Pe aceeași temă
Rezultatul initiativei cetatenesti va fi supusa la vot in 2018 iar daca va fi aprobata ar putea da startul dezintegrarii SUA prin Calexit, anunta intiatorii propunerii pe portalul Yes California.
Calexit ar putea face sa para alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA doar un incident politic minor, o miscare secesionista dupa modelul Brexit in Statele Unite fiind aproape de neconceput cu un an in urma.
Brexit, scanteia declansatoare
Nu este un fenomen singular, texanii solicitand si ei, la mai putin de o luna dupa referendumul din Marea Britanie, organizarea unui referendum pentru declararea independentei statului Texas.
Californienii par insa ceva mai decisi in acest sens si sunt motivati si de cateva elemente socio-economice care dau apa la moara organizatiei aflate in spatele campaniei Yes California Independence.
"Suntem a sasea economie a lumii. Din punct de vedere economic suntem mai puternici decat Franta si avem o populatie mai mare decat Polonia. Punctual, California se poate compara cu orice tara independenta si nu cu celelalte 49 de state ale SUA", arata initiatorii miscarii secesioniste.
In opinia lor, Statele Unite au ajuns sa promoveze valori care contravin stilului de viata traditional si valorilor impartasite de californieni.
Demersul are legatura si cu fondurile bugetare directionate pentru sustinerea altor state americane, liderii miscarii plangandu-se ca subventioneaza alte regiuni in detrimentul nivelului de viata al propriilor locuitori.
"Actiunile caritabile fac parte din cultura noastra, dar cand infrastructura Californiei se duce de rapa, scolile publice de aici sunt considerate cele mai proaste din intreaga tara, avem cele mai multe persoane fara adapost din SUA, rata saraciei este mare, iar inegalitatea sociala este in crestere, atunci nu mai avem loc pentru caritate", se mai arata in manifestul pentru sustinerea independentei Californiei.
Argumentele secesionistilor:
- faptul ca acela statul californian exercita o influenta pozitiva asupra restului lumii, fiind a sasea economie mondiala
- California ar putea face mult mai mult din postura de tara suverana, decat din pozitia de stat component al SUA.
California a intrat in componenta Statelor Unite in 1850, dupa razboiul mexicano-american (1846-1848), dupa ce anterior a fost un stat federal al Mexicului.
Comentarii 2
Joaquin Murieta - 11-13-2016
California desalinizeaza deja apa marii. Daca va fi nevoie Japonezii de la Toray vor instala mai multe filtre. California are deja centrale nucleare. Daca va fi nevoie Rusii vor construi noi centrale nucleare moderne cu neutroni rapizi supra regenerative care nu produc deseuri nucleare. Californienii, multi dintre ei Mexicani sau metisi nu vor accepta nici-o-data zidul lui Trump care sa-i separe de rudele si prietenii din Mexic. Californienii sunt inteligenti si nu vor accepta nici-o-data sa fie condusi de idiotul Trump sau de idiotii din Wyoming.
RăspundeLiviu - 11-12-2016
Exista ceva care se cheama Garda Nationala si astia au metode sa-i faca sa uite pe consumatorii de cocaina de delirurile noptii. California nu are pic de apa. California consuma energie electrica produsa in alte state. California nu rezista o singura zi de vara fara restul Americii.
Răspunde