Liderii sindicali din Romania primesc un salariu mai mare decat cel al presedintelui Iohannis

E.b. | 21.11.2016

Principalele sindicate si confederatii sindicale din domeniul sanatatii si educatiei, la care sunt afiliati majoritatea salariatilor din spitale, policlinici, scoli sau licee, asigura liderilor sindicali venituri anuale de sute de mii de lei, in unele cazuri mai mari decat ale presedintelui Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

Liderii Federatiei SANITAS, una dintre cele mai puternice miscari sindicale din sanatate, fac parte din categoria romanilor care castiga bine.

 

Presedintele SANITAS, Leonard Barascu, a incasat anul trecut, ca lider a trei sindicate, nu mai putin de 331.000 de lei, ceea se inseamna un venit lunar de peste 27.500 de lei, echivalentul a aproximativ 6.000 de euro, conform Ziare.com.

 

Asta in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis are un salariu de circa 15.000 de lei pe luna.

 

Si prim-vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi, are un venit peste media salariala din Romania. In total, acesta a castigat 176.000 de lei anul trecut din activitatea sindicala, ceea ce inseamna un venit lunar de peste 14.600 de lei, echivalentul a aproximativ 3.300 de euro.

 

Mediafax a incercat sa obtina un punct de vedere de la cei doi lideri ai Federatiei SANITAS pentru a-i intreba cum sunt stabilite veniturile liderilor organizatiei, cat reprezinta aceste salarii din totalul cotizatiilor platite de membri si care sunt beneficiile obtinute de medicii, asistentele si personalul medical pe care ii reprezinta.

Leonard Barascu nu a putut fi contactat, iar Marius Sepi nu a oferi un raspuns solicitarii.

 

Un alt lider sindical care reprezinta interesele medicilor, Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, a avut un venit total de peste 142.000 de lei in 2015, echivalentul a 2.600 de euro lunar. Nici Viorel Rotila nu a oferit un raspuns legat de acest salariu. .

 

Si liderii sindicali din educatie castiga bine

 

In top-ul castigurilor financiare se afla si liderii sindicatelor din educatie si ai federatiilor care reprezinta interesele profesorilor.

 

Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a avut in 2015 un venit total de peste 181.700 de lei, ceea ce inseamna un castig lunar de aproximativ 15.000 de lei, adica putin peste 3.300 de euro.

 

"Nivelul salariilor este stabilit de catre organele de conducere conform statului organizatiei in cauza. (...) Eu pot sa il consider in momentul de fata ca nu acopera in totalitate responsabilitatile pe care presupune o astfel de functie, dar este suficient si nu este nevoie de nimic mai mult.

 

In momentul in care esti implicat in toate activitatile privind ceea ce se intampla din punct de vedere legislativ in educatie, in momentul in care activitate este in judete, in scolile in care ai organizatii sindicale, in momentul in care nu ai niciun fel de viata personala, atunci faceti dumneavoastra o apreciere. (...) Este ca si cand am vrea sa il comparam pe domnul presedinte Klaus Iohannis cu profesorul Iohannis. Si atunci intreb, salariul presedintelui cum este, raportat la salariul cadrului didactic?", a declarat Marius Nistror.

 

Si liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, face parte din elita liderilor sindicali platiti bine, cu un venit anual total declarat in 2015 de peste 122.000 de lei, ceea ce inseamna ca in fiecare luna a incasat aproximativ 10.000 de lei, echivalentul a putin peste 2.200 de euro.

 

Altii nu primesc niciun ban din activitatea sindicala

 

Anton Hadar, presedintele Alma Mater, sindicatul salariatilor din mediul universitar, este unul din putinii lideri sindicali din Romania, daca nu chiar singurul, asa cum declara, care nu primeste niciun ban din activitatea sindicala pe care o desfasoara.

 

"Pai cum adica, sa iau banii si de la catedra si de la sindicat? Nu merge! Stiu ca altii asa fac, dar nu ma intereseaza, probabil ca ei pun pe primul plan activitatea sindicala, eu pun pe acelasi plan si activitatea didactica si cea sindicala.

 

Pentru mine e o onoare si un privilegiu sa fiu liderul celor care lucreaza in invatamantul superior, inseamna ca te apreciaza si te sustin. Nu are nimeni salariu in cadrul sindicatului, e doar o reprezentare voluntara", a explicat Hadar.

 

Desi nu incaseaza niciun ban din activitatea sindicala, este unul dintre cei mai bine platiti romani, datorita veniturilor din activitatea didactica si de cercetare. In 2015 a obtinut aproape 300.000 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 5.500 de euro lunar.

 

Unii au salarii decente

 

Unul dintre cele mai mici venituri ca lider sindical il are Bogdan Hossu, presedintele confederatiei Cartel ALFA, care a castigat in 2015 putin peste 70.000 de lei. Din aceasta suma a donat 6.400 de lei Cartel ALFA. Astfel, venitul lunar brut a fost de aproximativ 5.300 de lei.

 

"La Cartel ALFA am decis ca raportul dintre cel mai mare venit si salariul minim pe economie sa nu fie mai mare de 1 la 8, iar in cazul liderilor acest raport este de aproximativ 1 la 6. Consideram ca raportul acesta este suficient ca sa nu stimuleze celui ales ideea de coruptie sau de tradare a miscarii sindicale.

 

(...) Am vazut si eu ca sunt lideri de sindicat care au 300-400.000 de lei salariu, dar asta probabil ca tine de o reglementare interna a organizatiei. Evident, insa, ca astfel de lideri nu fac bine miscarii sindicale pentru ca membrul de sindicat se simte profund ofuscat de acest lucru", a declarat Bogdan Hossu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22