Ambasadorul Tamar Samash dezminte orice implicare a Mossadului in scandalul Black Cube

Dora Vulcan | 25.11.2016

Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România a demontat acuzațiile conform cărora Mossadul ar fi în spatele scandalului Black Cube. Invitată în emisiunea ”Ambasador România", de la Realitatea TV, Tamar Samash a spus ca nu exista nicio legătură între serviciul de informații israelian și cei doi condamnați, iar relatiile dintre Israel și România nu au fost afectate de acest caz.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Presa a prezentat cazul ca și cum Mossadul din Israel ar fi spionat România. Legătura cu Mossadul a fost foarte subțire. Unul dintre foștii șefi ai Mossadului avea legături cu acea companie britanică. Mossadul nu a fost implicat în niciun fel”, a declarat Tamar Samash, intervievata de Realitatea TV.

 

Ambasadorul a adăugat că lipsa de profesionalism a spionilor este o dovadă că Mossadul nu a avut nicio implicare. Diplomatul israelian crede că scandalul nu a afectat relațiile bune dintre cele două țări.

 

”Un biet tânăr israelian nu va distruge relațiile bune pe care le avem cu România. Cazul Black Cube demonstrează că avem specialiști în securitatea informatică și că avem relații bune cu partenerii noștri români pe acest subiect”, a mai spus Samash.

 

 

***

 

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe 16 noiembrie pe unul din cei doi israeliani trimisi deja in judecata de DIICOT pentru spionarea sefei DNA la comanda unui fost angajat SRI trimis in judecata de DNA. David Geclowicz a primit 2, 8 ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a recunoscut vinovatia. DIICOT a fost de acord cu pedepsa data de instanta in baza acordului de recunoastere incheiat cu Geclowicz.

  

David Geclowicz şi Ron Weiner, angajati ai unei firme de investigatii israeliene, Black Cube, au fost puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi.

 

Ron Weiner a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.

 

În dosarul “Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă.

 

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

 

"În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22