Tudorache va desecretiza ordine de ministru legate de cheltuielile serviciului secret al MAI

E.b. | 27.10.2016

Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că unele ordine de ministru clasificate sunt fără valoare legală, iari altele au fost secretizate din inerţie. Problema a apărut după ce fostul ministu Petre Tobă ar fi refuzat să pună la dispoziţia anchetatorilor DNA mai multe documente ale DIPI, serviciul secret al MAI.

Pe aceeași temă

 

 

"Am cerut colegilor să-mi facă o situaţie centralizată pe ordinele clasificate pentru a vedea două lucruri: pentru a vedea dacă nu cumva unele dintre ele sunt caduce, cum am descoperit la IGSU în urma tragediei de la Colectiv. Şi pentru a vedea dacă ordinele de ministru care au fost secretizate chiar trebuie secretizate. Am convingerea că multe au fost secretizate din inerţie. Acolo unde analiza va arăta acest lucru, nu voi ezită să le declasific”, a declarat Dragoş Tudorache în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău”, iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, conform News.ro.


Problema odinelor clasificate a apărut după ce procurorii DNA au cerut, prin rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe Gabriel Oprea şi pe şefii DIPI, pentru fapte de corupţie, declasificarea documentelor pe care Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne ar fi refuzat să le pună la dispoziţia anchetatorilor.


Documentele vizează cheltuielile din fondurile operative ale structurii de informaţii din MAI.


Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.


În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.


Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.


"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI (serviciul secret al MAI -n.n.)", au precizat procurorii. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22