Din fronda fata de Iohannis, Ponta s-a filmat la Masa Tacerii. Cu salam sasesc in mana VIDEO

Dora Vulcan | 12.11.2016

Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un clip care se doreste a fi un act de fronda si ironie la adresa presedintelui Klaus Iohannis, care s-a lasat surprins pe unul dintre scaunele de la Masa Tacerii, din ansamblul de la Tg Jiu.

Pe aceeași temă

 

Din nefericire pentru Ponta, glumita sa nu doar ca nu a fost gustata dar a si fost sanctionata cu ironii sfichiuitoare de comentatorii care au considerat umorul sau indoielnic si lipsit exact de respectul cuvenit ansamblului sculptural creat de Brancusi.

Este ironic faptul ca Ponta, doar pentru a-si ilustra atacul la Iohannis, a ales sa vina cu salamul la Masa Tacerii pe care Brancusi o considera un simbol al mesei flamanzilor truditi dupa o zi de munca.

 

Clipul il infatiseaza pe Ponta in picioare, langa unul dintre scaunele de la Masa Tacerii, intr-o postura distanta si care tradeaza lipsa de atasament, semn ca ansamblul sculptural e doar un pretext pentru a-si ilustra glumita indoielnica.

 

Postura din care Ponta tine sa-i dea lui Iohannis lectii de ”respect” si atitudine corecta fata de arta este cu un baton de salam in mana, din care gesticuleaza imprevizibil la un moment dat pentru a da sugestivitate textului pe care il recita.

 

El mai tine intre degete si ceea ce se banuieste a fi o fata de masa de artizanat, fara a putea afla carei zone populare ii apartine pentru ca nu a desfasurat-o pentru a fi oferita vederii publicului. Fata de masa cu motive populare a ramas impaturita intre degetele sale pana la finalul clipului.

 

De remarcat ca, din punct de vedere stilistic, in textul sau se identifica cu aceste opere de arta - pentru care ii transmite presedintelui somatia de a le respecta mai mult, asa cum dovedeste el ca o face cu salamul in mana - folosind un pronume incorect dar care in semiotica tine de identificarea afectiva cu obiectul. In cazul de fata, salamul pe care il tine afectuos in mana - si din care gesticuleaza - sau unul dintre scaunele de la Masa Tacerii, la care face referire in text la un moment dat, dar fata de care pastreaza o atitudine distanta, cu spatele, ceea ce tradeaza lipsa de atasamanet fata de opera de arta si faptul ca ansamblul sculptural e folosit doar ca pretext pentru glumita sa.

 

 

La momentul in care aduce in discutie salamul sasesc, din care tine mandru un baton in mana, Ponta gesticuleaza din salam si indreapta duios privirea spre el, amintind de gestica acelor copii care la serbarile scolare simt nevoia sa-si ilustreze versurile cu gestica bratelor. Tot la nivel de gestica, e de remarcat ca in momentul in care vorbeste de ”cea mai noua atractie turistica” da din salam si nu arata spre scaunul pe care a stat Iohannis, asa cum ar fi fost de asteptat, semn ca, in subtext, se asteapta ca noua sa glumita cu salamul sasesc (trimitere la sasul Iohannis) sa devina ”noua atractie turistica” a tarii sau a Facebook-ului.

 

 

Clipul incepe cu un ”deci” iritat din partea celui care-l flmeaza, semn ca si-a pierdut rabdarea si ca filmarea nu se afla nici pe departe la prima sa tentativa de imortalizare a fruntasului PSD:

 

 

 

”Domnule Presedinte Iohannis, ma aflu la  cea mai noua atractie turistica din Tg.Jiu, scaunul pe care dumneavoastra ati stat si vreau sa va rog sa invatati, sa intelegeti ca pe Masa Tacerii nu se mananca - nici macar salam sasesc-, Poarta Sarutului nu se inchide si pe Coloana infinita nu se atarna rufe la uscat. Daca o sa invatati mai mult despre Romania sunt convins ca o sa le respectati mai mult. In calitate de cetatean si de deputat de Gorj, va multumesc pentru reclama pe care ati facut-o dar as vrea sa ne respectati mai mult”, spune Ponta in clipul postat pe pagina sa de Facebook

 

 

Cu exceptia fanilor sai, ceilalti comentatori nu au apreciat glumita lui Ponta, sanctionand umorul sau indoielnic si apreciind ca s-a expus, din nou, ridicolului.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22