Unul din spionii Black Cube a primit 2,8 ani cu suspendare. El si-a recunoscut vinovatia

Dora Vulcan | 16.11.2016

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, miercuri, pe israelianul David Geclowicz la 2, 8 ani de inchisoare. Pedeapsa este, insa, cu suspendare pentru ca acesta si-a recunoscut vinovatia in dosarul "Black Cube", privind hartuirea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procurorii DIICOT au cerut la termenul anterior 2 ani si opt luni cu suspendare pentru unul dintre israelienii din afacerea Black Cube, de spionare a sefei DNA. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au discutat luni acordul de recunoaştere încheiat de David Geclowicz, instanţa rămânând în pronunţare. 

 

 

Tribunalul Bucureşti a reluat, luni, discuţiile privind acordul de recunoaştere încheiat între DIICOT şi israelianul acuzat în dosarul "Black Cube", informeaza Mediafax.  Reprezentantul DIICOT a spus luni ca, in baza acordului de recunoastere incheiat cu Geclowicz, DIICOT este de acord cu o pedeapsa de 2 ani şi 8 luni cu suspendare şi trei ani termen de încercare. La randul sau, Geclowicz a declarat în faţa judecătorilor că acceptă pedeapsa aşa cum va fi ea, dar că solicită ca instanţa să ţină cont că a stat deja 120 de zile în arest preventiv şi 60 de zile în arest la domiciliu.

 

"Este tânăr, a făcut o greşeală şi şi-o asumă. Provine dintr-o familie închegată, e mult mai folositor societăţii în libertate.", a spus avocatul tânărului.

 

"După arestare am înţeles gravitatea acţiunilor mele. Din punctul meu de vedere, toate informaţiile au fost de interes pentru autorităţi.(...)Nu am fost niciodată în mediul infracţional, a fost un coşmar cât am stat în puşcărie. Am avut timp să mă gândesc la viitor şi vreau să fac ceva bun şi util cu viaţa mea. Am nevoie de această şansă de a schimba situaţia. Ştiu că în viitor nu va mai exista vreo şansă să încalc legea. Pot fi mai util pentru mine şi pentru societate dacă voi primi şansa de a-mi reveni. Apreciez sistemul judiciar din România şi mă voi suspune deciziei. ", a spus tânărul israelian. 

 

 

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare cu privire la pedeapsa în cazul lui David Geclowicz. În cazul lui Ron Weiner, Tribunalul va discuta înţelegere cu DIICOT pe data de 28 noiembrie.

 

***

 

Tribunalul Bucuresti i-a cerut pe 9 noiembrie procurorului DIICOT care a încheiat acordul de vinovatie cu David Geclowicz, în dosarul "Black Cube”, să stabilească pedeapsa complementara aplicabila la admiterea acordului de vinovatie.

 

Tribunalul Bucureşti a reluat pe 9 noiembrie dezbaterile în cazul acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de israelianul David Geclowicz cu procurorii DIICOT în dosarul "Black Cube”, la instanţă nefiind prezenţi Eduard Kovesi, fostul soţ al procurorului-şef al DNA, Liliana Sabău şi Sorin Fusea, deşi cei trei, părţi civile în cauză, fuseseră citaţi de către instanţă, transmite News.ro.

 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi care dezbate acest caz a sesizat din oficiu faptul că acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu este complet, în sensul că procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a stabilit doar pedeapsa principală, de trei ani de închisoare cu suspendare, nu şi pedeapsa complementară aplicabilă în cazul infracţiunii de care a fost acuzat Geclowicz.

 

Judecătorul a arătat că, pentru infracţiunea de aderare, iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat, procurorul DIICOT trebuia să precizeze şi ce pedeapsă complemetară trebuie aplicată în cazul lui David Geclowicz în cazul admiterii acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Magistratul de la Tribunalul Bucureşti a precizat că această referire nu există în acordul transmis instanţei, astfel că, în cazul în care acest aspect nu se remediază în termen de cinci zile, acordul ar putea fi respins.

 

”În acest acord se constată că între procuror şi inculpat nu s-a ajuns la nicio înţelegere privind pedeapsa complementară. Pentru faptă se dau până la cinci ani de pedeapsă, plus obligatoriu o pedeapsa complementară. Asupra ultimului aspect nu s-a stabilit nimic. Acordul cuprinde cuantumul şi forma de executare fără a face nicio referire la pedeapsa complementară”, a precizat judecătorul.

 

Astfel, judecătorul a stabilit sesizarea procurorului DIICOT pentru remedierea acestui viciu, termenul stabilit fiind de cinci zile. Magistratul a dispus reluarea dezbaterilor în acest caz pe 14 noiembrie, termen pentru care a cerut citarea Lilianei Sabău şi a lui Sorin Fusea, precum şi a lui Eduard Kovesi, prin poştă, poliţie locală şi telefonic.

 

În cazul israelianului Ron Weiner, Tribunalul Bucureşti a luat luni în discuţie acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi de judecare în procedură rapidă, trimis instanţei de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în 21 octombrie.

 

Judecătorul care analizează acordul încheiat cu Ron Weiner, în urma căruia procurorii DIICOT propun ca israelianul să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a stabilit ca părţile civile din cauză să vină în faţa instanţei şi să spună dacă sunt de acord cu această procedură rapidă de judecare.

 

Magistratul de la Tribunalul Bucureşti a stabilit următorul termen în 28 noiembrie, când sunt aşteptate să se prezinte la instanţă părţile civile din dosarul "Black Cube”, care să arate dacă Weiner, în raport cu acuzaţiile care îi sunt aduse, ar trebui judecat în procedură normală sau în procedură simplificată, ultima putându-le aduce pedepse mai mici faţă de cele pe care le-ar putea primi dacă acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu ar fi admis de instanţă.

 

David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor DIICOT că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul “Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare.

 

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.

 

În dosarul “Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă.

 

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

 

"În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22