Post-truth (post-adevar) desemnat cuvantul anului 2016 de Dictionarul Oxford

Vlad Toma | 16.11.2016

Cuvantul post-truth (post-adevar) a fost desemnat cuvantul anului 2016 de renumitul dictionar Oxford. Conform celor care au facut aceasta selectie, cuvantul se refera la acele circumstante in care faptele obiective au o influenta mai redusa in formarea opiniei publice decat apelurile bazate pe emotie sau credinte personale.

Pe aceeași temă

 

Oxford Dictionary arata ca, chiar daca cuvantul a fost folosit destul de mult in ultimii zece ani, utilizarea sa s-a intensificat in contextul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE si a alegerilor prezidentiale din SUA.

 

"Post-adevar" a fost folosit in special in asociatie cu cuvantul "politica", in formula "politica post-adevar". Desi initial a fost un termen utilizat destul de putin, "post-adevar" a devenit tot mai prezent in comentariile politice, ajungand un cuvant omniprezent, folosit in titlurilor multor articole, fara a mai avea nevoie de nicio explicatie.

 

Popularitatea acestui cuvant arata ca traim intr-o epoca in care conceptul de adevar a devenit neimportant sau irelevant, se mai arata in comunicatul care anunta selectia acestui cuvant.

 

Pe lista scurta pentru cuvantul anului 2016 au mai fost: "alt-right" - cuvant prin care sunt desemnate in SUA gruparile care au o pozitie ultraconservatoare si care resping actualul sistem politic, folosind mass-media pentru a disemina in mod deliberat informatii controversate.

 

Pe lista scurta s-a aflat de asemenea cuvantul "brexiteer" care ii desemna pe cei care erau pentru iesirea Marii Britanii din UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22