Avionul prezidential si "Cumintenia Pamantului" nu au primit bani la rectificarea bugetara

Dora Vulcan | 23.11.2016

La rectificarea bugetara aprobata miercuri, Guvernul nu a alocat fonduri pentru achizitia unui avion prezidential si a sculpturii "Cumintenia Pamantului" pentru ca nu exista inca un temei legal pentru a aloca sumele necesare.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Este un grup de lucru interministerial care se ocupa de acest subiect lung discutat (achizitia unui avion prezidential - n.red.). In conditiile in care ar exista cadrul legal ar putea fi folosite din fondul de rezerva, dar vorbim la conditional, e greu sa va raspund. Ideea e ca nu exista o alocare acum, la rectificare, pentru ca nu exista baza legala", a spus ministrul Finantelor, Anca Dragu, citata de ziare.com, intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta de Guvern.

 

 

Dragu a mentionat ca, din acelasi motiv, nu s-au alocat bani nici pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului".

 

 

 

In luna mai a acestui an, Dacian Ciolos a infiintat o Comisie speciala care are ca scop stabilirea unei proceduri legale astfel incat aeronava prezidentiala sa poata fi cumparata pana la finalul anului 2016.

 

 

 

Pentru ca subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului" a fost un esec - pentru ca nu s-au strans suficienti bani din donatii - Guvernul a decis, in prima instanta, sa dea de la buget toti bani necesari pentru a o cumpara. Daca, initial, statul trebuia sa plateasca doar 5 milioane de euro, iar restul din donatii, suma alocata de la buget ar fi trebuit sa fie in final de 9,8 milioane de euro. 

 

 

Dupa anuntul de miercuri al ministrului Finantelor, Cumintenia pamantului nu ar mai putea fi cumparata.

 

 

Proiectul de aprobare a acestei sume se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura si a Comisiei pentru buget de la Camera Deputatilor pentru elaborarea raportului comun. Dupa aceea, urmeaza votul in plen si promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis.

 

 

Chiar daca mai sunt putine etape procedurale, lucrurile trebuie sa se puna in miscare destul de repede, caci termenul-limita pentru achizitia sculpturii este 20 decembrie, dupa cum a convenit Guvernul cu actualii proprietari ai operei lui Brancusi.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22