Pe aceeași temă
Alături de soţia sa, Melania, Donald Trump a călătorit de la New York, acolo unde a avut sediul central de campanie, la Washington cu avionul personal. Întâlnirea dintre actualul şi viitorul preşedinte a durat mai mult de o oră, conform Digi24.ro
Donald Trump şi Barack Obama s-au întâlnit la Casa Albă, la ora 18:00 a României. O întâlnire pe care Reuters o caracterizează drept "ciudată şi incomodă", ţinând cont că, în ultimul an şi jumătate, cei doi şi-au adus acuzaţii dure unul celuilalt.
"Nu suntem mai întâi democrați sau republicani. Suntem mai întâi americani (...) Trebuie să ne amintim că formăm în realitate o singură echipă", a subliniat Barack Obama, cel de-al 44-lea președinte al SUA, care va părăsi Casa Albă la 20 ianuarie.
Insistând asupra importanței "respectării instituțiilor, a legii" și "a respectului reciproc", Obama și-a exprimat speranța ca miliardarul populist va fi fidel în spiritul primelor sale cuvinte — unire si liniște — după victorie.
De exemplu, Trump a condus mişcarea care punea la îndoială cetăţenia americană a lui Obama, în timp ce actualul preşedinte l-a acuzat pe omul de afaceri că e total nepregătit să conducă America.
Președintele american Barack Obama a vorbit cu președintele ales Donald Trump și l-a invitat să vină joi la Casa Albă.
Obama a menționat că " nu e niciun secret" că există diferențe de viziune destul de semnificative între el și Trump, însă a dat instrucțiuni echipei să-i facă tranziția acestuia cât mai ușoară.
"Tranzițiile de succes sunt ceea ce caracterizează democrația noastră," a afirmat Obama. " Voi face tot ce pot ca următorul președinte să aibă un mandat de succes", a adăugat el.
Președintele a mai spus că este mândru de Hillary Clinton și i-a mulțumit pentru activitatea depusă ca secretar de stat.
"Înainte de toate, suntem americani, suntem patrioți și ne dorim ceea ce este mai bun pentru țară", a precizat Obama, adăugând că speră că Trump va menține acest spirit în timpul perioadei de tranziție.
El a mai spus că SUA au nevoie de unitate, incluziune și respect pentru instituții.
Urmează tradiţionala perioadă de tranziţie, care va dura două luni, timp în care Donald Trump este ajutat de autorităţile federale si de serviciile de informatii, în frunte cu preşedintele in exerciţiu, să se pună la punct cu problemele de stat - chestiuni de politică interna si externă.
De asemenea, este perioada în care Donald Trump trebuie să-şi pună la punct echipa cu care va lucra în continuare, trebuie să-şi prezinte viitorul cabinet, pentru că preşedintele Statelor Unite este şeful Executivului.
Este de aşteptat să-şi recompenseze echipa care i-a stat alături în campanie, iar printre cei despre care se vorbeşte că ar urma să primească funcţii se numără fostul primar al New York-ului, Rudi Giuliani - care ar putea fi propus pentru postul de procuror general, fostul candidat la învestitura republicană Newt Gingrich - pentru postul de secretar de Stat, guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.
La Departamentul Apărării este propus tot un colaborator apropiat, Jeff Sessions, actual senator de Alabama, generalul în rezervă, Michael Flynn, fost director al serviciului de informaţii de la Pentagon, ar putea deveni consilier pe probleme de securitate... iar despre Flynn se spune că are o influenţă bună, pozitivă asupra lui Trump. Nu în ultimul rând, medicul Ben Carson, fost candidat la investitura republicană, ar putea să conducă Departamentul Educaţiei.