De același autor
Două teme bântuie terna campanie din 2016, punându-i ceva sare și piper. Prima: Soros, corporațiile și multinaționalele, francmasonii, Uniunea Europeană, oculta globală, trolii și zombii se lăcomesc la România, vor s-o colonizeze, dezintegreze și s-o cumpere/vândă la bucată. O întreagă conspirație mondială în fața căreia românii mândri și verzi trebuie să ia atitudine patriotică punând ștampila pe PSD, PRU și ALDE, singurele partide a căror misiune sfântă e să fie pavăza neamului și gliei primejduite de străini. A doua: procurorii, niște nenorociți care-și bat joc de drepturile omului, fac dosare la comandă (nu e clar a cui), judecătorii condamnă nevinovați și îi bagă după gratii, Kövesi și Coldea, adică „binomul“, distrug democrația și clasa politică. Tot o conspirație și asta, în fața căreia poporul nu se poate apăra decât luând lumină de la Ghiță, Remeș-Caltaboș, Udrea, Băsescu, Codrin, Bolcaș etc. Ambele fantome sunt plimbate în lesă cât e ziua de lungă de televiziunile, ziarele și site-urile nășite de afaceriștii, penalii și politicienii aflați în misiune.
În acest context, mi-a atras atenţia etapa nouă în care a intrat întrecerea socialistă, faza „justiția odioasă“. Acum nu se mai încearcă doar apărarea hoțomanilor intrați în colimatorul DNA, ci și albirea celor deja condamnați și ieșiți de la pârnaie. Cazul Remeș-Caltaboș este unul școală pentru ceea ce sunt capabili spălătorii de corupți.
Să recapitulăm: fostul ministru de Finanțe care a luat șpagă caltaboși, țuică, slană și 15.000 de euro ca să aranjeze licitații pentru afaceristul Ciorbă Gheorghe, prieten cu intermediarul afacerii, fostul ministru Ioan Mureșan, ajuns și el după gratii, a fost găsit vinovat și condamnat definitiv, cu unanimitate de voturi, de Înalta Curte, în completele de trei și cinci judecători. Același Remeș-Caltaboș a câștigat un proces civil împotriva DNA, TVR și a Rodicăi Culcer, șefa Știrilor la vremea aceea, pentru încălcarea dreptului la imagine, viață privată și a prezumției de nevinovăție prin difuzarea de către TVR a filmului în care el, Mureșan și Ciorbă puneau la cale șpaga, aranjau licitațiile, iar Mureșan îi dădea caltaboșii și plicul cu bani lui Remeș. Cele două decizii nu au legătură una cu alta, în sensul că Remeș nu e nevinovat în urma procesului civil, așa cum vor să-l scoată jurnaliștii-detergent. Și nu va fi nici dacă se duce la CEDO și câștigă, pentru că acolo nu se rejudecă procesele pe fond, ci doar din punctul de vedere al respectării unor drepturi ale omului.
Profitând de această decizie în civil, respectivii ziariști pun la îndoială veridicitatea filmărilor ambientale (audio și video) făcute de DNA. S-au lansat în această jenantă acțiune RTV, Antena 3 și Evenimentul zilei. Iată, de exemplu, ce scrie Simona Ionescu de la înălțimea poziției de redactor sef la Evz: „Nici azi nu putem să spunem cu mâna pe inimă că Decebal Traian Remeș e vinovat, deși Înalta Curte l-a condamnat pentru asta. Au apărut, între timp, alte decizii ale instanțelor favorabile fostului deținut și ne-au zdruncinat convingerile (...) Ministrul lua în mână hârtiile dintr-un dosar, după cum am aflat ulterior! Procurorii n-au avut bani însemnați. Plicul cu bani ne-a fost sugerat de comentariul TVR și de titrarea de pe casetă“. După care doamna Ionescu îi dă de zor cu „minciuna“, „bătaia de joc“ la care au fost supuși „jurnaliștii onești“ și „scenariul servit de oamenii din instituții care doreau să promoveze și să ajungă la putere“. E doar un exemplu din seria de autor. Oricum, nu e singura.
Cum nu-mi imaginez că reaua credință sau prostia îi împiedică pe acești ziariști să recitească motivarea sentințelor de la Înalta Curte și îi forțează să scoată din ecuație fabuloasa tentativă de trucare a licitațiilor, depozițiile martorilor, inclusiv ale lui Ciorbă, și toate probele care au dus în final la condamnarea lui Remeș, axându-se exclusiv pe caseta cu înregistrări, le dau prima veste proastă. Înregistrările audio-video din dosarul de la ÎCCJ au făcut obiectul unei expertize criminalistice (nr. 194/8.11.2011), cerută de Mureșan, și nu de Remeș (oare de ce?), din care reise că „înregistrările audio şi audio-video expertizate nu au suferit intervenţii tehnice de natură să le modifice conţinutul (ştergeri, inserări etc.), cu atât mai puţin prin inserarea, intercalarea cu/de pasaje, fragmente din interceptări şi înregistrări neaflate la dosarul cauzei“.
A doua veste și mai proastă e că Remeș chiar a luat de la Mureșan dosarul cu documentația privind licitațiile de la Inspectoratul Teritorial Regional Silvic şi de Vânătoare Vâlcea pentru care trebuia să intervină și plicul cu cei 15.000 de euro, pe care Mureșan le luase la rândul lui de la Ciorbă. Întâlnirea Ciorbă-Mureșan în care acesta i-a dat dosarul și banii a avut loc în apropierea Restaurantului „Rouge Toujours“, unde Remeș rămăsese în așteptare, și a fost filmată integral de procurori și confirmată de martori. Ea apare în dosar și a fost vizionată în ședință publică la Înalta Curte, ambele complete. Întors la restaurant, Mureșan pune dosarul şi plicul cu bani pe scaunul aflat în stânga lui Remeș, care la plecare le ia și le bagă în servietă. Discuția dintre cei doi se axează pe licitații, dar fragmentul cu banii este clar și fără echivoc, așa cum au constatat (văzut și auzit din înregistrări, fără nicio titrare) chiar judecătorii. „Ioan Mureşan: Acolo e. Decebal Traian Remeş: Banii? Ioan Mureşan: Deci, în plic! Mă rog, aşa, şi ai.“
Cât despre episodul cu palinca, slana și caltaboșii lăsați de Mureșan la casa lui Remeș din Baia Mare, după discuția cu soția acestuia, sau episoadele cu aranjarea licitațiilor, nicio spălătorie media nu le poate schimba culoarea mizerabilă și transforma corupția în cinste. Oricum, e de reținut că presa la comandă miroase la fel de urât ca niște caltaboși stricați.