Tribunalul Brasov: Aristotel Cancescu, 30 de zile in arest la domiciliu

Dora Vulcan | 27.10.2016

Magistrații Tribunalului Brașov au decis joi trimiterea fostului președintele al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe aceeași temă

 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus, miercuri, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 octombrie 2016, a fostului presedinte liberal al CJ Brasov Aristotel Cancescu.

 

 

 

 Fostul presedinte al consiliului judetean Brasov si al filialei brasovene a PNL este acuzat de procurorii DNA ca a cerut mita ca sa furnizeze locuri eligibile pe listele din consiliul judetean si ca a depus banii la partid, in casierie, dar fara chitanta. Mai este acuzat ca a scos bani din fondul de rezervă al consiliului  si ca, impreuna cu seful de campanie electorala, a creat un sistem prin care li s-au furnizat tuturor primariilor din judet, de aceeasi culoare politica, softuri educationale pentru scoli si primarii in conditiile in care unele nu detineau nici macar computere.

 

 

 

Adrian Aristotel Cancescu, presedinte, la data faptelor imputate de DNA, al Consiliului Judetean Brașov și președinte al filialei județene a PNL este acuzat de trei fapte de luare de mita si de abuz in serviciu, informeaza procurorii DNA.

 

El urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și punerea sub control judiciar pentru 60 de zil față de Claudiu Coman – fost consilier judetean, acuzat de complicitate la luare de mită si  instigare la abuz în serviciu.

 

In dosar mai sunt cercetati si pusi sub urmarire penala fostul director al Directiei de investitii din primarie, Emil Cristian Cirica, Radu Petru Ispas, administrator public al  județului Brașov, acuzat de abuz în serviciu, directorul economic al consiliului judetean, Aurelia Popescu, acuzata tot de abuz in serviciu  si Razvan Iosif, fost administrator al unei societati comerciale, acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

 

 

 

Ce spun procurorii

 

1. În contextul campaniei electorale din anul 2012, Aristotel Căncescu, președinte al PNL Brasov a pretins de la trei persoane bani și diverse bunuri, in suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov.

 

Una dintre cele trei persoane este și Claudiu Coman, inculpat si el miercuri de DNA, care era la acea vreme șef de campanie electorală și consilier județean. În această calitate, Coman a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcția de consilier județean, în biroul său din cadrul CJ Brașov, 50.000 lei.

 

Banii respectivi au fost predați casieriei partidului, fără documente insa, fiind utilizați pentru materiale electorale, consecința fiind alegerea celor trei persoane în funcția de consilier județean.

 

2. În aceleași circumstanțe, în perioada 2012-2013, Căncescu i-a cerut lui Coman si a dat dispoziții pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil și de Cirică, Popescu și Ispas care au doar calitatea de suspecti in dosar.

 

Prin intermediul acestor documente, Cancescu a justificat trei dispoziții pe care le-a si dat ulterior pentru  inițierea și adoptarea unor hotărâri de alocare a unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului.

 

Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziției de softuri educaționale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei.

 

În continuare, având acceptul și promisiunea lui Cancescu, care i-a spus ca va aloca banii respectivi, dar și pentru a da o aparență de legalitate, Coman și-a folosit influența ce decurgea din calitățile menționate mai sus cerand unui număr de 15 primari liberali din județ să faca cereri prin care sa ceara diverse sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziția de softuri educaționale, lucru pe care aceștia din urmă l-au și făcut.

 

După formularea acestor cereri, între societatea administrată de suspectul Iosif Razvan și primăriile respective sau direct cu școlile din aceste localități, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speță tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei.

 

În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unitățile de învățământ sau primările să dețină calculatoare și, în plus, softurile vândute nu erau licențiate sau avizate de Ministerul Educației ca fiind corespunzătoare programei de învățământ pentru ciclul gimnazial.

 

Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranșe.

 

Banii au fost apoi remiși lui Coman Claudiu din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-și asigura locul pe o poziție sigur eligibilă pe lista candidaților pentru Consiliul Județean Brașov.

 

 

 

  

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22