Iohannis: de ce nu au ce cauta "penalii" la Cotroceni iar Firea face interpretari "inelegante"

Dora Vulcan | 29.11.2016

Presedintele Klaus Iohannis a explicat, marti dupa-amiaza, de ce nu i-a invitat la parada si receptia de Ziua Nationala pe Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, care au probleme penale, de ce l-a invitat pe predecesorul sau, Traian Basescu si de ce primarul general Gabriela Firea este "ineleganta".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. Aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii", a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa de dupa sedinta CSAT. raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor cu privire la tema calificata de ei ca "arzatoare" dupa declaratiile acelor lideri politici lezati de faptul ca Iohannis a anuntat prin purtatorul de cuvant ca nu-i va invita la ceremoniile de Ziua Nationala (parada si seara festiva de la Cotroceni) pe politicienii cu probleme penale.

 

 

Iohannis a facut recurs inclusiv la "cutuma in randul statelor europene" care spune ca un politician cu probleme penale face "un pas inapoi" pana la clarificarea situatiei sale in justitie.

 

 

 

"Este o cutuma in randul statelor europene ca politicienii care au probleme, indiferent ca sunt sau nu vinovati, fac un pas inapoi, dupa care pot reveni in prim-planul politicii. La noi, aceasta cutuma nu este cunoscuta si nu este bine respectata. Pentru a acoperi aceasta cutuma lacunara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti", a spus Klaus Iohannis.

 

 

El nu a fost la fel de generos in explicatii cu privire la invitarea fostului presedinte Traian Basescu, care a fost invitat desi are probleme in Justitie. "Da, l-am invitat", s-a rezumat sa raspunda presedintele.

 

 

Intrebat daca lui Traian Basescu nu i se aplica aceleasi criterii, Iohannis a raspuns sec "ba da", fara nicio alta explicatie in plus.

 

 

 

 

 Solicitat de jurnalisti, Iohannis a explicat si cum a fost invitata Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, la parada: 

 

 

"In pregatirea evenimentelor de 1 Decembrie au aparut probleme. Bunaoara, s-a pus problema inca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, iar atunci optiunile au devenit foarte putine. MApN a dorit sa rezolve exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf, pentru rezolvarea problemelor de acolo. Printre cei care s-au implicat a fost si dna primar, care a contribuit la deblocarea situatiei. MApN a dorit, in recunoasterea meritelor dnei primar general, sa ii faca o invitatie speciala, ceea ce s-a si intamplat, cu stiinta mea. Faptul ca dna primar general a interpretat cum a interpretat mi se pare inelegant", a spus Iohannis.

 

 

 

"Nu am fost invitata la parada militara si nici la receptie. Daca nu e respectat omul, macar sa fie respectata institutia. Nu ma duc cu forta. Vreti sa ma autoinvit? Daca nu ma implicam zi si noapte, Arcul de Triumf nu era deschis. Se tinea tot in Parcul Carol. Ministrul Apararii mi-a trimis invitatie in nume personal. Nu ma pot duce. Ca buna romanca ce sunt, voi participa la evenimentele din Bucuresti de ziua nationala. Au lovit in imaginea presedintelui, iar presedintele nu va avea o imagine buna in ochii romanilor. E trist ce a facut presedintele", a spus Gabriela Firea la Romania Tv.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22