Dezbatere despre Primul Război Mondial

Humanitas | 15.11.2016

Pe aceeași temă

Frontline Club Bucharest şi Editura Humanitas va invită la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 16 noiembrie, ora 19, la o dezbatere care se va întoarce asupra celor 100 de ani împliniţi în 2017 de la declanşarea Primului Război Mondial. Un eveniment pe care Lucian Boia, invitat la discuţie, îl numeşte fondator al lumii în care trăim, în volumul „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări”. Vor mai participa Marian Voicu, Ioan Stanomir şi Dan Tapalagă. Discuţia se va opri asupra câtorva dintre momentele cheie şi consecinţele de multe ori tragice asupra celor 100 de ani care au urmat, dar şi asupra istoriei tezaurului României trimis la Moscova la începutul Primului Război Mondial şi nerecuperat după aproape un secol de negocieri diplomatice.

 

„Există în mersul lumii momente de cumpăna, când Istoria pare a ezită între soluţii contradictorii. Primul Război Mondial ilustrează, poate, mai bine că oricare alt eveniment, acest tip de situaţie. Sigur, şi în acest caz, interpretările tradiţionale au mers pe linia... tradiţională, în sensul că ceea ce s-a petrecut trebuia să se întâmple. Contradicţiile dintre marile puteri ar fi condus inexorabil la război. Istoriografia comunistă, pe urmele lui Lenin, arată acuzator spre imperialism (stadiul cel mai înalt şi mai agresiv al capitalismului), pus mereu pe jaf şi pe cuceriri, de unde şi lupta pentru împărţirea şi reîmpărţirea lumii. Naţionaliştii, în propria lor logică, dădeau vină pe «celălalt»; în viziunea învingătorilor, marea vinovată era Germania, care ar fi pregătit minuţios agresiunea (acuzaţie preluată câteva decenii mai târziu chiar de unii istorici germani).

În prezent, dosarul «Marelui Război» se redeschide, şi e de presupus că abordări mai puţin ideologizate şi mai puţin partizane, că şi reexaminarea mai atentă a filmului evenimentelor vor reuşi să treacă dincolo de zidul rigid al judecăţilor fără drept de apel.

La întrebarea dacă războiul era inevitabil, mi se pare mai adecvat să răspundem prin nu sau măcar printr-un prudent cine ştie, decât prin da. În ciuda contradicţiilor de tot felul şi a crizelor internaţionale care s-au ţinut lanţ în anii premergători conflictului, lumea europeană de la 1914 părea mai înclinată spre linişte şi cooperare decât spre pregătirea unui măcel. Un secol de pace relativă apropiase mult între ele naţiunile continentului. Europenii se aflau strânşi într-o reţea densă de raporturi: economice, culturale, ştiinţifice sau, pur şi simplu, umane. Oamenii circulau frecvent şi fără nici o piedică dintr-o ţară în altă. Se întrezărea, deja, un fel de unitate europeană.” (Lucian Boia, „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”)

 

„Pentru cei mai mulţi dintre români, Tezaurul înseamnă aurul Băncii Naţionale a României. Şi totuşi, acesta reprezenta mai puţin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate în Rusia în 1916 şi 1917. Românii au expediat atunci tezaurele Băncii Naţionale şi ale Casei de Depozite şi Consemnaţiuni, ale băncilor private şi ale instituţiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de artă din muzee şi colecţiile private, odoarele mănăstireşti, colecţiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, cărţile rare, în fine, tot ce reprezenta, că patrimoniu, identitatea naţiunii române, începând cu secolul al XVI-lea. (...) În ceea ce priveşte aurul Băncii Naţionale, deşi documentele băncii sunt inatacabile, partea rusă pretinde fie că nu găseşte în arhive versiunea rusă a documentelor, fie că aurul a fost furat de albgardişti, fie că a fost cheltuit pentru mişcările comuniste, inclusiv cea românească, fie că deschiderea unui astfel de capitol al pretenţiilor reciproce ar conduce la concluzia că românii sunt de fapt datori ruşilor.” (Marian Voicu, „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani”)

 

Duminică, 20 noiembrie, va avea loc lansarea la târgul de carte Gaudeamus a volumelor „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani” de Marian Voicu (la ora 12) şi „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” de Lucian Boia (la ora 13).

 

Accesul la evenimentul de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22