Ministrul Muncii: Suspiciuni de trafic de minori dupa un control la 130 de orfelinate

Dora Vulcan | 21.11.2016

Dupa un control in 129 de orfelinate, facut de ministerul Muncii, DIICOT si Autoritatea pentru Protecta Copilului exista suspiciuni de trafic de persoane, a anuntat luni ministrul Muncii Dragos Pislaru, transmit News.ro si Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Am stabilit un protocol institutional cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Corpul de control al ministerului si Agentia pentru Plati si Inspectie Social (ANPIS), care este cu partea de protectie sociala, dar si cu Agentia de Combatere a Traficului de Persoane si am facut urmatoarea conventie: ca in locurile unde exista suspiciuni de lucruri care sunt din domeniul penal sa existe o informare reciproca si, evident, o preemtiune a controalelor tematice specifice ale institutiilor de stat care se ocupa cu asa ceva si, in locurile unde dumnealor au terminat anchetele, sa putem lua celelalte masuri administrative de penalizare", a declarat Dragos Pislaru, citat de News.ro.

 

 

El a adaugat ca dupa 132 de controale in 129 de centre a existat un numar "semnificativ" de suspiciuni de trafic de persoane.

 

 

"Au fost efectuate o serie de controale in toata tara. Discutam de 132 de activitati de control care au fost pe partea administrativa in 129 de centre in care se ofereau servicii atat in zona publica, cat si in cea privata. Si, ceea ce va pot spune este ca avem o serie intreaga de cazuri care sunt instrumentate in instanta, o serie intreaga de cazuri care se investigheaza si o serie intreaga de alte proceduri care au dus la imbunatatirea serviciilor", a spus Pislaru, citat de Mediafax.

 

 

 Dragoş Pîslaru a mai spus că nu poate da momentan un număr exact al celor inculpaţi şi nici nu poate spune concret în câte cazuri s-au confirmat suspiciunile de exploatare sexuală a minorilor aflaţi în centre de plasament.

 

 

Conform statisticilor, în anul 2015, 316 minori din România au căzut victime ale traficului de persoane, dintr-un total de 880 de persoane abuzate. 276 dintre cei 316 minori sunt fete, iar 40 sunt băieţi. Cei mai mulţi, 280, sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Cei mai mulţi, 142, au fost exploataţi în spaţii închise, private, unde autorităţile au acces dificil, iar 116 dintre ei au fost găsiţi în locuinţe, 11 în cluburi şi 12 în hotelurile din România.

 

 

În prima jumătate a anului 2016, din totalul de 410 victime ale traficului de persoane identificate, mai mult de jumătate, 208, sunt minori. Dintre aceştia, 182 sunt fete, iar 26 sunt băieţi. Dintre copiii traficaţi, 149 au fost exploataţi sexual.

 

La nivel mondial, statisticile arată că între 10% şi 20% dintre copii sunt abuzaţi sexual. În fiecare an, aproape două milioane de minori cad victime ale exploatării sexuale, iar o parte dintre abuzatori sunt turişti sau călători. Cei mai mulţi dintre aceşti copii ajung victime ale sclaviei sexuale, iar pe internet ajung milioane de fotografii şi filmuleţe cu cei mici. Astfel, exploatarea sexuală rămâne principalul scop al traficului de persoane.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22