Firea, scenarii conspirationiste despre USR, dupa anuntul posibilei sale suspendari

Vlad Toma | 28.11.2016

Nicusor Dan, liderul USR, a anuntat ieri ca formatiunea sa politica ia in calcul suspendarea Gabrielei Firea din functia de primar general al Capitalei, acuzand existenta mai multor nereguli serioase in privinta modului in care sunt administrati banii bucurestenilor.

Pe aceeași temă

 

Firea a reactionat la anuntul liderului USR, intr-o emisiune la Antena 3, opunand criticilor concrete ale lui Nicusor Dan scenariile conspirationiste tipice ale PSD, PRU etc, declarand ca USB-USR ar reprezenta un pericol deoarece este un ONG platit din afara tarii care saboteaza Bucurestiul:

 

''Tot ei care nu au făcut nimic pentru Bucureşti şi au blocat toate proiectele iniţiate de mine şi de majoritatea ALDE-PSD vor să iniţieze un referendum, repet chiulangiii şi repetenţii clasei vin să facă revoluţie... îi avertizez pe toţi românii de pericolul care înseamnă acest USB transformat în USR. Dacă vrem să nu ne mai aparţinem, să fi teleghidaţi din afara ţării, să ne fie ruşine că suntem atunci să ne îndreptăm către acest ONG plătit din afara ţării care sabotează Capitala'', a declarat Firea, conform Mediafax.

 

Nicusor Dan a anunta ieri ca ia in calcul un referendum pentru demiterea Gabrielei Firea din funcția de Primar General:

 

"După cinci luni de activitate, ”rezultatele” Gabrielei Firea sunt: inițierea de proiecte pentru pregătirea unor tunuri, amânarea rezolvării problemelor reale ale bucureștenilor, precum RADET, politizarea administrației prin angajarea unor oameni apropiați PSD, de Florin Pandele, George Becali și Robert Negoiță, și proiecte de tip Moș Crăciun, cu liste de cumpărături supraevaluate.

 

1. Firea a scos 7 milioane de euro din bugetul pentru infrastructură


Cel mai flagrant neadevăr care poate fi trecut în contul Gabriel Firea este fluidizarea traficului în șase luni de zile. Nu doar că acest angajament nu a fost îndeplinit, fapt ce poate fi constatat de către toți bucureștenii, dar Gabriela Firea a scos 7 milione de euro din bugetul alocat pentru infrastructură, bani ce trebuiau să ajungă în proiectele Penetrația Prelungirea Ghencea-Domnești, modernizarea șoselelor Iancului și Pantelimon, lărgirea străzii Fabrica de Glucoza, Inelul Median.

 

2. Schema Dragnea- Bombonica aplicată la Primăria Capitalei


Gabriela Firea înființează structuri paralele cu personal contractual care nu se supune legii funcționarului public, așa cum a procedat Liviu Dragnea în CJ Teleorman, cu fosta lui soție Bombonica și alți membri ai PSD, dosar care se află în instanță. Practic, persoanele angajate în aceste structuri nu trebuie să-și depună declarațiile de avere și interese, iar salariilor lor sunt necunoscute. Roxana Wring, consilier general, suspectează că, în realitate, Firea și-a făcut un serviciu personal de informații. Wring a dat exemple de prieteni politici puși pe posturi de Firea: Alin Petrache, numit președinte al Clubului Sportiv Municipal, care a demisionat din fruntea Comitetului Olimpic Român după eșecul de la Olimpiadă, fiul lui Adrian Petrache din celebrul tandem Bittner-Petrache. Generalul în rezervă Mircea Teodor Mureşan, acuzat de fostul șef al Parchetelor Militare Dan Voinea că ar fi participat la distrugerea Bibliotecii Centrale Universitare, numit ca reprezentat al comunității în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, acolo unde a fost inclus, în aceeași calitate, și fostul primar PSD, Dan Darabont.

 

3. Erori materiale de 8 milioane de euro


Din patru rectificări bugetare făcute în 5 luni pe bugetele spitalelor și al ASSMB se pot constata erori materiale în 2 hotărâri diferite de peste 5 milioane de euro, corecturi în listele de achiziții de încă 3 milioane de euro, dublări de echipamente în liste diferite. Alocarea celor 30 de milioane de euro pentru spitale se face pe baza unei liste de cumpărături, fără nicio evaluare a necesarului, și pe baza declarației pe propria răspundere a managerilor de spitale. Ana Ciceală a arătat că, pentru modul în care a condus ASSMB, directorul instalat de Firea, Emanuel Bodnariu, fost consilier al primarului Florentin Pandele și vicepreședinte al PSD Ilfov, a fost recompensat cu primul loc pe listă la Parlamentare, pentru județul Ilfov.

 

4. Achiziții publice netransparente prin evitarea SEAP


Sub pretextul simplificării, Primăria nu mai este obligată, la inițiativa Gabrielei Firea, să publice prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) achizițiile cu sume mai mici de 3.334.050 lei pentru de servicii sociale și "alte servicii specifice". Această normă incalcă legea de 5 ori, iar majoritatea PSD+ALDE s-a comportat din nou feudal oprind microfonul atunci cand USB/USR a încercat să explice în consiliu cele 5 încălcări ale legii privind achizițiile publice. Această normă se aplică pentru 15 categorii mari de produse și servicii printre care: servicii sociale administrative, servicii de învăţământ, servicii de sănătate şi servicii culturale sau servicii hoteliere şi restaurant. De aici rezultă cadrul prin care banii publici să fie directionați cu dedicație, fără licitație publică.

 

5. Subordonarea CGMB Primarului General și cenzură


O altă notă internă emisă pe 10 noiembrie prevede că directorii din aparatul de specialitate al Primarului General și al instituțiilor publice de interes local pot participa la ședințele Consiliului General și pot comunica informații sau prezenta documente solicitate de consilieri doar după ce informează și obțin acordul Primarului General. Prin această notă Gabriela Firea își subordonează Consiliul General al Municipiului București și cenzurează, ilegal, comunicarea între subordonați și consilierii generali. Consilierii generali USB au înaintat o plângere prealabilă în atenția Gabrielei Firea și a Prefectului Municipiului București, Paul Nicolae Petrova, pentru anularea notei respective. În opinia USR, decizia încalcă în mod evident legea administrației publice locale și legea transparenței decizionale și îngrădește dreptul legal al consilierilor generali la informații publice."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22