Canada anunţă ridicarea vizelor pentru români şi bulgari, începând cu 1 decembrie 2017

E.b. | 01.11.2016

John McCallum, ministrul Imigraţiei de la Ottawa, a anunţat luni noaptea că autorităţile canadiene au de gând să elimine regimul vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari începând cu data de 1 decembrie 2017.

Pe aceeași temă

 

 
 

Declaraţia vine la o zi după ce Canada şi UE au semnat acordul de liber schimb CETA, depăşind obstacolul impus anterior de executivul regional valon, informează Reuters, preluată de Newes.ro.

 

Acordul Economic şi Comercial UE-Canada a fost semnat duminică de premierul canadian Justin Trudeau, precum şi de liderii europeni Jean-Claude Juncker, Donald Tusk şi Robert Fico - premierul slovac asigură preşedinţia rotativă a blocului comunitar.

 

Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat iniţial că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA. Însă, după mai bine de o săptămână de negocieri intense, s-a ajuns la un compromis cu valonii pentru sprijinirea CETA.

 

Guvernul român a confirmat de duminică ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape, parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie 2017.

 

"Guvernul României salută decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetăţenii români începând cu 1 decembrie 2017. Această decizie se regăseşte în declaraţia Summitului UE-Canada şi confirmă eforturile depuse de Guvernul României pentru a ajunge la acest rezultat", se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

Executivul precizează că, "în urma discuţiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniştri, Dacian Cioloş şi Justin Trudeau", Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.

 

La 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada doar pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22