Interceptări. Cum atribuiau angajaţi ai CNADNR lucrari firmei lui Nelu Iordache

E.b. | 01.11.2016

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Nelu Iordache şi pe cinci angajaţi de la Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova, în dosarul "Transalpina 2”, că angajaţii CNADNR au acoperit documentele false primite de la firma lui Nelu Iordache şi chiar au dorit încheierea contractului „într-o variantă păgubitoare pentru companie”

Pe aceeași temă

 
 

Una dintre cele mai importante nereguli descoperite de anchetatorii DNA a fost că riscul valutar al companiei lui Nelu Iordache a fost transferat în dauna CNADNR. Astfel, plăţile nu se mai făceau la valoarea în lei ci la o valoare în euro, la cursul în lei din ziua plăţii, conform News.ro.

 

„Introducerea acestei clauze a cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în cuantum de 45.798.769,92 lei, reprezentând diferenţa de curs valutar între data emiterii biletelor la ordin şi data plăţii lor, compania plătind suma de 1.409.852.495,28 lei pentru facturi emise de S.C. (...) S.R.L. în valoare de 1.364.053.725,36 lei”, arată procurorii DNA.

 

Contractul pentru realizarea lucrării era finanţat în regim credit-furnizor. Astfel că firma care câştiga licitaţia realiza lucrarea cu resursele proprii, iar banii urmau să fie încasaţi în mai multe tranşe după câţiva ani. În acest caz, o altă ilegalitate descoperită de procurorii DNA a fost remiterea de la firma condusă de Nelu Iordache către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a unei oferte de finanţare care era falsă, fiind o copie cu modificări faţă de datele emise de bancă.

 

„Ofertantul trebuia să prezinte acordul de principiu al unei bănci finanţatoare privind încheierea unui contract de finanţare a execuţiei lucrării pentru a avea o ofertă financiară conformă, care să îndeplinească cerinţele de calificare. (...) Acest înscris este fals. Cu aceeaşi adresă, nr. 20/18.02.2014 (...) comunică faptul că nu este emitentul înscrisului intitulat ”ofertă indicativă” datat 20.06.2008 în forma şi conţinutul celei prezentate de Corpul de Control al Primului Ministru şi ataşează o copie a documentului autentic”, mai arată procurorii DNA.

 

Anchetatorii susţin totuşi că faptele de fals şi cele de uz de fals invocate au fost prescrise din 2008, când s-ar fi consumat infracţiunile.

 

„Invocarea cauzei justificative ar fi comică în condiţiile în care reprezentaţii D.R.D.P. Craiova înşişi au semnat ambele variante ale notei de fundamentare 16359/19.08.2008, unii dintre aceştia, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela şi Pană Emil Ion, fiind chiar cei care au semnat contractul, adică au cunoscut că nu solicită aprobare de la C.A. şi A.G.A. pentru emiterea biletelor la ordin în euro şi plata în lei la cursul euro/leu BNR din data plăţii, iar apărarea potrivit căreia nu au citit conţinutul actului pe care l-au semnat este copilărească”, se mai arată în rechizitoriu.

 

O altă ilegalitate despre care vorbesc procurorii în rechizitoriu este aceea că restul ofertanţilor, concurenţii firmei lui Nelu Iordache, au primit informaţii că nu vor putea fi emise bilete la ordin însă lui Nelu Iordache i s-a transmis că această modalitate de plată este acceptată.

 

Omul de afaceri Nelu Iordache şi cinci angajaţi de la Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova au fost trimişi în judecată în dosarul "Transalpina 2”, în care prejudiciul produs Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale este de aproape 46 de milioane de lei.

 

Nelu Iordache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova la data faptelor, directorul economic Doina Ilie, şeful Serviciului organizare şi derulare achiziţii Delia Mihaela Nedelcu, consilierul juridic Emil Ion Pană şi Florina Iovan, care se ocupa de controlul financiar preventiv în cadrul instituţiei, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Lumezeanu, Ilie, Nedelcu şi Pană au încălcat prevederile privind achiziţiile publice şi au semnat, în 5 septembrie 2008, cu o societate reprezentată de Nelu Iordache un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti - Sebeş pe o porţiune de 148 de kilometri (Transalpina). Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost dată de Florina Iovan.

 

"În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.
Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

 

Anchetatorii susţin că CNADNR a fost prejudiciată cu suma de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei.

 

"În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

 

CNADNR nu s-a constituit, până în prezent, parte civilă în procesul penal. 

 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile deţinute de Nelu Iordache, Delia Mihaela Nedelcu şi Adrian Lumezeanu.

 

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bucureşti, procurorii solicitând menţinerea măsurilor  asigurătorii dispuse în cauză. 

 

 

********

 

 

DNA precizează că Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată două dosare, pentru infracţiuni similare.

 

Omul de afaceri Nelu Iordache este judecat, din aprilie 2013, într-un dosar în care este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru un tronson din autostrada Nădlac - Arad. În calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, Iordache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene, se arată în rechizitoriu.

 

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

 

În acest caz, omul de afaceri este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Nelu Iordache sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi responsabili de la DRDP Craiova

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22