Senatul columbian voteaza in favoarea acordului de pace cu gherilele comuniste FARC

Vlad Toma | 30.11.2016

Senatul columbian a votat in favoarea noului acord de pace cu comunistii de la FARC, aproband astfel noul acord de pace semnat de autoritati cu aceasta grupare, anunta BBC.

Pe aceeași temă

 

Autoritatile columbiene au semnat recent un nou acord de pace cu FARC, dupa ce populatia a respins printr-un referendum organizat in 2 octombrie precedentul acord elaborat de statul columbian.


 Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei a castigat in acest an premiul Nobel pentru pace, in urma semnarii acordului de pace cu rebelii marxisti din gherilele FARC. Acordul avea in vedere incheierea unui razboi civil care a durat peste 52 de ani si a facut sute de mii de victime.

 

Acordul de pace a fost insa respins prin referendum de columbieni. In ciuda acestui fapt insa, presedintele a declarat atunci ca va face tot posibilul pentru a obtine un acord de pace efectiv cu FARC, pozitie impartasita si de membrii acestei grupari. 

 

Presedintele le-a cerut columbienilor sa dea o sansa pacii iar actualul lider FARC le-a cerut iertare columbienilor pentru raul facut de grupare in trecut.

 
Noul acord nu va mai avea nevoie de aprobarea poporului, nu se va organiza un nou referendum, trebuind aprobat doar de Congresul Columbiei in care partidul presedintelui Santos are majoritate.
 

Santos a anuntat ca va dona victimelor razboiului civil dintre statul columbian si FARC banii pe care ii va primi din partea Comitetului Nobel in urma castigarii premiului Nobel pentru pace. Presedintele a facut acest anunt dupa ce a participat la o slujba de comemorare a celor peste 200 000 de oameni care au murit in acest conflict: "Victimele nu vor sa existe si mai multa suferinta. Aceste victime mi-au dat o lectie de viata extrem de importanta, aceea ca iertarea si dorinta de reconciliere pot invinge ura si setea de razbunare," a spus presedintele.

 

Comitetul Nobel a anuntat atunci ca presedintele Santos a initiat negocierile cu FARC care au dus la semnarea acordului de pace, precizand ca premiul i-a fost acordat "datorita eforturilor sale hotarate pentru incheierea unui razboi civil care a durat mai mult de 50 de ani si a dus la uciderea a peste 220 000 de persoane si la stramutarea altor 6 milioane."

  

Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) au fost formate in 1964 avand scopul de a rasturna guvernul si de a instaura un regim marxist. Conform BBC, grupul a devenit cu adevarat important in anii 80-90, ajungand sa aiba o situatie financiara extrem de buna prin implicarea in traficul de droguri. In perioada sa de varf, FARC a devenit cea mai mare si mai bine echipata forta de gherila din America Latina.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22