Perplexitate pe Wall Street dupa victoria lui Trump. Scadere a dolarului si actiunilor

Dora Vulcan | 09.11.2016

Comunitatea financiara newyorkeza a asistat in stare de soc la victoria republicanului Donald Trump la Casa Alba. Opozitia lui Trump fata de acordurile de comert liber l-au facut nepopular pe magnatul imobiliar in randul finantistilor care se tem ca acesta, in noua sa surprinzatoare calitate de lider mondial, ar putea perturba piata mondiala de comert si ar putea duce la inrautatirea relatiilor geopolitice.

Pe aceeași temă

 

 

 

Democrata Hillary Clinton era preferata pe Wall Street pentru ca reprezenta garantia stabilitatii pietelor de schimb, spune Bloomberg. Comunitatea financiara a a urmarit in stare de soc rezultatele scrutinului in barurile din centrul Manhattanului. Mulţi au rămas fără replică.

 

”Nu sunt prea multe de spus”, s-a limitat să comenteze investitorul miliardar Marc Lasry, citat de Bloomberg. 

 

Lipsa de predictibilitate a lui Trump şi opoziţia sa faţă de acordurile de comerţ liber l-au făcut nepopular pe magnatul imobiliar în rândul multor finanţişti, care se tem că ar putea perturba comerţul mondial şi înrăutăţi relaţiile geopolitice.

 

 

Dolarul şi acţiunile au scăzut la nivel mondial, investitorii renunţând la activele considerate riscante

 

Joseph Peiffer, un avocat care a reprezentat investitori şi alţi clienţi în procese colective, a deschis o a treia sticlă de vin, păstrată doar pentru cazuri de urgenţă, în timp ce a asistat în timpul nopţii la rezultatul alegerilor, alături de prieteni şi familie, în New Orleans.

 

”Pare o situaţie suficient de urgentă pentru a face acest lucru”, a spus el.

 

 

 

Afirmaţiile lui Trump la adresa sectorului financiar au lăsat Wall Street perplexă

 

Pe de o parte, magnatul a promis că va renunţa la cea mai mare parte a reglementărilor adoptate după criza financiară, cunoscute sub numele de reforma Dodd-Frank Wall Street.

 

Pe de altă parte, el a cerut o versiune a secolului 21 a legii Glass-Steagall, veche din 1933, care prevedea separarea băncilor comerciale de cele de investiţii.

 

Trump nu a spus ce ar trebui să prevadă noua versiune a acesei legi, în afară de faptul că va prioritiza susţinerea afacerilor africo-americane să obţină creditele necesare.

 

”Uneori îl auzi criticând băncile. Apoi, strategia sa arată că vrea dereglementarea sectorului bancar. Cele două lucruri nu se potrivesc. Dar cine ştie ce gândeşte cu adevărat. Şi nu vom şti până nu o va face”, a spus Peiffer.

 

Pentru susţinătorii de pe Wall Street ai lui Trump, victoria sa este o răzbunare.

 

”Sunt foarte fericit”, a spus Matthew Tyrmand, investitor privat şi contributor la site-ul Breitbart News, participant la o petrecerea republicanilor tineri, într-un bar de pe Madison Avenue.

 

Tyrmand, care înainte de alegeri a mizat pe scăderea acţiunilor, a spus că a fost numit nebun dacă anticipează victoria lui Trump.

 

El crede că preşedinţia lui Trump va fi bună pentru pieţe, pentru că acesta înţelege de ce este bine ca o companie să fie lăsată să falimenteze. În opinia sa, pieţele vor înregistra o corecţie de lungă durată, înainte de a-şi reveni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22