Procurorii DIICOT au sesizat CSM pentru scurgerile de informatii din dosarul Black Cube

Dora Vulcan | 10.11.2016

Procurorii DIICOT au reclamat la CSM scurgerile de informatii din dosarul Black Cube. Ei arata spre avocatii fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, inculpat in dosarul de spionare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

 

În declarația dată în dosar de Dan Zorella, co-fondatorul firmei israeliene acuzate că a spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, acesta a precizat că întâlnirea cu Daniel Dragomir a fost intermediată de ”un tânăr israelian pe nume Gidi Zelivansky”, scrie Romania libera. 

 

 

“După reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, apărătorii acestuia au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la 28 septembrie, respectiv 12 octombrie 2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conţinând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autorităţile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deţinut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicităţii”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

 

 

Procurorii anunță că vor solicita CSM să analizeze dacă publicarea în presă a acestor documente aduce atingere intereselor justiției. În plus, ei subliniază faptul că supraîncărcarea media cu documente prezentate prematur și disparat publicului nu poate duce la informarea corectă și obiectivă.

 

 

“Platforma oferită zilnic de mass-media pentru interpretarea unor probatorii într-o manieră care nu implică cunoaștere juridică depășește curiozitatea normală a oricărui jurnalist și încearcă să circumscrie probatoriile dintr-o cauză aflată în lucru la procuror denigrării unor persoane sau luptei dintre alte autorități ale statului. Aceste lucruri sunt străine activității de urmărire penală și sunt de natură să pună presiune pe procuror și judecător, precum și să altereze prezumția de nevinovăție de care se bucură oricare persoană cercetată”, mai susține DIICOT.

 

 

Avocații se disculpa

 

Informațiile la care se referă anchetatorii au apărut pe blogul ziaristului Ion Cristoiu, care neagă, însă, într-o declarație pentru PS News, faptul că ­le-ar fi primit de la avocații lui Daniel Dragomir. De asemenea, avocații fostului ofițer SRI – Adriana Manoli, Laura Vicol și Daniel Caraman – spun că nu au transmis presei acte din dosar. “Așa cum am afirmat de la începutul apariției în public a acestor documente, nici o persoană din echipa de apărători a domnului Dragomir nu a divulgat vreo informație din acest dosar”, a precizat avo­cata Adriana Manoli cotidianului România liberă.

 

La rândul său, Laura Vicol susține că, de fapt, procurorii sunt cei care au scurs documentele către presă, nu avocații. “DIICOT dorește să se scuze în fața DNA-ului pentru propriile scurgeri de informații”, a spus Vicol.

 

 

***

 

Reacţia DIICOT vine după ce în spaţiul public a apărut decla­raţia directorului Black Cube, Dan Zorella, care susţine că operaţiunea firmei de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost susţinută de şeful SRI şi de preşedintele Iohannis. Atât SRI, cât și Klaus Iohannis au precizat, ulterior, că nu au nici o legătură cu această cauză. 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22