A murit Corneliu Turianu, judecatorul care i-a interzis lui Ion Iliescu al treilea mandat

Dora Vulcan | 08.11.2016

Corneliu Turianu, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti si fost judecator la Curtea Suprema de Justitie a fost judecatorul care s-a împotrivit celei de a treia candidaturi a lui Ion Iliescu la presedintia Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

Turianu avea 74 de ani si a murit luni la spitalul Elias din Capitala in urma unui stop cardio-respirator. 

 

 

Cine a fost Corneliu Turianu

 

Corneliu Turianu (n. 20 august 1940, Negreni, județul Olt - d. 08 noiembrie 2016, Bucharest) a fost un jurist român, senator în legislatura 1996-2000, din partea PNȚCD, partid din care a demisionat în februarie 2000. 

 

Pe plan profesional-științific, cea mai mare parte a activității a dedicat-o magistraturii. Timp de 30 de ani (1966-1996) a îndeplinit funcția de judecător, parcurgând toate nivelele ierarhiei judecătorești – de la judecător stagiar, vicepreședinte al Judecătoriei sector 8, președinte de secție și apoi președinte al Tribunalului Municipiului București – până la înalta funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție.

 

În paralel cu activitatea de judecător la instanțele judecătorești bucureștene, de toate gradele și specializările (secția penală, civilă, comercială), a desfășurat o susținută activitate științifică (a elaborat începând din 1973 până în prezent 82 de cărți de specialitate - monografii, cursuri universitare, cărți de practică judiciară - și peste 200 de studii și articole de specialitate), didactică (profesor - în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Magistraților, catedrei de drept civil a Universității Hyperion, Academiei de Studii Economice, Universitatii Spiru Haret și, în prezent, a Universității Ecologice - și conducător de doctorat - Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza) și publicistică, care este rodul experienței acumulate în cei 30 de ani de practician al dreptului.

 

Cea mai controversată lucrare a sa este Reeducarea prin muncă, volum publicat în 1984. Pe 3 aprilie 2006 această carte a fost prezentată de Mircea Dinescu protestatarilor adunați în fața sediului CNSAS, ca urmare a alegerii lui Cornelui Turianu în funcția de președinte CNSAS. Această alegere s-a produs cu voturile PD, PSD și PRM, în ciuda înțelegerii reprezentanților coaliției de guvernare de a-l sprijini pe Constantin Ticu Dumitrescu.

 

 

 

Demis pentru ca i-a interzis lui Iliescu sa candideze pentru al treilea mandat 

 

În 1994, judecătorul Corneliu Turianu, președinte al Tribunalului Municipiului București, a fost demis de ministrul Justiției din acea vreme, Petre Ninosu, pentru că a emis o hotărâre prin care i se interzicea lui Ion Iliescu să candideze pentru a treia oară la alegerile prezidențiale din 1996.

 

Iliescu fusese deja ales președinte în 1990 și 1992, iar legea, valabiliă și astăzi, spune că nimeni nu poate să ocupe postul de președinte al României mai mult de două mandate.

 

Demiterea lui Turianu a declanșat un scandal internațional, la București fiind trimiși doi raportori ai Consiliului European, Friedrich Konig și Gunnar Jansson. Ministrul care i-a succedat lui  Ninosu in functia de ministru a Justitiei, Gavril Iosif Chiuzbaian, a ținut să declare că el s-a împotrivit abuzului comis împotriva lui Turianu.

 

 

CNSAS, mesaj de condoleante pentru fostul sau presedinte 

 

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a fost institutia care a anuntat decesul judecatorului.

 

Intr-o postare pe pagina institutiei, CNSAS anunţă "cu profund regret vestea încetării din viaţă a domnului Corneliu Turianu, fost Preşedinte şi Secretar al Colegiului, figură marcantă a lumii juridice româneşti, senator, judecător şi profesor universitar".

 

"Noi, toţi cei care am avut privilegiul de a lucra cu domnul Corneliu Turianu, îl vom purta în amintire ca model de om şi de profesionalism", se spune in finalul mesajului CNSAS.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22