Parchetul General anunta 40 de audieri si 82 de expertize in cauza disjunsa din "Colectiv"

Dora Vulcan | 28.10.2016

Parchetul General a audiat, in cauza disjunsa din dosarul "Colectiv", 40 de martori şi persoane vătămate şi a identificat şi ridicat sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte înscrisuri de la autorităţi ori instituţii din ţară, informeaza biroul de presa al institutiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

În ceea ce privește cauza disjunsă din dosarul „Colectiv”, aflată  pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, Parchetul General face următoarele precizări:

 

  • Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de artificierul Moise Marian (aflat sub control judiciar), pentru ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. 
  • Se fac cercetări și faţă de persoanele trimise deja  în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016, pentru vătămare corporală din culpă față de alte 92 de persoane vătămate.

 

Totodată, sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză de către persoane vătămate ori alte persoane.

 

Până în prezent, Parchetul General

  • a audiat 40 de martori şi persoane vătămate şi a ridicat sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate.
  • a dispus realizarea a 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte înscrisuri de la autorităţi ori instituţii din ţară.

 

Medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni şi 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmităţii, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

 

***

 

 Dosarul „Colectiv” a fost soluționat prin trimiterea în judecată a opt inculpați (șase persoane fizice și două persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016 si trimis  Judecătoriei Sectorului 4. 

 

Cauza a depășit faza de Cameră preliminară, urmând a se fixa termen de judecată.  

 

Acest dosar a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluționate de procurori, ancheta fiind preluată de pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul București imediat după producerea tragediei ce a cauzat moartea a 64 de persoane şi rănirea altor zeci. La activitatea de cercetare penală au participat în jur de 100 de polițiști, sub supravegherea a trei procurori de caz.

 

În cauză au fost audiate în calitate de martor  174 de persoane.

 

Până la emiterea rechizitoriului, peste 100 de persoane fizice, 11 unități spitalicești și alte 5 instituții s-au constituit părți civile.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22