CSM: Apelul lui C.P. Tariceanu contra DNA submineaza credibilitatea justitiei

Vlad Toma | 15.11.2016

Consiliul Superior al Magistraturii anunta astazi ca “Apelul către parlamentari” in care C.P. Tariceanu, presedintele Senatului, critica activitatea DNA, a adus atingere independentei justitiei.

Pe aceeași temă

   

"În şedinţa din data de 14 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile dlui. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, lansate în spaţiul public în data de 16 octombrie 2016 prin documentul intitulat “Apel către parlamentari”, publicat pe pagina de internet a Senatului şi prin intermediul emisiunii “24/7” difuzată de postul TV Digi 24 HD, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem,arata CSM intr-un comunicat.

 

Inspectorii judiciari considera ca, "prin afirmaţiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendenţios şi preferenţial, aflându-se la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care acţionează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică. "

 

CSM arata de asemenea ca, "prin “Apelul către parlamentari”, asumat instituţional prin publicarea pe pagina oficială de internet a Parlamentului României www.parlament.ro, preşedintele Senatului îşi manifestă neîncrederea asupra felului în care DNA îşi desfăşoară activitatea, lansând grave acuzaţii la adresa structurii anticorupţie, în sensul că aceasta acţionează abuziv, urmărind eliminarea unor politicieni din cursa electorală. 

 

În acest context, dl. senator a solicitat parlamentarilor din ambele camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor formulate de procurorii DNA în cadrul unor dosare penale.

 

Mai mult, în cadrul emisiunii “24/7” difuzată de postul TV Digi 24 HD, dl. Tăriceanu a afirmat că DNA, prin procurorul şef, şi-a fixat ca ţintă anchetarea în exclusivitate a membrilor Parlamentului, singura instituţie democratică a statului, în scopul unei selecţii - anterioare votului cetăţenilor - a politicienilor angrenaţi în cursa electorală. În acest scop, a afirmat demnitarul, procurorii instrumentează cauzele penale în care sunt implicaţi politicieni într-o manieră discreţionară, cu încălcarea dispoziţiilor legale."

 

Conform comunicatului CSM, Inspectia Judiciara a constatat ca afirmatiile lui C.P. Tariceanu au produs aparitia in spatiul public a unor suspiciuni serioase in privinta modului in care functioneaza justitia in Romania: "Inspectorii judiciari au constatat că solicitarea şi afirmaţiile publice ale dlui. Tăriceanu au depăşit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natură a crea în conştiinţa publică, în mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independenţa, imparţialitatea şi probitatea profesională a procurorilor DNA, dar şi a sistemului judiciar în ansamblul său."

 

"Publicarea “Apelului către parlamentari” pe pagina de internet oficială a Parlamentului şi promovarea mediatică subsecventă a mesajului transmis de către un demnitar de rang înalt, respectiv preşedintele Senatului României, sunt acţiuni care, la nivelul opiniei publice, creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa decredibilizării şi afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor,"  mai arata CSM in comunicatul citat.

 

***

 

C.P. Tariceanu a lansat acum cateva saptamani un apel catre parlamentari in care le cerea acestora sa boicoteze activitatea DNA, deoarece aceasta institutie "nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii."

 

Presedintele Senatului le-a cerut parlamentarilor din ambele Camere să refuze "a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu este nicio urgenţă şi ele pot să mai aştepte ca viitorul Parlament să se pronunţe.”

 

CSM a sesizat atunci Inspectia Judiciara, solicitand acestei institutii sa verifice daca afirmatiile recente ale presedintelui Senatului despre DNA aduc atingere independentei justitiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22