În ciuda faptului că a fost trimis în judecată de DNA, Tăriceanu vrea să fie premier

E.b. | 20.11.2016

Conducerea ALDE a decis în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat Daniel Constantin, copreşedintele acestei formaţiuni politice.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a declarat, la România TV, că preşedintele Klaus Iohannis nu se poate opune numirii unui premier propus de partidele care au câştigat alegerile, chiar dacă are probleme în justiţie, situaţie în care se află şi el, pentru că în statul de drept există prezumpţia de nevinovăţie,

"Nu trebuie să-i dăm posibilitatea preşedintelui Iohannis să încerce să facă jocurile după alegeri, în desconsiderarea votului dat de români. (...) Pare că preşedintele este într-o lume paralelă cu democraţia", a spus Tăriceanu, explicând însă că nu crede că Iohannis va putea "desconsidera" dorinţa românilor din alegeri.

Liderul ALDE afirmă că declaraţia lui Klaus Iohannis, potrivit căreia nu va nominaliza ca premier o persoană cu probleme penale, trebuie citită "într-un registru electoral".  


Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să ”respecte Constituţia” atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă ”etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală”.

 

*******


”Având în vedere că în Constituţia României nu se precizează alte criterii de desemnare a prim-ministrului decât votul cetăţenilor, mă aştept ca preşedintele să respecte întru totul prevederile constituţionale, pentru că în ceea ce priveşte celelalte etichetări pe care le face, etichetări care sunt mai de grabă folosite de către puşcăriaşi, nu de către oamenii care au o pregăterire intelecutală. Din aceasta categorie cred că dânsul face parte cu brio. Dânsul a fost dacă nu mă înşel, el a fost găsit vinovat, e condamnat într-un dosar pe care-l ştim cu toţii. Cred că cel mai bine ar fi să revenim la criteriile care sunt prevăzute de Constituţie şi de lege şi nu de la ceea ce şi-ar dori preşedintele. Preşedintele sigur că poate să aibă propriile dorinţe. Şi le exprimă la vot. Are un vot. Până la urmă trebuie să respecte votul cetăţenilor.  (...) Criteriile de care vorbeşte domnia sa nu sunt prevăzute nicăieri”, a spus Tăriceanu, întrebat cum vede declaraţiile lui Iohannis privind numirea unui premier care are probleme penale, conform News.ro.

 

Tăriceanu a spus că fiecare partid îşi ”defineşte propria strategie şi tactică de campanie” şi faptul că PSD nu a propus niciun nume pentru premier ”nu înseamnă că nu putem colabora”.

 

 

Unanimitate

 

 

”Să aşteptăm acum rezultatul, dar ceea ce doresc să vă spun e următorul lucru şi anume că eu nu cred că ar fi util să-i lăsăm preşedintelui României posibilitatea să facă el jocurile şi manevrele  în această situaţie. Preşedintele e obligat să respecte rezultatul votului cetăţenilor şi ordinea constituţională, adică partidele care câştigă majoritatea  voturilor să poată să desmneze prim-ministrul care merge în faţa Parlamentului şi primeşte votul de încredere”,  a mai spus Tăriceanu.

 

Conducerea ALDE a decis duminică în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

 

”Din discuţiile avut în interiorul partidului, dar nu numai, am decis că e necesar ca ALDE să aibă un candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Din analizele din interiorul partidului a rezultat faptul că cel cu care vom merge la negocieri la Cotroceni să fie Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Daniel Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă. 

 

"Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor”, a mai spus Tăriceanu.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea la începutul lunii că în funcţie de rezultatul alegerilor din 11 decembrie şi de rezultatul negocierilor politice va fi stabilit viitorul premier, el precizând că i-ar plăcea să poată pune ”în slujba ţării” experienţa pe care a avut-o ca prim-ministru şi despre care crede că ”că a lăsat ceva rezultate benefice în urmă”.

 

El a afirmat şi că nu are nicio reţinere ca Liviu Dragnea, condamnat în dosarul referendumului, să fie nominalizat de PSD pentru funcţia de premier, apreciind că actuala Constituţie nu-l împiedică pe Dragnea să devină prim-ministru.

 

 

Mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.

 

Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

 

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie, declarații necorespunzătoare adevărului, cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat.

Totodată, nu ar fi a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22