Pe aceeași temă
Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.
UPDATE Maia Sandu: Prima victorie si primul pas catre o viata demna
Candidatul comun al fortelor politice pro-europene la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, Maia Sandu, le-a multumit cetatenilor pentru sprijinul acordat, intr-un briefing de presa sustinut duminica seara, dupa inchiderea urnelor, scrie Deschide.md.
"Votul masiv înseamnă că oamenii doresc o schimbare și noi apreciem. Mulțumesc femeilor, colegilor din diasporă. Au fost mai puțin tinerii, motivul ar fi că autoritățile au creat împiedimente. În turul II voi depune efortul ca ele să fie eliminate și să veniți la vot cu număr mai mare", a afirmat candidatul pro-european la alegerile din tara vecina.
Dodon vs. Sandu, Rusia sau Europa
CITESTE SI Chișinău, Renato Usatâi l-ar putea trimite pe Igor Dodon în turul doi
Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.
Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.
Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.
De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.
CITESTE SI Mizele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.
Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.
In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".
Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.
La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.
UPDATE: Lovitură de teatru. Procentajul candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, scade la 49,9%, după numărarea a aproximativ 87 % din voturi, conform datelor transmise in direct de către Comisia Electorală Centrală de la Chișinău. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut până acum 36,78 % din voturi, transmite Agerpres.
UPDATE: Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a aproximativ 75% din voturi, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), prorusul Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru președinție cu 51,31% din voturi, urmat de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu 35,33% din voturi, transmite Agerpres.
UPDATE: Candidatul Partidului Socialiștilor, prorusul Igor Dodon, ar fi obținut victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare prezentate, duminică seară, la ora 22.00, de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Rezultatele preliminare prezentate de CEC privind alegerea preşedinteluia în Republica Moldova, după procesarea a 32,72% din procesele verbale:
Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 52,78%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate - 33,82%
Mihai Ghimpu, Partidul Liberal - 2,44%
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova - 3,68%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru - 5,63%
Silvia Radu, candidat independent - 0,38%
Maia Laguta, candidat independent - 0,84%
Ana Guţu, Partidul "Dreapta" - 0,18%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent - 1,13%
Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să întrunească cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care participa la alegeri. Dacă nici un candidat nu obţine majoritatea absolută se organizează al doilea tur de scrutin, la 13 noiembrie. În acest moment, Igor Dodon este câştigător.
UPDATE: Secţiile de vot s-au închis în Republica Moldova, la ora 21, la finalul primul tur de scrutin din primele alegeri prezidenţiale organizate în ţară în ultimii 15 ani, relatează Unimedia, preluată de News.ro.
În total, aproape 49% din electorat s-a prezentat la urne, adică un milion patru sute treizeci de mii treisprezece alegători.
Pentru ca scrutinul să fie declarat valid, prezenţa trebuia să fie de minim o treime din electorat.
Cei mai activi au fost cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 56-70 de ani, aceştia s-au prezentat în proporţie de 29,06%. Cei mai puţin interesaţi au fost tinerii cu vârsta între 18-25 - doar 10,07% dintre ei au mers la vot.
ONG-ul Promo-LEX a anunţat că au fost înregistrate şapte cazuri în care susţinătorii unor candidaţi au încercat să influenţeze electoratul în apropiere de secţiile de vot, dar şi 13 cazuri de acte de violenţă sau intimidare la adresa alegătorilor.
Primele rezultate ale numărătorii votului sunt aşteptate în jurul orei 22.
UPDATE La ora 19:30, prezenta la vot era de 48%, adica 1,4 milioane dintre cei trei milioane de moldoveni cu drept de vot trecusera pe la urne.
Dintre acestia, peste 53,15% sunt femei, iar 46,85% sunt barbati. Cei care au venit in cel mai mare numar la urne sunt moldovenii cu varste cuprinse intre 56 si 70 de ani (aproape 30%), urmati de cei cu varste intre 41 si 55 de ani (26%), apoi de persoanele intre 26 si 40 de ani.
Mai putin de 10% dintre votanti sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.
UPDATE, Pana la ora 15:00, votasera peste un milion de alegatori (36%).
UPDATE Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la sectiile de peste granite, pana la ora 15:30, au votat aproape 36.000 de cetateni ai Republicii Moldova.
Cel mai bine s-au mobilizat moldovenii din Italia, unde au votat circa 12.000 de persoane la cele 25 de sectii deschise in peninsula. A urmat Romania, unde la cele 11 sectii s-au prezentat in jur de 5.700 de moldoveni, si Rusia (8 sectii), unde si-au exprimat optiune aproximativ 3.400 de alegatori.
Aproximativ trei milioane doua sute treizeci si sapte de mii de moldoveni sunt asteptati la urne, incepand cu ora 07:00 si pana la ora 21:00, relateaza Unimedia.
Candidaţii cu cele mai mari şanse:
Maia Sandu (44 de ani), politicianul pro-occidental, are șanse de a deveni președinte al Republicii Moldova. A fost ministru al Educaţiei timp de trei ani. La sfârşitul lui 2015, Maia Sandu s-a desprins de Partidul Liberal Democrat din Moldova al lui Vlad Filat şi și-a lansat propria platformă, care ulterior a devenit partid.
Socialistul Igor Dodon este cotat, la Chișinău, drept principal favorit al alegerilor prezidențiale, înaintea Maiei Sandu. Dodon are 41 de ani şi este deputat. Anterior, a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului. El vrea să pună capăt apropierii Republicii Moldova de UE şi să o reorienteze către Rusia.
Moldovenii isi pot exercita dreptul constitutional la una din cele peste 2.000 de sectii de votare, unde sunt inscrisi in lista electorala, potrivit vizei de resedinta.
Autoritatile de la Chisinau au deschis si 100 de sectii de vot in 33 de tari din lume. Cele mai multe sunt in Italia (25), urmate de Romania (11) si Rusia (opt).
Oamenii vor alege intre cei noua candidati care ravnesc fotoliul de presedinte. Este vorba despre: liderul PL, Mihai Ghimpu; liderul PPEM, Iurie Leanca; candidatul Partidului "Partidul Nostru", Dumitru Ciubasenco; liderul PAS, Maia Sandu; liderul PSRM, Igor Dodon; candidatul independent Silvia Radu; candidatul independent Maia Laguta; candidatul Partidului "DREAPTA", Ana Gutu si candidatul independent Valeriu Ghiletchi, conform ziare.com.
Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriti sa ajunga in al doilea tur de scrutin, arata cele mai recente sondaje publicate la Chisinau.
Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devanseaza mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.
Potrivit unui studiu al Asociatiei Sociologilor si Demografilor, 40,5% din cei chestionati ar vota cu presedintele Partidului Socialistilor Igor Dodon; iar 13,0% - cu liderul Partidului "Actiune si Solidaritate" Maia Sandu.
Analistii si observatori se asteapta ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.
Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.
La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Printre altele, ea a promis ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.
La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului" vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.
Neregli deja sesizate
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (ŞIŞ), s-a autosesizat după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu buletine de vot care aveau stampila "votat" în dreptul candidatului Igor Dodon, relatează Unimedia, precizând că este vorba despre un fals, transmite News.ro.
Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a dat asigurări că imaginile sunt false. Potrivit CEC, conform informaţiei de pe buletinele de vot ce ar fi fost fotografiate, acestea ar fi destinate alegătorilor din secţia de votare deschisă în oraşul Kursk din Federaţia Rusă (circumscripţia electorală nr.1, secţia de votare nr. 324 din oraşul Kursk).
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, această faptă reprezintă un fals, dat fiind faptul că până la acest moment, documentele electorale, inclusiv buletinele de vot nu au fost deschise de către membrii biroului electoral respectiv. Acest lucru urmează să aibă loc pe parcursul zilei de sâmbătă.