite de Statele Unite din Armata Liberă Siriană. De fapt, prezența Rusiei în Siria vizează nu doar menținerea bazelor militare din Tartus și Latakia, dar și consolidarea regimului Assad, prin eliminarea oricărei potențiale alternative. Pe acest fond, concentrarea bombardamentelor preponderent și fără discriminare pe epicentrul opoziției (Alep), care astăzi tinde să semene tot mai mult cu un Groznîi pe steroizi, și doar marginal pe zonele aflate sub controlul Statului Islamic. Desigur, în logica Moscovei, oricine este împotriva regimului este „terorist“. Este contextul în care Vestul, în special Franța, au acuzat Rusia de săvârșirea de crime de război. Căderea Alepului ar reprezenta o victorie importantă pentru Assad și probabil că de aici și graba Moscovei de a pune viitoarea administrație de la Casa Albă în fața unor realități teritoriale favorabile Damascului.
Nu poate fi ignorată nici unda de șoc colaterală care pune presiune adițională pe Europa - criza refugiaților, alimentată prin escaladarea bombardamentelor lipsite de discriminare practicate simultan de Moscova și de aviația lui Assad. „Creșterea numărului refugiaților în Europa va spori popularitatea partidelor de extremă dreapta pro-ruse. Este ca și cum ne-am afla în fața unui perpetuum mobile. Rusia presează la un capăt pentru a profita din întregul proces“, spune Andreas Umland, un analist german din Kiev. Este ceea ce fostul comandant NATO pe Europa, generalul Breedlove, numea transformarea refugiaților în armă (weaponization of refugees).
Și totuși, ce-i de făcut? În dezbaterile cu Trump, Hillary Clinton a reluat ideea implementării unei zone de interdicție aeriană, dar și a unor zone sigure în interiorul Siriei în apropierea granițelor Iordaniei și Turciei. Acestea „nu ar ajuta doar la protejarea civililor prevenind fluxurile constante de refugiați, dar ar reprezenta și pârghii de presiune asupra guvernului sirian și asupra rușilor, pentru a-i determina să poarte negocieri serioase pentru identificarea unor soluții care să pună capăt conflictului“, a spus Clinton în dezbatere. Pe de altă parte, însă, capacitatea Statelor Unite de a impune o „no fly zone“ este tot mai mult pusă sub semnul întrebării pe fondul desfășurării sistemelor anti-acces și de excludere regională rusești (precum platformele S-400) pentru a proteja regimul Assad. Până astăzi, Administrația Obama a respins constant astfel de propuneri, pe motiv că nu ar schimba fundamental realitatea din teren, dar ar obliga America să-și asume costuri și riscuri pe care nu este pregătită să le plătească. Spre exemplu, activarea unei carantine aeriene presupune eliminarea sistemelor defensive ale lui Assad. Or, introducerea variabilei rusești a asigurat faptul că regimul și armele sale devin intangibile.
Maniera în care Moscova abordează criza siriană ilustrează atât filosofia sa de acțiune în plan geopolitic, cât și diferențele majore în raport cu viziunea occidentală. Rusia e conștientă că bombardamentul barbar din Alep are consecințe de imagine serioase. Pe moment, a avut darul de a bloca încercările unor țări din UE, Italia și Grecia sunt două exemple, de a milita pentru reducerea sau chiar eliminarea sancțiunilor la adresa sa. Însă probabil că la Kremlin au prevalat câștigurile potențiale: prezervarea la putere a regimului Assad, consolidarea prezenței sale militare în regiune, semnalul transmis celorlalți actori din regiune, Egiptul, Iordania, țările din Golf, că, spre deosebire de America, pe Rusia aliații săi pot conta până la capăt, indiferent de situație. Pentru că, la urma urmei, la fel ca în trecut, europenii vor uita de Alep în doi-trei ani.