Rusia ameninţă făţiş: Vom îndrepta armele noastre nucleare asupra oricăror instalaţii NATO

E.b. | 25.11.2016

Rusia ar putea să-și îndrepte armele nucleare spre oricare dintre instalațiile NATO, oriunde ar fi, ca răspuns la "acțiunile agresive" ale Alianței Nord-Atlantice și la tentativele NATO de a "atrage pe orbita sa noi țări",

Pe aceeași temă

 
 

Este declaraţia lui Franț Klințevici, vicepreședintele Comisiei de Securitate și Apărare din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), relatează RIA Novosti în pagina sa electronică, preluată de Agerpres.

 

"Ca răspuns la acțiunile agresive ale NATO, la încercările Alianței de a atrage noi țări pe orbita sa, din partea Rusiei va urma un răspuns dur și fără echivoc. Noi vom îndrepta armele noastre, inclusiv nucleare, asupra oricăror instalații ale Alianței care ne amenință, indiferent unde ar fi amplasate", a declarat Klințevici. Oficialul rus a precizat pentru RIA Novosti că, atunci când vorbește despre arme nucleare, se referă la focoase nucleare, care pot fi instalate pe vectori pe suport staționar, mobil, maritim sau aerian.

 

Anterior, Viktor Ozerov, președintele Comisiei de Securitate și Apărare din Consiliul Federației, avertizase că Rusia, ca răspuns la instalarea sistemului de apărare antirachetă american în Europa, va fi forțată să-și consolideze sistemul de apărare aerospațială pe flancul vestic, să angajeze forțe și mijloace suplimentare pentru a asigura securitatea facilităților sale militare și centrelor sale de control.

 

Această consolidare, a spus el, prevede desfășurarea de sisteme de apărare antirachetă "Iskander" în Kaliningrad, precum și crearea unor noi grupuri în districtele militare Vest și Sud.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia va face tot ceea ce este necesar pentru a se proteja pe fondul extinderii NATO spre frontierele sale.

 

 

Putin vorbeşte despre "contramăsuri"

 

 

La începutul săptămânii, președintele Vladimir Putin însuși declarase că Moscova "se vede forțată să ia contramăsuri, adică să-și îndrepte sistemele de rachete spre instalațiile pe care le consideră drept o amenințare", într-un interviu în filmul lui Oliver Stone, "Ucraina în foc".

 

Joi, secretarul general al Alianței făcuse apel la Moscova să accepte cu calm extinderea Organizației, potrivit portalului newsru.com. Într-o prelegere la Universitatea Oxford, el a explicat că "nu NATO se extinde, ci Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și-au exprimat singure dorința de a adera la Alianță". El a subliniat că Rusia nu ar trebui să considere procesul extinderii drept "o provocare" și a spus că este imposibil ca NATO să refuze să sprijine aceste țări doar pentru că Rusiei "nu-i place" aceasta. Stoltenberg a subliniat, de asemenea, faptul că Alianța nu duce o politică agresivă față de Rusia, dar este axată pe o "descurajare puternică", potrivit newsru.com.

 

Relațiile dintre Rusia și NATO traversează o criză fără precedent de la încheierea războiului rece din cauza rolului Moscovei în situația din Ucraina și a divergențelor legate de instalarea scutului antirachetă SUA/NATO în Europa. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22