De același autor
Redeschiderea Dosarului Revoluției atrage atenția în principal prin uriașa schimbare de direcție și viziune a anchetei procurorilor - de la teoriștii lui Ceaușescu la „noua conducere politică și militară instalată după 22 decembrie“. Tema e însă departe de a mai provoca emoție și nu a devenit un „subiect de presă“ în înțelesul românesc al termenului. Și de ce ar fi? Cu excepția unei minorități care nu a fost lovită de amnezie, indiferență și cinism și care s-a agitat vreme de 27 de ani pentru „aflarea adevărului“, subiectul a ajuns istorie. Și, ca orice istorie, e decuplată de prezent, de mizeriile cotidiene, de politica faptului mărunt și de generațiile care fie nu au trăit-o, fie s-au uzat în așteptare. Așa cum lustrația nu-și mai găsește rațiunea politică sau socială, și Dosarul Revoluției și-a pierdut capacitatea de impact, iar o soluție juridică (improbabilă, după mine) va avea puține reverberații, chiar și în plan moral. Ar trebui să admitem că în ambele cazuri a trecut prea mult timp, iar momentul în care ele mai puteau produce schimbări în societate a fost depășit și e pierdut pentru totdeauna. Asta s-a și urmărit.
Lucru care nu înseamnă însă că dosarele revoluției, mineriadei și altele care țin de perioada iliesciano-fesenistă nu trebuie finalizate cât mai repede în direcția nouă deschisă de procurori și că adevărul nu trebuie repus în drepturi. E chiar obligatoriu, pentru ca paginile de istorie, inclusiv cele din manualele școlare, să nu rămână trunchiate. Dosarul Revoluției nu poate fi însă decuplat de un alt mare și la fel de rușinos dosar, care trenează cam tot de atâția ani, cel al revoluționarilor impostori.
Așadar, procurorii de la Parchetul General, Secția Parchetelor Militare, aceiași care au închis în 2015 dosarul spunând că „fapta nu există“ (șeful secției, generalul Gheorghe Coșnean), pun acum totul într-o altă paradigmă, cea a unui plan prestabilit, a unui întreg scenariu criminal al celor care au preluat puterea atunci. „Pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22 decembrie 1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane.“ Este vorba, spun procurorii, de „infracțiuni contra umanității“, de existența unui „atac generalizat (...) din care reiese existența unui plan după care s-a acționat (...) prin crearea aparenței unui «război civil» în scopul preluării puterii și legitimării noilor lideri“. Mai mult, procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut declasificarea unor documente aflate la SRI și a documentelor adunate în anii ’90 de comisia parlamentară care a anchetat revoluția din decembrie 1989. Nu știm deocamdată răspunsul SRI, dar trebuie amintit că o cerere similară a generalului Dan Voinea s-a izbit în trecut de un refuz din partea acestei instituții.
Fără discuție că recenta abordare a dosarului este cea corectă, ea fiind evidentă de la bun început, așa cum a și susținut partea activă a societății civile, dar exact asta mă face să cred, realist vorbind, că nu se va ajunge și la decizii în justiție în acest sens, că vom asista la o altă cacealma generos împachetată. Vreme de 27 de ani nicio putere politică non-FSN/PSD - indiferent dacă vorbim de CDR- Constantinescu sau de „regimul Băsescu“ în diversele lui formule - nu a vrut să rezolve Dosarul Revoluției în vreun fel și cu atât mai puțin în sensul în care responsabilii sunt cei „instalați la putere în 1990“. Analiza motivelor e prea lungă și s-a mai făcut, dar nicio declarație publică sau neoficială, niciun bătut cu cărămida în piept sau vreo scuză/argument nu sunt convingătoare (cel puțin pentru mine). Am puține motive de optimism pentru viitor. De ce ar vrea acum PSD - urmașul de facto ca mentalitate al FSN, partid cu șansele cele mai mari să câștige alegerile - finalizarea dosarului? Poate Iohannis, persoană fără constrângeri de vreun fel venite din acea perioadă și fără vreun interes direct în blocarea anchetei, să vrea. Dar Iohannis e dependent la rândul lui de alții, așa cum au fost și Constantinescu, și Băsescu. În sfârșit, toate datele converg mai degrabă spre o perspectivă sceptică.
Cât privește dosarul falșilor revoluționari, al miilor de impostori împăunați cu titluri fără nicio acoperire și care au profitat financiar de pe urma lor, este exclusiv rezultatul aceleiași premeditări politice. Scandalul revoluționarilor datează, ca și Dosarul Revoluției, din anii ’90, fraudele morale s-au ținut lanț, corupția a colcăit mereu în această zonă (cazul Adrian Sanda, acum arestat, este doar unul dintr-un lanț al traficului cu certificate de revoluționar), drepturile și titlurile au fost permanent puse în discuție și analizate de diverse comisii. Rezultatul? În loc să se reducă, numărul revoluționarilor cu voie de la stăpânire a crescut odată cu trecerea timpului. Să ne aducem aminte că ultimul care a „emanat“ o ordonanță prin care crea o nouă categorie de revoluționari, cea cu „rol determinant“, a fost Victor Ponta, în 2014. Acești 3.500 de proaspăt revoluționari se adăugau celor 21.000 deja existenți, revoluționarii „cu merite deosebite“.
Victimele mascaradei începute în vremea lui Iliescu și continuate de urmașii săi ideologici sunt exact cei care s-au sacrificat la revoluția din decembrie 1989. Memoria lor este terfelită. Așa cum tărăgănarea Dosarului Revoluției timp de 27 de ani (deocamdată) terfelește adevărul.