Donald Tusk ar putea fi audiat in parlamentul polonez pentru frauda prin schema Ponzi

Dora Vulcan | 15.11.2016

O comisie a parlamentului polonez a solicitat audierea presedintelui CE, polonezul Donald Tusk, in legatura cu o schema de investitii in care mii de polonezi si-au pierdut rezervele financiare in perioada in care Tusk era prim-ministru, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

Anuntul apare dupa o declaratie facuta in urma cu o luna de liderul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus că fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare în Polonia.

 

Compania poloneză Amber Gold a funcționat din anul 2010 ca un fond de investiții ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii inițiali sunt plătiți din banii depuși de cei care investesc mai târziu. În 2012, societatea a intrat în colaps si aproape 10.000 de deponenți și-au pierdut banii investiți, adică sute de milioane de zloți (un zlot este aproximativ egal cu un leu românesc).

 

Compania Amber Gold a promis deponenților dobânzi de peste 10% pe an, pretinzând că investițiile sunt în aur. Dar în realitate o parte din fonduri au fost investite într-o companie aeriană low-cost.

 

De asemenea, Amber Gold și-a deschis sedii în locații foarte bune pe întreg cuprinsul țării, inclusiv lângă Banca Centrală și Ministerul de Finanțe, iar în centrul Varșoviei i s-a permis să amplaseze un afiș publicitar imens despre "depozitele în aur", deși un organism de supraveghere financiară a avertizat potențialii clienți asupra riscurilor la care se expun.

 

Un raport guvernamental publicat în anul 2013 subliniază că expansiunea companiei Amber Gold a fost posibilă datorită "greșelilor și inacțiunii" unor instituții ale statului, care nu și-au îndeplinit atribuțiile corespunzător.

 

Donald Tusk a fost sapte ani premier desemnat de formatiunea liberala proeuropeana Platforma Civică. El a demisionat in 2014 cand a preluat postul de președinte al Consiliului European.

 

Partidul lui Tusk a fost învins anul trecut în alegerile legislative de formațiunea conservatoare și eurosceptică PiS. Liderul acesteia din urmă, Jaroslaw Kaczynski, a declarat deja că Polonia se va împotrivi anul viitor numirii lui Tusk pentru un al doilea mandat în fruntea Consiliului European.

 

Întrebat dacă Tusk va fi invitat la audieri în fața legislativului de la Varșovia, președintele comisiei parlamentare ce investighează cazul acelui fond de investiții, Malgorzata Wassermann, a răspuns: "Este aproape stabilit, este evident".

 

 

În replică, Donald Tusk a declarat în luna iulie că este pregătit să se confrunte cu PiS și să-și apere activitatea desfășurată la conducerea guvernului: "Vreau să vin și să spun: mințiți! Adevărul este total diferit", a afirmat el.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22