Klaus Iohannis: Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova

Dora Vulcan | 29.11.2016

Relaţia cu Republica Moldova este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila, a spus Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT de marti, prima dupa 27 septembrie. "Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova", a adaugat seful statului. Reuniunea este prima după alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

 

 

- Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova. Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila. Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei cu Republica Moldova.

 

- Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal. Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem. Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a Republicii Moldova.

 

- Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp.

 

- Un alt subiect a fost legat de fortele armatei Romaniei, care pot fi trimise la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2017.

 

- Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507.

 

- Dintre cei 1.688 de militari propusi, un numar de 1.039 pot fi desfasurati efectiv in teatrele de operatii, precum si in misiuni de observare si monitorizare.

 

- MAI va pune la dispozitie, in 2017, pentru misiunile UE, OSCE, NATO si ONU un numar de 1.527 de jandarmi si politisti, din care 758 vor participa la misiuni si 769 vor putea fi dislcoati la ordin.

 

- Eortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan.

 

- Un punct important l-a reprezentat aprobarea planului national de prioritati informative pentru anul 2017, care are ca scop planificarea eficienta a activitatii de informare.

 

- Doresc sa subliniez ca au fost depuse eforturi consistente pentru revizuirea cadrului legislativ in vederea securitatii nationale.

 

- In finalul sedintei, am aprobat programul de activitate al CSAT pentru anul viitor.

 

 

Raspunsuri la intrebarile jurnalistilor

 

Cum incepe acest grup de lucru cu Republica Moldova? Igor Dodon a cerut sa renuntam la principii unioniste.

 

- Nu ne-am referit la diferite personalitati din Republica Moldova, ne referim la un proces foarte necesar de clarificare a proiectelor si abordarilor din partea Romaniei referitor la Moldova. Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru Republica Moldova.

 

- Exista uzante diplomatice, chiar daca Igor Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet-incet cum se procedeaza intre presedinti.

 

Are Romania pregatit un "tot do list" pentru R. Moldova?

 

- Vrem sa sprijim Moldova si pe moldoveni, vrem sa o facem fara anumite conditionari declarate. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate bune in foarte multe domenii, pentru a face Republica Moldova mai solida.

 

Alegerea lui Igor Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al Republicii Moldova?

 

- Nu cred ca in Moldova sunt in realitate politicieni care vor sa intrerupa drumul proeuropean al Moldovei.

 

De ce nu au fost invitati la festivitatile de Ziua Nationala si politicienii cu probleme penale?

 

- Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane sunt acuzate dar nu condamnate nu sunt considerate pana una alta nevinovate, doar ca aceasta nevinvoatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii.

 

- Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii cre au probleme, indifernet ca sunt sau nu vinovcati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti.

 

Ati avut vreun contact cu echipa presedintelui ales al SUA?

 

- Sunt convins ca parteneriatul strategic va continua foarte bine. Si MAE, si reprezentanta noastra de la Washington au primit instructiuni clare pentru a avea contacte cu echipa de traznitie si nu este niciun secret ca Romania are contacte multiple si foarte bune cu zona republicana din SUA. Sunt optimist.

 

Fostul presedinte Traian Basescu a fost si el invitat la parada de 1 decembrie.

 

- Da, l-am invitat.

 

Criteriile nu i se aplica si dumnealui?

 

- Ba da.

 

Ati avut o discutie cu presedintele ales al SUA?

 

- Inca nu.

 

Ati fost acuzat ca folositi aceasta receptie in scop electoral, pt ca ati invitat-o pe dna Alina Gorghiu, si nu si pe dna Firea, care nu are probleme penale.

 

- Nu raspund niciunor acuzatii, nu cred ca cineva ma poate acuza de ceva. Dar sigur ca puteti da curs unor curiozitati jurnalistice. Daca vorbim de primarul general, in pregatirea evenimentelor de 1 decembrie au aparut probleme. Bunaoara, s-a pus problema inca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, iar atunci optiunile au devenit foarte putine. MApN a dorit sa rezolve exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezovlarea problemelor de al Arcul de triumf, pentru rezolvarea problemlor de acolo. Printre cei care s-au implicat a fost si dna primar, care a contribuit la deblocarea situatiei. MApN a dorit, in recunoasterea meritelor dnei priamr general sa ii faca o invitatie speciala, ceea ce s-a si intamplat, cu stiinta mea. Faptul ca dna primar general a interpretat cum a interpetat, mi se pare neelegant.

 

 

 

***

 

În aceeaşi şedinţă, CSAT a analizat şi punerea în aplicare a sancţiunilor impuse Rusiei şi modul cum sunt gestionate forţele armate care vor fi trimise în misiuni în teatre de operaţii.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a spus marți că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice. De asemenea, el a precizat că nicio persoană, fie şi preşedintele Moldovei, nu poate să afecteze „fundamental" relaţia dintre cele două state.

 

„Avem o relaţie istorică, relaţii economice şi culturale şi cred că în continuare există premisele pentru o colaborare foarte bună între instituţii din România şi din Republica Moldova. Sunt toate şansele ca pentru Republica Moldova economia să crească şi atunci moldovenii să simtă cu adevărat ce înseamnă apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

 

 

***

 

Administrația Prezidențială preciza luni, într-un comunicat de presă, că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului condusă de președintele Klaus Iohannis vor figura teme referitoare la: măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional (octombrie 2015 — septembrie 2016), strategia de acțiune, pe termen mediu și lung, privind relația României cu Republica Moldova, planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2017, planul național de priorități informative pentru anul 2017, stadiul implementării Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2015-2019 și programul de activitate al CSAT pentru anul 2017. "În cadrul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională", se arăta în comunicat.

 

La ședință au participat și premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul Economiei, Costin Borc, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, șeful SRI, Eduard Hellvig, generalul Silviu Predoiu — care asigură conducerea SIE, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor, secretarul CSAT Mihai Șomordolea, informeaza Agerpres.

 

Secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu l-a înlocuit pe ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, care se află la Varșovia la reuniunea Grupului Vișegrad 4 — Balcanii de Vest extins la România, Bulgaria, Italia, Grecia, Slovenia și Croația.

 

Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 27 septembrie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22