La un an de la #Colectiv, nu s-a schimbat nimic esenţial. Deficienţele grave se menţin

E.b. | 30.10.2016

A trecut un an de la incendiul din Colectiv, care a curmat 64 de vieţi, iar peste 160 de oameni au fost răniţi. Odată cu această imensă tragedie, au ieşit la iveală nereguli grave la instituţiile statului. Victimele incendiului din clubul Colectiv sunt comemorate azi, printr-un marş al tăcerii.

Pe aceeași temă

 

 Odată cu această imensă tragedie, au ieşit la iveală nereguli grave la instituţiile statului: corupţie, incompetenţa, haos organizatoric.


În ciuda evenimentului catastrofal şi a demiterilor de la vârful dela  ISU, deficienţele de sistem s-au menţinut. O mare problemă, cel puţin la Bucureşti, este numărul mic de angajaţi care nu pot face faţă la câte verificări ar trebui să facă, însă asta nu scuză lipsa unei minime baze de date şi a unei mai bune organizări.

 

O nouă lege prevede că toate instituţiile, mall-urile şi localurile sunt obligate să obţină de la ISU autorizaţia de incendiu, altfel riscând amenzi uriaşe. Problema este că aceasta prevedere nu se aplică nici în ziua de azi. Mai mult, Guvernul a amânat intrarea în vigoare până la 30 iunie 2017
Explicaţia a fost că astfel a dorit să ofere suficient timp tuturor proprietarilor să obţină actele necesare pentru autorizaţie. Iar până la anul, fiecare răspunde de ce se întâmplă în localul sau, conform ziare.com.

 

 

O altă tragedie gen Colectiv, aceleaşi consecinţe

 

 

În ce priveşte spitalele, nici aci nu s-a schimbat nimic. De pildă, Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR), susţine, la un an după tragedia de la Colectiv, că, dacă un astfel de eveniment se repetă, şansele de supravieţuire ale pacienţilor trataţi în ţara noastră nu vor fi mai mari decât în urmă cu un an. 

 

Aşadar, o noua tragedie gen Colectiv va avea aceleaşi consecinţe.

 

Însuşi ministrul Sănătăţii a declarat săptămâna aceasta că, în cazul în care s-ar întâmpla o tragedie similară Colectiv, răniţii vor fi trimişi în străinătate, în spitalele din ţară putându-se conta pe tratarea a 10-20 de pacienţi.

 

Drept exemplu, secţie modernă dedicată pacienţilor cu arsuri de la Spitalul Floreasca din Bucureşti, nu funcţionează nici astăzi. Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii spune că nu crede că barocamera care a costat nu mai puţin de 3,4 milioane de lei va putea fi folosită vreodată pentru tratarea arsurilor grave. Potrivit lui Vlad Voiculescu, aceasta este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente anti-imbatranire, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.  

 

O rază de lumină

 

 

În ce prive;te comemorare de azi, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, un apel către patronii de cluburi ca, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa, conform 

 

Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv va fi inaugurat duminică, la ora 13.00, în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane.

 

Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stănescu şi a fost ales de Asociaţia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015.

 

Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniţi din donaţii, dar şi de la bugetul local al Primăriei Sector 4.

 

Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din Colectiv din iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor, va fi sfinţit, duminică, în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

 

Ceremonia va avea loc la ora 11.30 şi va fi urmată, la ora 12.00, de slujba parastasului în faţa Clubului Colectiv, pentru toţi cei decedaţi în urma incendiului.

 

Slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit Patriarhiei.

 

Programul comemorărilor continuă, de la ora 14.00, cu un marş al tăcerii pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Aleea Dealul Mitropoliei - Pod Şerban-Vodă - Splai Unirii - Bulevardul Mărăşeşti - Strada Bucur -  Piaţa Bucur - Clubul Colectiv.

 

 

Concerte

 

 

De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010 la Berăria H.

 

Vor susţine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.

 

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din urmă cu un an.

 

”Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

 

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în clubul Colectiv.

 

În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22