Peste 3.000 de militari români şi străini, F-16 şi irlandezi cu cimpoaie la parada militară

E.b. | 01.12.2016

La parada militară de Ziua Naţională a României, organizată, joi, în Piaţa Arcul de Triumf, participă peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf s-a încheiat. Au participă peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, dar şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere, printre care, în premieră, irlandezi cu tobe şi cimpoaie, care au purtat kiltul tradiţional.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, lideri PNL în frunte cu Alina Gorghiu au asistat la paradă de la tribuna oficială. Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au stat în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publiculuiconform News.ro.

 

 

 

 

 


Mii de oameni au venit să asiste la parada militară.


Premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au fost huiduiţi la sosire, de un grup restrâns de oameni aflaţi în apropierea zonei oficiale, unde se află şi liderii PSD şi ALDE.


Preşedintele Klaus Iohannis a trecut în revistă garda de onoare.


Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, a intonat imnul naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.


Defilarea militarilor a început după depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta să nu invite la parada de 1 Decembrie, şi nici la recepţia oficială găzduită la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme în justiţie, cum ar fi liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Decizia a provocat dispute, PSD criticându-l pe Iohannis, iar alte controverse au plecat de la absenţa primarului general, Gabriela Firea, din zona oficială.
 

"Un pas în spate"


În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat public că şeful statului a decis să nu îi invite la parada şi la recepţia de Ziua Naţională pe politicienii care au probleme în justiţie


Preşedintele Iohannis a făcut precizări suplimentare marţi, după şedinţa CSAT, explicând că politicienii care au probleme în justiţie trebuie să facă "un pas în spate", fiind vorba despre un eveniment de o asemenea amploare şi vizibilitate. El a afirmat totuşi că această decizie nu neagă prezumpţia de nevinovăţie, dar în fruntea statului există şi alte criterii care acţionează.


Singurul lider social-democrat invitat la paradă a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, însă acesta se află la ceremoniile de la Alba Iulia.
 

Cu privire la cazul ei, Klaus Iohannis a făcut precizări suplimentare, explicând că MApN i-a adresat direct o invitaţie specială, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat finalizării lucrărilor de la Arcul de Triumf, care au permis revenirea paradei militare în zona Kiseleff. Iohannis s-a arătat nedumerit cu privire la motivul pentru care Gabriela Firea a decis să anunţe că nu ar fi fost invitată. 


Printre noutăţile paradei de anul acesta, se numără participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro şi ATV-urilor pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, precum şi a unui detaşament de studenţi şi medici militari rezidenţi, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.
 

Batalionului 2 “Călugăreni”

 

Primul detaşament care intră în Piaţa Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre, care va intra în dotarea militarilor români din 2017.


Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul acestui detaşament fac parte şi militari răniţi care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfăşura anul viitor în Canada, precizează MApN.


Detaşamentul următor este format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice, constituit, în mare parte, din militari români, dar şi din militari ai altor state membre ale NATO, precum Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii.


Sunt prezente şi detaşamentele armatelor străine: Batalionul de gardă al Germaniei, Batalionul Reprezentativ al Armatei Poloniei, Garda de Onoare a Republicii Moldova, patru militari ai Regimentul Lancieri di Montebello din Italia, Garda de Onoare a Slovaciei, militari din Spania, din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi puşcaşi marini şi militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii.
 


Cimpoaie şi Tobe

 

În premieră, la parada de 1 Decembrie participă Detaşamentul  "Pipes and Drums” (Cimpoaie şi Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez cu acelaşi nume. Detaşamentul este imaginea batalionului de rezervă al Regimentului, care continuă tradiţiile irlandeze, inclusiv portul beretei specifice şi al kiltului.


După defilarea militarilor din ţările străine, defilează reprezentanţii Forţelor Terestre, în frunte cu Detaşamentul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie "Rovine” şi urmat de un detaşament de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", un detaşament de vânători de munte aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa”, militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată "Căpitan Valter Mărăcineanu”, militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie "Bistriţa”, din Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan”, militarii Batalionului 96 Geniu.
 

 

Geniştii, urmaţi de Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”

 

În ordinea defilării sunt pentru operaţii speciale, componenta specializată a armatei, blocul de paradă fiind constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul”, urmaţi de militarii Batalionului 265 Poliţie Militară "Tudor Vladimirescu”.


Poliţiştilor militari le urmează blocul de paradă al Forţele Aeriene Române, format din două detaşamente aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”.


Defilarea continuă cu blocul de paradă al Forţelor Navale, alcătuit din trei detaşamente, cu soldaţi profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, militari din subordinea Comandamentului Flotei Maritime şi infanterişti marini. Detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit şi detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, trec şi ele pe sub Arcul de Triumf.


Sunt prezente şi instituţiile de învăţământ militar: detaşamentul Academiei Tehnice Militare, detaşamentul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, din Braşov, detaşamentul studenţilor Academiei Navale "Mircea cel Bătrân” din Constanţa, detaşamentul Institutului medico-militar, format din studenţi şi ofiţeri ai Institutului, precum şi din medici rezidenţi aparţinând Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila” Bucureşti, detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I” din Piteşti, detaşamentul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir” din Breaza.


De asemenea defilează, în ordine, blocurile reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii, precum Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”, Detaşamentul Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” şi reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.


Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr” din Câmpina defilează cu un detaşament de elevi, urmaţi de detaşamentul Serviciului Român de Informaţii.


Defilarea terestră se încheie cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român: un detaşament al drapelelor de epocă, purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul” şi Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană.


 

Blocul de paradă al tehnicii MApN, precedat de formaţii de aeronave militare
 

 

Dispozitivul de zbor este deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene.


Formaţia de elicoptere IAR 330 Puma este încheiată de elicopterul IAR - 330 Puma Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.


Piaţa Arcului de Triumf va fi survolată de formaţia de elicoptere a  Ministerului Afacerilor Interne, compusă din trei aparate de tip MI-8 şi MI 17 şi trei aparate Eurocopter-135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.


Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian. Parada continuă cu o aeronavă C-130 Hercules, urmată de şase avioane IAR-99 şi IAR-99 Şoim, din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi Bazei 95 Aeriene.


Evoluează şi două formaţii de zbor cu avioane MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriene de la Borcea.

În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române evoluează cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare.


 

Maşinile de luptă "Jderul”. urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul” şi de GEPARD

 

Primul modul este format din opt vehicule URO Vamtac, blindate pentru operaţii speciale. Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe Piranha.


Următoarea coloană care trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.

Parada continuă cu defilarea maşinii de luptă a infanteriei 84 M -"Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie.
 


Maşinile de luptă "Jderul” sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul” şi de GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.

În cadrul paradei este prezentat şi autovehiculul blindat Tehevac care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă. Acesta are un motor de 400 de cai putere, dezvoltând o viteza maximă de 65 de kilometri pe oră.


Este prezentat, de asemenea, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările state membre ale NATO, potrivit MApN. Urmează complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM, autopropulsat pe şasiu de transportor amfibiu blindat, utilizat în sprijinul operaţiilor Forţelor Terestre.

 

La rând vine Detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, format din vehiculele de luptă de tip Humvee.


Defilarea autovehiculelor Humvee se încheie cu prezentarea sistemului de aeronave fără echipaj uman la bord "Scan Eagle”, care a intrat în dotarea Armatei Române în 2013. Acesta poate zbura în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Până în prezent a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan, precizează reprezentanţii MApN.

Parada continuă cu prezentarea motocicletelor Enduro tip MT 230, care au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în acest an.


Motocicletele sunt urmate de ATV-urile Rangers Polaris 6 x 6, folosite pentru acţiuni de căutare, salvare, evacuare şi cercetare.

 

La defilare mai participă autostaţiile radio Harris, pe şasiu Chevrolet,  vehiculele aflate în dotarea geniştilor şi a Poliţiei Militare, precum şi blocul de tehnică al Forţelor Aeriene, deschis de un detaşament de radare TPS-79 R.

 

 Rachete sol-aer cu baza la sol Hawk

 

Urmează detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk şi  detaşamentul tehnicii din dotarea structurilor Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.


Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de şase motociclete ale Poliţiei Române, urmate de autospecialele Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale şi de efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS).


Mai defilează un autolaborator criminalistic şi unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul căruia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la faţa locului, în teren greu accesibil.


Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este deschisă de motocicletele BMW, urmate de automobilele Dacia Duster 4×4 şi de autospecialele Volkswagen Transporter. Defilează, de asemenea, mai multe vehicule, inclusiv blindate, precum şi o autospecială cu apă, destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică.


Parada Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale operative "Volkswagen Passat Variant”, destinate misiunilor de supraveghere a frontierei, urmate de autospecialele de teren Iveco Massif şi autospecialele de supraveghere cu termoviziune Artemis Land Rover.


Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora, precizează MApN.


La Arcul de Triumf defilează şi două dispozitive aparţinând Serviciului Român de Informaţii, moment urmat de defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române.


Finalul paradei aparţine Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul” şi muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22