Un angajat al radioului public ii cere ajutorul lui Iohannis impotriva conducerii penale

Dora Vulcan | 21.11.2016

Dupa ce mai multi angajati ai Radio Romania Actualitati au fost hartuiti si supusi unor anchete de factura stalinista din partea actualei conduceri a radioului public pentru ca au reclamat incalcarea deontologiei, un angajat ii adreseaza o scrisoare publica presedintelui Klaus Iohannis in care ii semnaleaza ca radioul este condus de indivizi cu probleme penale si ca actualul sau sef, Ovidiu Miculescu, a avut legaturi cu Securitatea ceausista.

Pe aceeași temă

 

 

"Domnule Iohannis, si "noi vrem sa ne luam radioul public inapoi", in situatia in care "am fost si suntem condusi de niste indivizi care sunt cercetati penal, incompatibili, aflati in conflict de interese", scrie Mihai Timariu, angajat al RRA, intr-o scrisoare publica adresata presedintelui Klaus Iohannis si transmisa prin intermediul HotNews.ro.

 

 

Scrisoarea ii este transmisa presedntelui la cateva zile dupa ce au inceput cercetarile impotriva mai multor membri ai Consiliului de Administratie al Radio Romania, pentru abuz in serviciu si conflict de interese.

 

Mihai Timariu este unul dintre angajatii care anul acesta au avut probleme cu actuala conducere a radioului public, dupa ce au criticat institutia

 

 

 

Scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Domnul Klaus Iohannis

 

Stimate Domnule Presedinte,

 

Inainte de a fi angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune  sunt un cetatean al acestei  tari si sunt revoltat de ceea ce se intampla la noi in institutie. Am fost si suntem condusi de niste indivizi, care  sunt cercetati penal, incompatibili, aflati in conflict de interese etc. Este strigator la cer ca, in anul 2016, institutia noastra care ar trebui sa fie de o inalta tinuta morala este condusa de o persoana care a fost suspectata ca a colaborat cu securitatea.

 

Domnule Iohannis si ‘NOI VREM SA NE LUAM RADIOUL PUBLIC INAPOI’, vrem sa facem din nou emisiuni si anchete pentru publicul platitor de taxe, nu sa ne plimbam toata ziua in strainatate pe sute de mii de lei din bani publici si sa spunem ca ne ‘permite legea si nu este ilegal’.

 

Domnule Presedinte, Radiodifuziunea Romana este o institutie de interes public, este un pilon al societatii romanesti iar noi, angajatii ei, suntem mandri ca lucram aici. O parte dintre noi, am fost mandri si in 1989, cand am ramas aici si am transmis in direct  unei tari intregi, chiar daca s-a tras asupra noastra. Pentru noi Radiodifuziunea Romana este a doua noastra casa, aici o parte din colegii nostri si-au gasit viitoarele sotii si viitorii soti. Sa stiti, domnule Presedinte, ca aceasta mare familie ‘Radiodifuziunea Romana’ nu vrea si nu o sa vrea niciodata sa divorteze de Romania si de cetatenii ei. Noi nu vom apara interesele unor partide asa cum doresc altii, noi vom apara Romania! De aceea domnule Presedinte va rugam sa ne dati din nou sansa sa fim echilibrati, echidistanti si mereu deschisi catre tara si cetatenii ei.

 

Cu deosebita incredere si speranta,

 

Mihai Timariu

Angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune

 

 

 

Cenzura, presiuni si procese staliniste la RRA impotriva jurnalistilor incomozi

 

 

Dupa ce Catalin Gombos si Alexandru Rusu au ajuns cercetati disciplinar pentru ca si-au exercitat dreptul de avertizori publici impotriva unei campanii duse de conducerea RRA si au fost supusi unui proces intern absurd a venit randul altui coleg de-al lor: Gabriel Basarabescu, realizatorul matinalului de duminica.

 

 

Realizator al unei emisiuni, acesta si-a pierdut la inceputul lunii dreptul de a o mai gestiona din motive care nu au legatura cu calitatea profesionala ci cu viziunea sefilor RRA asupra formatului, care i-a deranjat pentru că jurnalistul i-a acordat prea mult spatiu premierului Ciolos in interviurile pe care acesta i le-a luat la matinalul de duminica. 

 

 

Gabriel Basarabescu a fost retras de la pupitrul emisiunii matinale de duminica in care i-a avut invitati pe Neagu Djuvara, premierul Dacian Ciolos si care are o rubrica destinata alegerilor din Republica Moldova, ceea ce se pare ca ar fi deranjat conducerea radiolui public, condus de Ovidiu Miculescu.

 

 

Gabriel Basarabescu apeleaza la calitatea de avertizor public si spune ca este vorba despre o "forma de cenzura".

 

 

"Vreau sa avertizez ca numerosi colegi jurnalisti - peste 20 - se afla in situatia de a le fi fost luata emisiunea pe care o realizau, fara a primi explicatii sau reprosuri, in locul lor, in multe cazuri, fiind aduse persoane din afara (radioului - n.red.)" , spune Gabriel Basarabescu, citat de Hotnews.ro

 

 

Realizatorul a pus la dispozitia HotNews.ro inregistrari ale unor discutii avute cu Dan Preda, directorul Radio Romania Actualitati, si cu Nicu Popescu, sef al redactiei RRA si care au avut loc inainte de inalturarea sa de la matinalul de duminica.

 

 

Potrivit inregistrarilor detinute de Hotnews, cei doi ii cer lui Basarabescu sa respecte un format strict, in care interviurile sa nu fie mai lungi de cateva minute, ei amintind de interviuri lungi pe care realizatorul le-a luat in ultimul an.

 

 

Or, doua dintre aceste materiale lungi l-au avut ca interlocutor pe premierul Dacian Ciolos. Pentru unul dintre interviurile cu Ciolos unul dintre sefi i-a reprosat realizatorului: "Sa stii ca in 3-4 minute se pot face interviuri din care ies mai multe stiri decat s-au scos din acel material de 20 de minute." Un alt interviu lung afost cu Dumitru Bortun si a fost difuzat imediat dupa tragedia de la Colectiv, soldata cu caderea guvernului Ponta.  

 

 

***

 

Basarabescu nu e primul jurnalist supus cenzurii si care acuza derapajele conducerii RRA. Doi colegi de-ai sai, Catalin Gombos si Alexandru Rusu, sunt cercetati disciplinar pentru ca si-au exercitat dreptul de avertizori publici in legatura cu o campanie pe care RRA a dus-o si care a si fost ulterior sanctionata de CNA. Campania era impotriva unui proiect de lege care nu era pe placul lui Ovidiu Miculescu, preşedinte dintrector general al RRA. Ovidiu Miculescu este apropiat al fostului premier Adrian Nastase. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22