Fostul manager de la Floreasca, pus sub acuzare în cazul neregulilor de la Secţia de Arşi

E.b. | 29.11.2016

Fostul manager al Spitalului Floreasca din Capitală Radu Macovei a fost pus sub acuzare, marţi, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu în dosarul privind Secţia de mari arşi de la unitatea sanitară. Procurorii au mai citat zece angajaţi de la Spitalul Floreasca să se prezinte marţi la DNA.

Pe aceeași temă

 

 


Zece persoane au fost citate să se prezinte marţi la DNA pentru a fi puse sub acuzare în acest dosar,  transmite News.ro, citând surse judiciare.


Radu Macovei a fost, marţi dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Surse judiciare susţin că fostul manager al Spitalului de Urgenţă Floreasca a fost citat să se prezinte pentru a fi anunţat că a fost pus sub acuzare în cazul privind achiziţiile făcute pentru Secţia de mari arşi de la unitatea sanitară.


Sursele citate au declarat, că procurorii au citat zece angajaţi de la Spitalul Floreasca să se prezinte marţi la DNA pentru a fi puşi sub acuzare în acest dosar. Printre persoanele citate ar fi şi profesorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, precum şi mai mulţi angajaţi de la Departamentul achiziţii al unităţii sanitare, conform News.ro.


Potrivit surselor citate, angajaţi ai Spitalului Floreasca vizaţi în anchetă sunt suspectaţi de abuz în serviciu, printre acuzaţii fiind şi aprobarea achiziţiei unor echipamente medicale la preţuri supraevaluate.


În luna mai, Guvernul a sesizat procurorii în legătură cu întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională. Anchetatorii au înceut mai întâi cercetările in rem în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca. 

 

 

Barocamera nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor grav

 

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara, în 27 octombrie, că nu crede că barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave. Voiculescu preciza că aceasta este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiaging, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.


"Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt uşor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului", spunea atunci ministrul Sănătăţii.


În replica, profesorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, declara că proiectul făcut în anul 2000 prevedea că barocamera era obligatorie într-o secţie de mari arşi, dar între timp acest echipament a devenit doar opţional. El precizat că, în urmă cu 16 ani, barocamera era folosită în tratamentul mareului ars, iar ulterior utilizarea a fost extinsă şi pentru pacienţii cu intoxicaţii şi în chirurgia estetică. Potrivit medicului, barocamera a fost luată cu avizul Ministerului Sănătăţii.

 

Barocamera Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei şi a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces-verbal de punere în funcţiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.

 

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceştia având împreună Clinica Medicală "Academica"


Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 şi a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menţionând că, aparent, sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusă în funcţiune de furnizor" şi că, în consecinţă, aceasta nu trebuia achitată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22