(In)certitudinile toamnei electorale

Aproape totul va depinde de credibilitatea președintelui Iohannis la sfârșitul acestei campanii, ce se anunță nemiloasă pentru absolut toți participanții la lupta politică.

Alexandru Gussi 01.11.2016

De același autor

 

Ciclul electoral început în mod dramatic în 2012 se încheie în aceste săptămâni. Nu a mai rămas în­să nimeni să asume bilanțul acestei perioade, căci atât USL, care câștigase o majoritate absolută, cât și PDL, care candidase sub sigla ARD, nu mai exis­tă. A dispărut până și partidul antisistem de atunci, PPDD, ale cărui 14% au fost singura sur­priză a ace­lor alegeri. Nu putem ști dacă pro­ta­goniștii com­petiției politice din acest an vor avea o soartă similară, dar este clar că niciunul nu pare nici stă­pân pe situație, nici cu lideri remarcabili, iden­ti­ta­te clară sau cu un viitor predictibil. Și chiar dacă marii rivali, PSD și PNL, împart pu­te­rea locală și au o aroganță specifică duopoliștilor ce se cred veș­nici, credibilitatea acestora în ochii elec­to­ra­tu­lui este redusă, dominația lor fiind una foarte fra­gilă, deci expusă la riscuri. Iar întâlnirea cu elec­to­ratul este un astfel de risc. Și din cele două par­ti­de nereformate și nereformabile cel mai expus es­te PNL, pentru că electoratul non-PSD, în prin­ci­piu, este mai exigent, ceea ce se poate vedea mai ales atunci când apare o alternativă.

 

Ciclul politic 2012-2016 a fost marcat de mul­ti­pli­ca­rea anchetelor anticorupție, totuși decre­di­bi­li­za­rea Guvernului Ponta, în diversele sale formule po­litice, și a PSD au fost limitate de existența unei cons­tante creșteri economice, a creșterii salariilor și pensiilor, a scăderii TVA etc. La nivelul po­pu­lației nu s-a simțit lipsa de reforme structurale, ci numai ieșirea din politicile de austeritate ale ani­lor 2009-2011. Guvernul Ponta și Guvernul Cioloș au beneficiat de o situație socio-economică inter­nă și internațională excepțională, care probabil nu se va repeta pe perioada ciclului electoral ur­mă­tor. Mai grav, în acești patru ani s-a intrat încet, dar sigur într-un ciclu care amintește de supra­în­călzirea economică din 2007-2008, cu creșteri de venituri independente de productivitate, cu o creș­tere nesustenabilă a consumului, mai ales a im­por­turilor. E suficient să citim semnalele de alar­mă ale Consiliului Fiscal și cele care vin din di­rec­ția Băncii Naționale pentru a înțelege că ciclul po­pu­list trebuie să se încheie măcar pe 11 decembrie.

 

Cei aproape trei ani până la alegerile din 2019, eu­roparlamentare, apoi prezidențiale, sunt un răgaz rar care poate fi utilizat pentru a promova politici re­formiste, implicit pentru a evita un nou ciclu al aus­terității. Pare azi utopic să le cerem com­pe­ti­to­rilor să vină cu un discurs despre necesitatea plă­tirii azi a unor costuri, pentru că mâine ele vor fi infinit mai mari. Riscul este însă ca noua ma­jo­ri­ta­te, indiferent de culoarea sa politică, să nu fie le­gi­ti­mată în sensul reformist.

 

Deocamdată, discursul public este dominat de te­mele centralist-etatiste și de elemente ale na­țio­na­lis­mului economic. Faptul că PSD este promotor al naționalismului și al etatismului nu ne miră, grav este că și PNL, nu la nivelul pro­gramelor invocate, ci la cel al dis­cur­sului dominant al aleșilor săi, nu este nici el departe de această poziție. Asta ne arată și desele momente când votează alături de PSD.

 

Atitudinea parlamentarilor PNL este deo­camdată într-un flagrant contrast cu decizia politică de a-l susține pe Da­cian Cioloș pentru un nou mandat de premier. Nu numai că discursul acestuia este diferit, dar și realitatea gu­vernării îl împinge să ia decizii con­trare voturilor date de PNL. O astfel de contradicție nu este sustenabilă în perioada electorală. Deocamdată, PNL îl pune rapid pe afișe pe Cioloș, deși acesta declară că a cerut PNL și USR să nu-i folosească imaginea, dar nu compatibilizează discursul său elec­to­ral cu cel al premierului.

 

Vrea PNL să utilizeze numai imaginea lui Dacian Cioloș și-l va abandona du­pă alegeri? Întrebarea este legitimă, pen­tru că avem deja precedentul Stolo­jan, care era propunerea PDL în 2008 și până la urmă prim-ministru a fost președintele partidului, Emil Boc. Dar mai ales avem precedentul Predoiu, ca­re era într-un tandem simbolic cu Io­hannis în 2014, dar nu a primit no­minalizarea promisă nici după căderea lui Ponta, nici acum.

 

Deocamdată, partidul care are un dis­curs nu numai compatibil, dar care aproa­pe se confundă cu cel al pre­mie­rului Cioloș este nou-apăruta Uniune Salvați România. PNL tratează cu con­descendență micul său aliat indirect. Poate chiar i-a repartizat acestuia o par­te a electoratului, cei mai radicali an­ticorupție, adică cei care nici n-ar vota, dacă nu ar exista un partid nou, cu oameni noi, deci imaculați. Dar din această eroare de calcul poate ve­ni marea surpriză a acestor alegeri.

 

PNL crede că-l poate confisca pe Cio­loș și utilizează resurse importante pen­­tru asta. Afișele PNL care au um­plut Bucureștiul ne propun o „guver­nare cinstită și competentă“. Este vă­zut PNL ca partidul cinstei și com­pe­ten­ței? De fapt, aceste atribute sunt re­ven­dicate de USR cu un cert po­ten­țial de succes. Dar și mai frapantă este chiar poza lui Dacian Cioloș, care amin­­tește până la suprapunere cu cele fo­losite de Nicușor Dan, inclusiv în acest an, în campania pentru Pri­măria Capitalei.

 

Atunci când USR și-a ales drept slo­gan de campanie „Dacian Cioloș, în sfârșit ai cu cine!“ a arătat că înțelege cadoul inconștient pe care i-l face PNL. Oricum exista o parte a elec­to­ra­tului PNL care, ca la București, s-ar fi îndreptat către partidul nou și curat. Strategia liberalilor va accentua acest transfer de voturi. Asta va face ca di­fe­rența între un PSD scăpat în câștigător și PNL să fie chiar mai mare decât la locale. Pe de altă parte, situarea USR în tabăra anti-PSD face ca, per total, di­namica electorală să limiteze șansele PSD-ALDE de a alcătui singuri o ma­jo­ri­tate. Orice altă construcție va crește in­fluența președintelui, care nu numai că îl va numi pe premier, dar poate con­ta și pe două dintre cele trei par­ti­de care se vor afla pe podium.

 

În acest context, aproape totul va de­pinde de credibilitatea președintelui Io­hannis la sfârșitul acestei campanii, ce se anunță nemiloasă pentru absolut toți participanții la lupta politică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22