Stoltenberg, dupa victoria lui Trump: NATO isi va apara aliatii in mod neconditionat

Vlad Toma | 09.11.2016

Jens Stoltenberg a declarat astazi, dupa anuntarea victoriei lui Donald Trump, ca NATO isi va apara aliatii in eventualitatea unui atac, aceasta fiind o garantie care nu poate fi conditionata de nimic, fiind un element esential al tratatului fondator al Aliantei.

Pe aceeași temă

 

In timpul campaniei sale electorale, Trump a amenintat ca SUA isi va parasi aliatii europeni daca acestia nu aloca fonduri suficiente apararii, producand ingrijorare in randul tarilor din Estul Europei, arata Reuters.

 

"Garantiile de securitate ale NATO reprezinta un element de baza al tratatului fondator al Aliantei si toti aliatii au jurat solemn ca se vor apara reciproc, acest lucru fiind ceva absolut si neconditionat", a spus Stoltenberg intr-o conferinta de presa.

 

Conform sursei citate, dupa caderea URSS, tarile europene si-au redus in permanenta bugetul pentru aparare, SUA ajungand sa contribuie cu aproximativ trei sferturi din cheltuielile Aliantei.

 

***

 

Donald Trump, ales presedinte al SUA, a declarat in campania sa electorala ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru Alianta. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.

 

Trump a declarat ca prefera sa duca mai departe vechile tratate ale SUA insa doar daca aliatii nu vor mai profita de bunavointa Americii, bazata pe niste cheltuieli care nu mai pot fi sustinute.

 

Intrebat despre un posibil atac al Rusiei impotriva tarilor baltice, Trump a spus ca Statele Unite le vor sari in ajutor doar dupa ce va verifica daca acestea si-au indeplinit obligatiile fata de SUA. "Daca si-au indeplinit obligatiile, raspunsul este da," a afirmat candidatul republicanilor.

 

Trump a admis ca abordarile sale in materie de politica externa sunt extrem de diferite de cele ale candidatilor republicani din trecut, mentionand pierderile pe care SUA le sufera din cauza soldatilor trimisi pentru a asigura pacea in diferite zone din intreaga lume.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22