Prorusul Igor Dodon cere suplimentarea numarului de sectii de vot in Federatia Rusa

Dora Vulcan | 02.11.2016

Reprezentanții socialiștilor i-au cerut miercuri Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau sa deschida inca 159 de sectii de vot pe teritoriul Federatiei Ruse pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova din 13 noiembrie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Deputatul PSRM Vasile Bolea spune ca este necesara suplimentarea sectiilor de vot pentru ca in Federația Rusă ar fi de fapt circa 800 000 de cetățeni ai Republicii Moldova si nu 477 000 cat arata cifrele oficiale, informeaza deschide.md.

 

 

„Am înregistrat un demers repetat din partea candidatului la alegerile prezindețiale domnul Igor Dodon cu solicitarea de a deschide mai multe secții de votare peste hotare în special în Federația Rusă și anume 159 de secții de vot, reieșind din numărul foarte mare de cetățeni aflați în Federația Rusă cărora ,după părerea noastră, nu le sunt asigurate condițiile pentru ca să-și exercite dreptul la vot”, a declarat deputatul socialist.

 

Bolea s-a plans ca la alegerile de duminica votul ar fi fost dificil pe teritoriul Rusiei si pentru ca, spre exemplu, la Sankt Petersburg ar fi fost schimbate locatiile a doua sectii de vot chiar cu o saptamana inainte. 

 

După ce si-a inregistrarea solicitarea la Comisia Electorala, omul lui Dodon a anuntat ca va merge la Guvern pentru a se asigura ca autoritățile centrale iau toate masurile pentru a le oferi cetatenilor moldoveni conditii optime pentru exercitarea unui drept constituțional.

 

Pentru alegerile din acest an in Federația Rusa au fost deschise trei sectii in plus fata de alegerile parlamentare din 2014, cand si-au exprimat votul 9521 de persoane.

 

Anul acesta au fost deschise 8 secții de vot în Rusia, dar numarul cetatenilor prezenti la urne s-a injumatatit. In turul intai au votat in Rusia doar 4568 de cetateni moldoveni. 

 

***

 

 

Socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, programat duminica, 13 noiembrie.

 

 

 

Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 47,98% din voturi, iar Maia Sandu 38,71%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.

 

 

 

Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

 

 



Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

 



Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.

 

 



De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

 

 


La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.
 

 


Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni "vocea oamenilor" si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.
 

 


In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi "oameni integri", spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe "patrioti".
 

 


Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

 



La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului' vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22