De același autor
În 2003, când s-a votat actuala Constituție, „vântul din Vest“ bătea cu putere; așa că, pentru a nu avea probleme cu „comunitatea internațională“ într-un moment când România făcea eforturi să fie admisă în UE, PSD a acceptat celebrul, azi, articol 48(1): „Familia se întemeiază pe căsătoria între soți“, deschizându-se calea, prin ambiguitate, recunoașterii căsătoriilor civile dintre homosexuali. Azi, când „vântul din Vest“ bate mai slab, când cel „din Est“ s-a întețit, când un val de conservatorism și izolaționism bântuie lumea, PSD s-a trezit că susține familia și căsătoria tradiționale; ba o face chiar în plină campanie electorală, dând de înțeles că are în program modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei „între soți“ prin „între bărbat și femeie“ – așa cum cere Coaliția pentru Familie, BOR și alte biserici. Iar liberalii, în pofida unui oarecare inconfort, par să nu obiecteze. Oportunism – nu-i așa, din partea politicienilor români, care se iau după „vânt“ și, în loc să-și propună să educe cât de cât poporul, îi urmează servil prejudecățile, altminteri, nu o dată, tratându-l ca pe o turmă bună numai de tuns! Cel puțin, însă, oportunismul din 2003 era în direcția lărgirii unor drepturi și libertăți, în timp ce oportunismul de azi va constitui o restrângere a lor. (Capitolul căruia îi aparține acest amendament se numește „Drepturile și libertățile fundamentale“. După părerea mea, CCR ar fi trebuit să respingă cererea de revizuire pe acest motiv, dar, intimidată și ea de agitația bisericilor, nu a făcut-o.)
Căci, orice ar zice conservatorii cu spirit democratic și anti-PSD, această primă revizuire constituțională, dacă va avea loc, va însemna o restrângere a unor drepturi, nu o lărgire a lor. Ce va mai urma? Poate penalizarea homosexualilor, poate reintroducerea pedepsei cu moartea? Se va opune CCR? Sper, dar nici nu ne facem iluzii. Mă tem că se vor uita și atunci de unde bate „vântul“.
Cei care sunt gata să voteze „da“ la un referendum în favoarea revizuirii articolului 48(1) - indiferent dacă sunt sau nu votanți PSD – vor alcătui o majoritate care – s-o spunem limpede – va oprima o minoritate, care nu se face vinovată cu nimic sub raport penal și nici măcar moral, din orice alt punct de vedere în afara chestiunii în discuție. O vor oprima neîngăduindu-i să aibă beneficiile legale de pe urma felului în care oamenii aparținând acestei minorități vor să trăiască. Simplu spus, uniunile homosexuale nu vor avea nicio recunoaștere legală. Ceea ce nu înseamnă că ele nu vor continua să existe (lucru întâmplat și până acum). Astfel încât efectul descurajator al revizuirii va fi, cred, practic, nul.
Dar – mi se va spune – există oameni foarte onorabili care cred în adevărul religiei creștine, care nu admite căsătoria homosexuală. La aceasta răspund că, mai întâi, România este, zice-se, un stat laic, căsătoria despre care vorbim e cea civilă, iar biserica e liberă să n-o recunoască și să nu-i dea binecuvântarea printr-o căsătorie religioasă. Apoi, de ce ar trebui ca statul secular să urmeze preceptele bisericii? Și ce ar împiedica, în caz că am accepta revizuirea propusă legată de căsătorie, ca și în alte cazuri statul să cedeze presiunilor bisericii? Vom vedea oare, de pildă, introdus creaționismul în școlile de stat la materia biologie și criticată teoria evoluției sau aceea a descendenței animale a omului, dat fiind că ea pare să contrazică textul biblic?
Desigur, pentru mulți oameni religioși, uniunea homosexuală constituie un păcat și de aceea – cred ei – nu se cuvine ca ea să fie recunoscută de vreo formă legală; destul dacă nu e sancționată. Mă despart profund de acești oameni, oricât de onorabili altminteri ar putea fi. Poate că homosexualitatea e un păcat, poate că nu. Mă gândesc că ei ar trebui să se întrebe: „Cine suntem noi, în definitiv, ca să decidem pentru toți ceilalți, știindu-se cât de rău a decis biserica de-a lungul istoriei, când i-a persecutat pe «eretici», pe evrei, pe «vrăjitoare», pe savanți, ori când a pus cărți la Index? Dacă Dumnezeu s-ar rosti clar măcar în privințele esențiale, n-am mai avea atâtea religii și atâtea secte pe lume, fiecare revendicând-și adevărul și afurisindu-le pe toate celelalte! Poate că homosexualitatea e împotriva naturii – cum susțin destui; dar cine știe să definească «natura umană» global și fără echivoc? Poate că, pe plan individual, ne repugnă; dar sunt gusturile noastre private un criteriu pentru restul umanității?“ Mă despart deci profund de acei intelectuali care, oricât de devotați ar fi unei concepții religioase, nu aruncă și un strop de scepticism în acea concepție. „La urma urmelor, ar mai putea ei să-și spună, dacă Dumnezeu a lăsat pe lume atâta diversitate, inclusiv sexuală, în pofida tuturor condamnărilor și pedepselor, date unor oameni, altfel inocenți și deloc mai puțin drepți decât restul, asta înseamnă că a avut un plan, fie și de neînțeles. N-ar fi cazul să consimțim la acest plan?“
Dincolo de orice, oportunismul de a strecura tema căsătoriei homosexuale în campania electorală dovedește lipsa de convingeri reale de stânga ale celor ce la noi își spun social-democrați. PSD, deși face parte din Internaționala Socialistă și din Partidul Socialist European în Parlamentul de la Strasbourg, are foarte puțin de-a face cu social-democrația europeană, în general deschisă redefinirii familiei și foarte laică. PSD e un partid conservator-țărănesc, care are în BOR un bun aliat. Ceea ce mă neliniștește încă mai mult însă e oportunismul și slaba reacție a liberalilor și a altora (USR, de exemplu) în fața acestei încercări de revizuire a Constituției în sens retrograd. Chiar și societatea civilă, cu unele excepții, a rămas destul de pasivă, simțind că vântul nu-i e favorabil. „Destul că se fac liste cu «soroșiști»; asta ar mai lipsi acum, să fim tratați și drept homosexuali sau cripto-homosexuali!“, și-or fi zis unii prudenți.
Dar oare suntem chiar atât de lipsiți de convingeri sau de curaj, încât să ezităm a exprima răspicat ceva condamnat de biserică și de majoritate, împărtășind un punct de vedere deocamdată minoritar? Ne temem chiar atât de mult să mergem un pic cu vântul în față?