Manipulare la RTV la un an de la Colectiv

În locul obişnuitului text al Brînduşei Armanca, săptămâna aceasta publicăm o scrisoare pe care cititorul nostru Traian Bradea a trimis-o rubricii Media Culpa. Titlul aparţine redacţiei.

Traian Bradea 08.11.2016

De același autor

 

Stimată doamnă Brînduşa Armanca,

 

Urmăresc de multă vreme articolele dum­nea­voastră – solitară ca atitudine critică, obiec­ti­vă şi la obiect totdeauna! – faţă de prea mul­tele derapaje din mass-media româneşti. Îmi pare rău că nu aţi prins în insectarul acesta emi­siunea de duminică 30 octombrie a.c. de la România TV, dintre orele 21-22, realizată de Simona Gheorghe. Un exemplu perfect de ma­nipulare şi intoxicare a publicului; mai mult, lipsită total de decenţă editorială, tema fi­ind programată chiar în ziua comemorării dra­mei de foc de la Clubul Colectiv, în timp ce, afară, mii de oameni se înfiorau la amin­tirea celor dispăruţi, la tragedia neexplicată şi nepedepsită încă.

 

Ediţia a fost anunţată cu surle, bombastic, pa­nicard şi provocator, precum toate emisiunile acestui post, care trăieşte din mistificări inte­resate şi dubioase, din reanimări lacrimogene şi aşchii ale unui trecut lipsit de interes – o fugă de realitate şi adecvare. „Dezvăluirile lui Ponta: ameninţări pentru a ceda puterea!“ Sau: „Omul care a stat în noaptea aceea lân­gă Victor Ponta face dezvăluiri...“ Cum să nu vrei să vezi o asemenea emisiune?! Uneori, din masochism intelectual, stăm la fel de fel de prostioare, ca să vedem până unde se ajun­ge. Lăsăm la o parte declaraţiile de can­can politic, de captare a publicului în cam­pa­nie, de răsturnare a adevărului în găleata cu dejecţii verbale, la care fostul premier este doc­tor docent. Pamfletar cum îl ştim, cu in­sinuări şi ironii care, în loc să-l ridice, îl de­gradează, Victor Ponta este apreciat în aceas­tă lumină de colegii politicieni lipsiţi de opinie şi text, cum sunt destui în partid, dar şi de doamnele care-l adoră ca pe un adolescent con­tinuu – „deştept, le-o zice, să-l pupe mama“…

 

Manipularea:

 

1) Se difuzează un interviu, parţial prezentat cu ceva vreme în urmă, ca şi cum ar fi al mo­mentului, fără să fie în video, fără să se spu­nă când a fost luat, de către cine... Acesta a curs în off, rupându-ne inima şi mintea că nu-l şi vedem pe floretistul flamboaiant care se luptă cu toată lumea, operând cu aceleaşi ironii şi insinuări de joasă frecvenţă inte­lec­tua­lă, împiedicându-şi coerenţa ca să cu­prin­dă totul; finis coronat opus, V. Ponta ne spu­ne: „Sper să nu se mai organizeze un Co­lec­tiv!“. Aşadar, masacrul a fost organizat ca el să cedeze fotoliul de prim-ministru. Şi, după cum bine ştim, curajosul prim-ministru de alte dăţi - amintiţi-vă cum a şters pe jos cu MRU -, atunci, înfricoşat peste măsură, a ce­dat puterea, ca nu cumva vedeniile fricii şi in­competenţei adunate să se împlinească: să ia foc Dâmboviţa, precum Euromaidanul din Ucrai­na.

 

2) Ponta ca Ponta, dar cine să fie omul din um­bră? Între ferestrele cu comilitoni în­cân­taţi, apare cu insistenţă un profil uman în ne­gru, adică un necunoscut, cineva care nu-şi dă identitatea, nu-şi face publică figura. Curio­zitatea creşte, tensiunea emisiunii aşijderea. Dezastrul nu putea fi prevăzut. Apare, în toa­tă strălucirea-i, nimeni altul decât d-l Se­bas­tian Ghiţă, iluminat şi tandru, după cum ne spu­ne păpuşarul postului RTV, care se lan­sează în arabescuri de o virtuozitate ieşită din pana dramaturgului Carlo Goldoni. D-l Ghiţă ne spune că forţe oculte, străine desigur, dar mai ales oengiştii d-lui Soros, erau gata-gata să declanşeze un război civil în Bucureşti, co­manda fiind desigur la d-l Johannis, care-şi dorea „guvernul meu“; aveau cocktailuri Mo­lotov, erau şcoliţi şi organizaţi în desta­bi­lizarea ţărişoarei. Şi pe cine credeţi că po­me­neşte acest om informat, sfătuitorul şi pavăza lui V. Ponta din noaptea demisiei? În gama fe­minină preferată, a femeilor care înfundă oa­menii cinstiţi ai ţării în puşcării şi fură na­ţiunea, adaugă o suită de doamne soldaţi ai trădării naţionale: Sanda Pralong, Monica Ma­covei, Cristina Guseth – figuri emblematice ale antiromânismului, adevărate Ioana D’Arc şi Ecaterina Teodoroiu, dar pe sens invers, nu?, demolatoare de ţară şi omorâtoare de po­por. Abia apoi vine d-l Nicuşor Dan, bălă­cărit şi etichetat cum numai d-l Johannis mai fusese terfelit de V. Ponta. Şi patinând aşa, fabulos, eroi-comic, d-l Ghiţă umple sea­ra, jenantă pentru toată lumea: din faţa te­levizoarele şi din platoul TV.

 

Lipsită de curăţenie morală, jignitoare la sen­ti­mentele de durere şi compasiune din faţa Clu­bului Colectiv, ale celor care se aflau acolo exact la aceeaşi oră, emisiunea n-a fost de­cât o lecţie jalnică de intoxicare şi manipulare politică. Un excelent studiu de caz în acest sens.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22