Moldova: Ghimpu se retrage din cursă doar dacă Sandu preia proiectul unirii cu România

E.b. | 28.10.2016

Mihai Ghimpu, candidatul PL la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, a anunţat că se retrage din cursă doar dacă Maia Sandu (PAS) preia proiectul unirii cu România.

Pe aceeași temă

 

Iniţial, Ghimpu nu a rostit numele Maiei Sandu, spunând doar că s-ar retrage în favoarea unui candidat pro-european care să preia proiectul unirii Moldovei cu România, arată Unimedia.

 

"Eu am spus că atâta timp cât nu am răspuns din partea candidatului unic, campania mea va continua. Dacă voi primi răspuns că îşi asumă, ne întâlnim din nou", a declarat Mihai Ghimpu, conform ziare.com.

 

"Bineînţeles că acest proiect este unul complicat, dar benefic şi necesar", a mai punctat candidatul PL.

 

"Dacă acceptă unirea, punem punct", a spus Ghimpu despre eventuala sa ieşire din cursă. Până în acest moment, liderul PAS, Maia Sandu, nu a venit cu o reacţie.

 

După ce, în cadrul conferinţei de presă în care a făcut anunţul le-a dăruit jurnaliştilor o carte despre România mare, Ghimpu a încheiat: "Trăiască unirea, trăiască romanii de pretutindeni, uniţi pentru unire! Ţineţi minte trei cuvinte: Mihai Ghimpu preşedinte".

 

*********

 

Joi, liderul PD, Marian Lupu, a anunţat că se retrage din cursă electorală în favoarea unui candidat pro-european, Maia Sandu.

Iurie Leanca a anunţat, tot joi, că a decis să nu iasă din cursă, chiar dacă aşa intenţiona. Maia Sandu s-a arătat nemulţumită de decizia acestuia, afirmând că, "acum, mai mult ca oricând, era nevoie de unitate" şi ca "Leanca putea să se retragă din cursă electorală".

"Leanca a avut timp suficient să ia o decizie pornind de la situaţia reală şi la şansele reale ale candidaţilor înscrişi în această cursă. Acum este târziu, dar iarăşi, decizia le aparţine", a mai spus Maia Sandu.

Tot joi, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, i-a sugerat candidatului "Partidul Nostru", Dumitru Ciubasenco, să se retragă din cursă electorală în favoarea sa.

 

*********

 

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova a făcut apel la oponenții săi, și în special la Maia Sandu, candida PPDA-PAS-PLDM, să semneze un angajament public că viitorul șef al statului nu va coopera cu "partidele oligarhice" care au fost în ultimii ani la guvernare și mai ales cu Vlad Plahotniuc, conform Agerpres

 

Maia Sandu a răspuns, spunând că nu va semna niciodată vreo înțelegere cu Dodon și nici cu "șeful acestuia, Vlad Plahotniuc".

 

Maia Sandu i-a recomandat contracandidatului său să semneze "contractul social" pe care PAS l-a propus cu ceva timp în urmă și care are o prevedere care ține de lupta împotriva oligarhilor. 

 

"Nu o să semnez niciodată nicio înțelegere nici cu Dodon și nici cu șeful lui, Plahotniuc. Pe 5 octombrie am făcut un apel către toți politicienii să semneze contractul social pe care l-am semnat eu cu cetățenii și în acest contract social există și o prevedere care ține de lupta noastră împotriva oligarhilor. Domnul Dodon mai are timp să semneze, dacă vrea, și el ca cetățean al Republicii Moldova, să se angajeze în această luptă", a afirmat Maia Sandu, conform Agerpres

 

*********

 

Unul dintre ultimele sondajej arată că liderul socialiștilor este preferat în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, însă îl clasează pe locul doi pe candidatul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, informează vineri Deschide.md.

 

Potrivit sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, pentru liderul Partidului Socialiștilor (PSM), Igor Dodon, ar vota 40,5% dintre respondenți, pentru Marian Lupu — 13,2%, iar pentru lidera Partidului 'Acțiune și Solidaritate', Maia Sandu — 13,0%.

 

Aceștia sunt urmați în preferințele electoratului de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, cu 7,8%, de președintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Iurie Leancă, cu 4,9%, de candidatul Partidului Nostru (PN), Dumitru Ciubașenco, cu 4,4% și de președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, cu 0,7%.

 

De asemenea, potrivit acestui nou sondaj, în cazul în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 28,7% ar vota pentru PSRM, 11,3% cu PAS, 10,8% cu PDM, 7,3% cu PN — 7,3%, 6% cu PPDA, 4,8% cu PCRM, 2,6% cu PPEM și 1,8% cu Partidul Liberal (PL). Totodată 18,2% dintre respondenți au refuzat sau nu au știut să răspundă la această întrebare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22