Cererea DNA pentru urmarirea penala a lui Eugen Bejinariu a ajuns la Camera Deputatilor

Dora Vulcan | 22.11.2016

28 de volume si o cerere de urmarire penala i-a trimis luni Codruta Kovesi procurorului general pentru a cere Camerei Deputatilor aviz de urmarire penala pentru Eugen Bejinariu in dosarul ”Microsoft 2”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Momentan deputat, fostul secretar general al Guvernului - in guvernul Nastase, intre 2003-2004 - este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu pentru ca, in calitatea sa, a sustinut si semnat hotararile de guvern prin care s-au acordat licentele Microsoft pentru informatizarea scolilor.  

 

 

DNA a transmis procurorului general referatul cauzei si 28 de volume, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială, informeaza DNA.

 

 

Ce spun procurorii

 

 

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:

 

 

- a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,

 

- a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,

 

- a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

 

 

În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

 

 

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală in dosarul Microsoft 2. In dosar au fost pusi luni sub urmarire penala fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu si trei directori IT: Claudiu Florica - fost reprezentant Fujitsu Siemens Computers GmbH si doi de la Microsoft Romania - Silviu Hotaran si  Ovidiu Artopolescu. Prejudiciul stabilit de procurori in dosar este de 67 milioane de dolari.

 

 

Bejinarul este deputat din 2004 si candideaza, primul, pe listele PSD la Suceava pentru inca un mandat. Solicitarea DNA catre procurorul general, singurul care se poate adresa Parlamentului pentru cererea avizului de urmarire penala, este motivata de faptul ca Bejinariu avea, ca secretar general al guvernului, rang de ministru. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22