CE: In 2017, Romania sare plafonul deficitului de 3% din cauza cresterii salariilor

E.b. | 12.11.2016

Romania va avea un deficit bugetar de 3,2% in anul 2017, din cauza majorarilor salariale din sectorul public si a reducerii unor taxe, se arata in Prognoza de toamna emisa recent de Comisia Europeana.

Pe aceeași temă

 

Deficitul bugetar al Romaniei estimat de Comisie pentru anul 2017 va fi astfel cu 0,2 puncte procentuale peste plafonul acceptat in Uniunea Europeana, dincolo de care Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit excesiv prin care statele cu abateri risca sanctiuni. De asemenea, importurile de produse agroalimentare au crescut substantial, conform datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, in conditiile scaderii taxei pe valoarea adaugata la alimente la nivelul de 9%, din iunie 2015, scrie HotNews.ro.

 

"Deficitul guvernamental general este proiectat sa se majoreze considerabil, din cauza taierilor de taxe si a cresterii salariilor din sectorul public" - atrage atentia Comisia Europeana, in prognoza de toamna 2016.

 

Conform sursei citate, Romania va termina anul 2016 cu un deficit bugetar de 2,8% din podusul intern brut (PIB), dar in anii 2017 si 2018 va inregistra cate 3,2% din PIB, deficit bugetar.

 

De asemenea, Romania va incheia anul 2016 cu un deficit structural de 2,6% din PIB, dar in anul 2017 va urca la 3,4% si va scadea usor la 3,2% in 2018, se mai arata in estimarile executivului european.


Veniturile bugetare vor avea de suferit ca urmare a reducerii TVA standard de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, precum si a eliminarii taxei pe constructiile speciale si a supra-accizei la carburant.


Comisia a precizat ca estimarile sale iau in calcul situatia curenta a masurilor economice din Romania si nu includ "masurile expansive suplimentare aflate la Parlament".

 

"Aceste initiative sunt principalul risc descendent asupra prognozei fiscale (...) Intr-un mediu electoral, noile initiative legislative si aplicarea greoaie a reformelor structurale cresc incertitudinea" - precizeaza Comisia Europeana.

 

"Aceste masuri includ o majorare semnificativa a pensiilor, o scadere cu 5 puncte procentuale a contributiilor sociale si eliminarea a aproximativ o suta de taxe si tarife minore", enumera Comisia in prognoza sa, insa intre timp legea propusa de presedintele PSD Liviu Dragnea, de eliminare a 102 taxe parafiscale, printre care si taxa radio-TV, a trecut de Parlament si a ajuns pe masa presedintelui Klaus Iohannis penru promulgare.


Statele-membre UE risca declansarea procedurii de deficit excesiv daca depasesc plafonu de 3%, acceptat in Uniunea Europeana. de exemplu, in iulie 2016, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Spaniei si Portugaliei, pentru ca in ultimii 2 ani s-a situat peste plafonul de 3% cu deficitele.

 

In cadrul acestei proceduri, statele risca amenzi de 0,2% din PIB daca nu iau masuri convingatoare de reducere a deficitelor, insa pana acum nicio tara nu a fost sanctionata in acest mod. De asemenea, Uniunea Europeaa poate bloca fondurile europene pentru statele membre care se abat de la disciplina deficitelor.

 

In cele din urma, Spania si Portugalia au fost iertate de sanctiuni, convenind cu Bruxelles-ul o serie de masuri de reducere a deficitelor.

 

Romania, cea mai mare crestere economica procentuala din UE, in 2016, insa atentie la consumul intern
 

********

 
Revenind la Romania, tara urmeaza sa inregisreze cea mai mare crestere economica procentuala din Uniunea Europeana, de 5,2% in anul 2016, pentru ca in 2017 avansul PIB-ului sa se mai domoleasca, ajungand la 3,9%, tendinta de incetinire continuata si in 2018 (3,6%).  In mai 2016, in prognoza de primavara, CE estima o crestere de 4,2% in anul 2016 si de 3,7% in 2017, pentru Romania.

 

"Cresterea PIB este, in acest moment, printre cele mai rapide din UE si este prevazuta sa ramana robusta in orizontul de prognoza, sustinuta de relaxarea fiscala si majorarile salariale", mai noteaza Comisia Europeana, in prgnoza pentru Romania.

 

In pofida cresterii economice puternice, Comisia atrage atentia asupra compozitiei avansului: a crescut consumul populatiei, ca urmare a majorarilor salariale, a reducerii taxei pe valoare adaugata (TVA) si a dobanzilor scazute.

 

De asemenea, cererea de pe piata a condus la majorarea importurilor, in timp ce exporturile nete au continuat sa aiba impact negativ asupra cresterii (minus 2,8 puncte procentuale, contributie la crestere).

 

In aceste conditii, deficitul de cont curent este asteptat sa se dubleze anul acesta, comparativ cu 2015, ajungand la 2,2% din PIB, ca urmare a majorarii deficitului comercial.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22