Iohannis: Romania doreste sa sprijine institutional Republica Moldova, nu sa o cucereasca

Dora Vulcan | 17.11.2016

Romania doreste in continuare sa sprijine dezvoltarea Republicii Moldova, la nivel institutional si pentru ameliorarea dependentei energetice fata de Rusia, pentru ca poporul moldovean sa vada in aceste demersuri intentia Romaniei de a ajuta Moldova "pe calea pro-europeana", nu "de a o ocupa" si de a o "dirija".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Romania si Republica Moldova au o relatie speciala si privilegiata, care se bazeaza pe istorie si limba comuna. Aceasta relatie este una speciala, pe care dorim sa o pastram si sa o protejam. Romania are dreptul si insista sa pastreze o relatie speciala cu Moldova. Aceasta relatie speciala trebuie sa aiba si un fundament solid, unul institutional. Romania trebuie si vrea sa sprijine Moldova, asta inseamna ca trebuie sa sprijinim institutiile din Moldova sa devina mai performante, mai puternice si mai transparente. Asta inseamna ca Romania trebuie sa se implice in economia Moldovei, dar nu in sensul sa incercam sa dirijam ceva acolo. Vorbim despre investitii, realizand conexiuni energetice cu Moldova, in sensul de a le usura dependenta  fata de unicul furnizor pe  care il au", a spus Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

 

Seful statului a subliniat ca sprijinul trebuie sa fie acordat institutiilor, nu unor persoane, asa cum s-a intamplat in trecut, subliniind faptul ca ajutorul trebuie sa vina si din punct de vedere economic, prin incurajarea de investitii romanesti in Republica Moldova.

 

"Noi dorim sa sprijinim institutii moldovenesti, nu anumite persoane din Moldova, pentru ca asta a fost una dintre probleme. De multe ori, din Romania s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu, in loc sa se sprijine institutiile. Vrem sa colaboram cu Moldova in interesul cetatenilor ei prin intarirea institutiilor si prin mecanisme foarte corecte si transparente a economiei Moldovei, aceasta este calea prin care putem sa ii facem pe cetatenii moldoveni sa isi dea seama ca Romania nu este o tara care vrea sa cucereasca Moldova sau sa o ocupe. Romania vrea sa intinda o mana Moldovei si a o ajuta pe calea pro-europeana, care este cea mai buna pentru Moldova", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

 

 

Johannis a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema "Uniunea Europeana intre dezintegrare si reformare. Contributia Romaniei la consolidarea constructiei europene", organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Interantionala Citadel si Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22