Pe aceeași temă
UPDATE: Comisiile de munca si buget au adoptat astazi amendamentele prin care aproba maririle de salarii. Plenul va vota aceste modificari saptamana viitoare, anunta televiziunile de stiri.
Deputatii din comisiile de munca si de buget au votat ieri un amendament la OUG 20, crescand salariile personalului tehnic medical, asa cum au cerut sindicatele in greva de ieri. Deputatii au votat de asemenea o crestere a salariilor angajatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu 25% de la 1 decembrie 2016 si o crestere cu 15% a salariilor din Educatie, de la 1 ianuarie 2017. Vor creste de asemenea cu 15% si salariile celor din asistenta sociala, anunta Hotnews.
Conform sursei citate, parlamentarii vor incerca sa voteze aceste modificari in plen chiar astazi, inainte de a intra in vacanta pentru campania electorala.
"Ieri am avut șase ore sumbre, in care in Parlament in comisiile reunite de buget-finante si munca s-a mimat o dezbatere pe o serie de amendamente aduse la OUG20/2016 privind salarizarea in sectorul public. PSD&ALDE au pus pe masa pomeni electorale de cca 3-4 miliarde lei (in plus fata de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanta) la o prima estimare conservatoare, oferind creșteri salariale adiționale si sporuri pentru sănătate, invatamant si o serie de agenții guvernamentale fără vreun calcul de impact sau identificarea sursei de finanțare," a transmis ministrul.
Paslaru considera de asemenea ca "singura soluție corecta este creșterea graduala a salariilor, printr-o lege unitara de salarizare pana in 2021", precizand ca bugetul nu trebui dus in deriva.
In urma dezbaterilor din Parlament, ministrul a atras atentia asupra legii responsabilitatii fiscale care arata ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa maresti salariile, intrebandu-se retoric de ce partidele care formeaza majoritatea parlamentara nu au luat aceste masuri in cei 4 ani pe care i-au petrecut la putere, luandu-le acum, cu cateva saptamani inainte de alegeri.
El i-a criticat de asemenea pe parlamentari ca se joaca cu asteptarile si sperantele romanilor fara a lua in calcul impactul asupra bugetului tarii, cea ce poate duce la mari probleme la nivelul economiei.
"Nu am invatat nimic din lectiile trecutului, suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale. Luam masuri fara a avea resurse bugetare. Ceva complet nesustenabil", a spus Dragos Paslaru.
Intrebat daca Guvernul va ataca aceasta lege la CCR, ministrul a spus ca spera totusi ca aceasta lege nu va trece de plen.