De același autor
Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că dorește să înființeze un minister al repatrierii celor peste trei milioane de români care au emigrat în Occident. Anii de bejanie amară sunt, iată, pe cale să se încheie. Statul, prin sus-amintitul minister, se va ocupa de tot. Va dubla numărul de locuri de muncă în România, va aduce veniturile la nivelurile din Occident și va oferi infrastructura și serviciile publice - sănătate, educație, utilități - cel puțin la același nivel uite-așa prin fiat sau, mai exact, prin ordin de ministru. Pentru că altfel, e greu de crezut că românii care au emigrat vor fi convinși să se întoarcă „acasă” și punem „acasă” între ghilimele pentru că știm că mulți se simt deja acasă în Italia, Spania sau Marea Britanie, unde muncesc și își cresc copiii și nu au nici cea mai mică intenție să se întoarcă în România.
Și de ce ar face-o? Ce a făcut România pentru ei ca să merite devotamentul lor? Dacă e să privim cinstit, nu mare lucru. E drept, România s-a schimbat enorm din 1989 până astăzi și se află, probabil, în cea mai bună perioadă din istoria ei în materie de prosperitate și securitate, dar este încă departe de a putea îndeplini unul dintre dezideratele înscrise în Rezoluția de la Alba Iulia din 1918: „Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus”. Și pentru că reformele au fost prea lente și aplicate numai parțial, mulți români au ales să nu mai aștepte să vadă efectele și au optat în mod firesc pentru „drepturile și avantagiile din cele mai avansate state industriale din Apus” într-o asemenea măsură încât putem spune că cea mai valoroasă parte a poporului român - în termeni de putere de muncă, individualism, inițiativă sau spirit antreprenorial ori educație înaltă - nu se mai află astăzi în România, ci în Apus. Ar fi putut fi ei rămâne în țară? Probabil că nu, sau mai degrabă, nu toți. România nu putea concura cu statele vestice și nici cele mai rapide și eficiente reforme - așa cum au făcut, de exemplu polonezii sau cehii - nu ar fi putut opri valul migraționist spre Occident. Ceea ce ar fi putut însă face România pentru a limita exodul era să gestioneze mai bine speranța. Oamenii pot suferi privațiuni și condiții inferioare de trai dacă sunt convinși că într-un viitor previzibil le va fi mai bine și vor fi ocrotiți de lege în țara lor. Dacă însă nu mai speră că acest viitor mai bun este nu doar posibil ci realizabil, atunci emigrarea este o opțiune rațională.
Poate România de astăzi să restaureze edificiul speranței naționale? Nu cu lideri precum Tăriceanu, care cred că bunăstarea se realizează prin decret și mai înființează un minister în acest sens. Dacă este ceva care a lipsit României în acești ani este leadership-ul de calitate, vizionar și patriot. Am avut parte, în schimb, de o clasă conducătoare rapace, coruptă până în măduvă și indiferentă la nevoile cetățeanului, dar naționalistă în sensul securist, găunos și xenofob. Multe s-au schimbat în bine în România, dar schimbările au fost, mai degrabă, generate din afară, de către Uniunea Europeană și Statele Unite, nu din interior, nu dintr-o aspirație națională spre modernitate și, cu siguranță, nu din dorința de reformă a liderilor politici. Dacă nu am fi fost prinși - sau „colonizați” cum este la modă să se spună zilele acestea - în structurile occidentale, astăzi am fi avut o oligarhie perfectă ca în Rusia, dominată la vârf de foști ofițeri și colaboratori ai Securității și condusă la bază de borfași imuni față de legi. Ceea ce a venit bun, începând cu liberalizarea economiei și ceea ce se întâmplă astăzi cu emanciparea Justiției și campania anticorupție a venit din Occident. Și tocmai apartenența României la civilizația occidentală este astăzi sub asediul unor forțe profund antinaționale dar care își fac campanie în numele naționalismului.
Este plină de semnificație simbolică pentru confuzia morală a României de astăzi inițiativa unui partid securist care se numește România Unită (ca Rusia Unită), care militează deschis pentru amnistia fiscală a oligarhilor și amnistia penală a corupților sub sloganul „Bunăstare, nu dosare” însoțit de cântecul patriotic „Noi suntem români” cu Rrrr. Deși pare o inițiativă exotică și periferică, la fel ca ideea năstrușnică a lui Tăriceanu, aceste propuneri reflectă o tendință mai profundă care se manifestă în interiorul societății românești, o întoarcere dinspre valorile liberale occidentale spre un naționalism resentimentar și xenofob. Deși avem președinte neamț și baze americane, România lui Ponta și Ghiță câștigă tot mai multă consistență. Datoria patriotică a românilor este să respingă această alunecare spre barbarie iar datoria românilor din străinătate este să rămână acolo și să sprijine o Românie integrată în Occident care să împlinească chiar și după 100 de ani, obiectivele Declarației de la 1 Decembrie.
P.S. Legat de Declarația de la 1 Decembrie și de confuzia morală, am văzut la televizor multă armată, multe vorbe despre credință, unitate, istorie și altele, dar nici o vorbă, din nou, despre rolul Bisericii Greco-Catolice în Marea Unire și despre episcopul/cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit Rezoluția de la 1 Decembrie privind spre București „ca spre Ierusalim” și care a fost răsplătit de Națiune pentru asta cu închisoarea la Sighet și domiciliu forțat până la moarte. Biserica Ortodoxă, care se proclamă păstrătoarea românismului (dar care este pe cale să piardă Basarabia) nu este capabilă să-și recunoască nici măcar acum vina istorică.
Comentarii 14
Sandu Gradinariu - 12-03-2016
ati atins exact fibra emigrantului roman prin acest articol, ceea ce ati spus aici este 101% adevarat; respectele mele!!!
Răspundetom - 12-03-2016
eh, omul are o intelegere a fenomenelor astea cu migratia de nivelul kindergarden! sunt mii de exemple in istorie, nu-i asa? prin care o tara se dezvolta si devine prospera prin exportul de...oameni! chiar daca metodele astea hei-rupiste nu sunt cele mai potrivite, nu poti sa-i "amagesti' sa vina inapoi, ci sa rezolvi lipsurile si probleme tarii din care au plecat, problema asta cu emigrarea - ca e o problema - e la mintea cocosului ; nu nu e buna! nu e bine pentru nimeni ca pleaca romanul la spalat la fund in Italia sau la capsuni in Spania, omul se duce din lipsa de alte optiuni, nu e explorator, nici turist, nici artist boem! dar in Romania se judecata totul ideologic, de fapt ce zic, dar ar exista ideologii in Romania, e totul un ping-pong intre niste guristi din astia care sunt portavocea unui grup de interes afiliat unui partid sau altul
Răspundetom - 12-03-2016
Intr-o tara in care fostii intelectuali comunisti sau odraslele lor transformate in intelectuali neostangisti de tip Che Guevara, cica occidentali si "liberali", il considera pe un om ca Neagu Djuvara un fascit sau pe regele Mihai un nimeni tot cam fascist si retrograd, nu vad ce mandrie nationala si in jurul a ce se poate uni natiunea simbolic pe viitor, ca nu a trecut un 1 decembrie postcomunist fara injuraturi si circuri grosolane, murdare, care nu arata libertate ci neintelegerea libertatii, nu arata demnitate, ci lipsa de demnitate etc
RăspundeJoaquin Murieta - 12-03-2016
Am plecat in SUA pentru ca Basescu, Boc, Stolojan, etc. au distrus industria electronica in care eu lucram prin excrocheria Microsoft de 2 000 000 000 de dolari dar daca se sterge Windows de pe toate calculatoarele din Romania ma repatriez imediat si ajut si eu la re-construirea industriei electronice bazata pe Linux care e gratuit. Probabil ca si altii s-ar repatria imediat ce Iohannis ar folosi un avion Romanesc sau o masina Romaneasca asa cum e ea azi si sigur dupa repatriere alte masini si avione Romanesti mai bune ar fi proiectate de cei repatriati.
Răspundeion - 12-02-2016
o treime din americani sau macar un sfert cred ca-s germani, nu se poate zice ca au ajutat mult Germania cand a fost nevoie - nu ca ar fi trebuit :), dar asa ca chestie, nu va bazati pe oameni care pleaca la nevoie sa sprijine tara, e frumos, dar nu se intampla de obicei
Răspundenicodmi - 12-02-2016
Daca am inteles bine Declaratia de la Alba Iulia, se refera la traiul romanilor acasa, ca de aia s-au batut. Acum domnul Campeanu ne traseaza sarcina sa nu stam acasa, dar evident sa trimitem bani, iar daca dorim sa revenim acasa suntem "nationalisti" manipulati de Tariceanu. Ei dracie, nu stiam ca intentia de a reveni in tara de origine e considerata "manipulare"
RăspundeB. - 12-02-2016
Biserica romaneasca ortodoxa, este intr-adevar o biserica antinationala prin cultul sau liturgic slavic, care in istorie a fost un factor de slavizare a Romanilor din Bulgaria, Serbia, Ucraina actuala si chiar Romania. Se poate analiza foarte usor ligvistic cum multi romani si-au zis din Popa Popovici sau din Grustea Gruscenco sub influenta dascalilor care scriau in slavona (de asta si pe Eminescu in chema oficial in acte, taica-su fiind popo, Eminovici, nu Eminescu!). Aceasta traditie slavizata, care priveste mai usor spre sfintii rusi si misticismul lor prostesc si prostit politic, spre turlele de bulb de ceapa rusesti si spre ritualile bisericesti in slavona si rusificate este continuata si astazi in Basarabia si Bucovina de Nord, unde Biserica ortodoxa a romanilor a fost pusa fara mare proteste si cu o mare ignoranta istorica sub Biserica Rusa, in loc sa se recunosaca si sa se construiasca o ortodoxie romaneasca pe baza traditiilor cultice, liturgice si arhitecturale romanesti si a limbii latine romanesti. E o rusine nationala, umana si culturala chiar, sa vezi preoti in Cernauti si Chisinau sau in niste sate din jur 100% romanesti, ori chiar din Maramuresul de Nord unde inainte erau biserici de lemn maramuresene, slujind in slavona, cu straie preotesti rusesti sau sa vezi biserici noi construite cu bulba de ceapa mongola colorata in verde, albastru sau galben dupa stilul lui Ivan cel Groaznic, cand ai un maret stil arhitectural moldovenesc cum e cel al lui Stefan cel Mare, biserici cu nava, zvelte, si turla ascutita, combinatie de gotic occidental si pictura bizantina, sau un stil maramuresan al bisericilor de lemn tot copiat dupa stilul gotic....Romanul nu se cunoaste si nu se respecta, maine devine si chenez sau mongol daca e mai confortabil!
Răspundeadi - 12-02-2016
"datoria românilor din străinătate este să rămână acolo și să sprijine o Românie integrată în Occident care să împlinească chiar și după 100 de ani, obiectivele Declarației de la 1 Decembrie." Interesant. Si eu care credeam ca datoria romanilor este de a trai la ei acasa. Ne-ati trasat asa dvs de la Bucuresti "datorii" precum tovarsul Ceausescu. Nu domnule Campeanu, romanii din disapora nu au nicio datorie fata de Romania. Romania are o datorie fata de ei
Răspundeadi - 12-02-2016
cauzele sunt simple, intrebati orice imigrant: lipsa de locuri de munca, furturile sistematice din administratia publica cel putin pana in 2001, etc, Nu este niciun mister, decat daca dorim sa ne prefacem ca e un mister care necesita ani de "aprofundare "...
Răspundeadi - 12-02-2016
ce ar fi putut face Romania pentru a opri exodul? Foarte multe. Un exemplu: recrutuarea cadrelor universitiare pe dosar de merit in loc de pile. Retrocedarea proprietailor care nu s-a realizat nici pana in ziua de azi din motive de "cadastru". Angajari fara pile. Si multe altele pe care Romania nu le-a facut si nici nu are vreo intentie reala de a le face.
RăspundeVicentio B. - 12-01-2016
Stimate Domnule Cristian Campeanu, pentru/fata de ritmicitatea cu care va etalati opiniile cu privire la teme externe si interne, ar TREBUI, asa vad ca eu cetatean german, sa va CONCENTRATI, in cadrul temelor pe care le alegeti, pastrand NEAPARAT relatia logica CAUZE – EFECTE, pentru ca, plecand de la premise ADEVARATE, VERIDICE sa ajungeti la CONCLUZII VERIDICE ! IN MOD CONCRET 1. Vorbiti de recenta initiativa a lui Calin P. Tariceanu, in opinia mea Eminenta Cenusie din Romania, aflata pe pozitia 2 –a in Stat, FARA ca Dvs. se precizati substanta si anume ca, aceasta (Tariceanu) ca Presedinte al Senatului isi face RECLAMA ELECTORALA PROPRIE. ca Presedinte al ALDE, situtie care ar IMPOSIBILA in USA, tocmai din cauza existentei acolo a principiului “cecks und balance” - symbol al DEMOCATIEI autentice, INEXISTENT in Romania. 2. Vorbiti despre “peste trei milioane de români care au emigrat în Occident“, FARA o minimala precizare cu referire la studii, profesii, DESI altii, precum Sebastian Ghita vorbeste de aproape PATRU milioane, pentru care Statul Roman a platit peste 60 Miliarde US Dolari, pentru pregatirea profesionala a acestora ! 3. Vorbiti de “probabil, cea mai bună perioadă din istoria ei în materie de prosperitate și securitate, FARA sa pomeniti de realitatea incontestabila si anume ca Romania se afla pe pozitia PENULTIMUL LOC din UE (ultima fiind Bulgaria) i.c.c.p. PIB/cap de locuitor, si acelasi loc (PENULTIMUL) din UE privind cheltuielile sociale / pa cap de locuitor ! 4. Vorbiti de “clasă conducătoare rapace, coruptă până în măduvă și indiferentă la nevoile cetățeanului, dar naționalistă în sensul securist, găunos și xenofob.” – FARA se faceti PRECIZAREA NECESARA, la care “clasa conducatoare” va referiti ! 5. Vorbiti de “partid securist care se numește România Unită”, FARA sa precizati ESENTA si anume ca acest partid este realmente EXTREMIST, XENOFOB, care la una din sedintele publice avute, a SCOS Drapelul UE, in afara salii ! NUMAI acest gest este ANTI – CONSTITUTIONAL ! NU faceti NICI referirea de SUBSTATA si anume ca, RECLAMA ELECTORALA a acestui PRU contine imperativul “ 4 milioane de dosare impiedica dezvoltarea economica si sociala a Romaniei” ! 6 Vorbiti/afirmati “avem presedinte neamt” – motiv pentru care va intreb: DE CE folosoti notiunea NEAMT ? Va rog sa precizati, mai ales pentru faptul ca sunteti jurnalist si va doriti sa va etalati cu "analize" PS. Apropos afirmatia Dvs., pe care eu am preluat-o la pct. 3 - STIATI CA, 95% din FASOLEA prevazuta pentru consum de ZIUA NATIONALA a Romaniei, provine din IMPORT ?
RăspundeGheorghe Popescu - 12-01-2016
Tariceanu vrea voturile romanilor din diaspora, atit si nimic mai mult. Ar trebui sa stie ca romanii plecati sint mai putin sensibili la fripturisme de-astea. Tariceanu a avut tot timpul din lume sa se faca placut de romani si a esuat lamentabil. El ramine un purtator de pantaloni, ca pe vremea cind facea modelism pentru lenjerie barbateasca. In al doilea rind, romanii din diaspora ramin patrioti get beget, chiar daca nu se vor mai intoarce in tara. Schimbarile care trebuiesc facute in Romania trebuie facute pentru cei care traiesc in Romania, nu pentru diaspora. Cind romanii din Romania vor trai la fel ca si nemtii, sau oricare alta natie din occident, diaspora romaneasca va fi si ea multumita. Politicienii romani trebuie sa inteleaga asta, diaspora nu mai trebuie folosita in lupta electorala. Cind politicienii romani vor intelege ca munca lor trebuie indreptata sa serveasca romanii din Romania (si nu doar clanul din care provine fiecare), atunci toti romanii din intrega lume vor intelege si ii vor accepta. Si trebuie sa isi inteleaga propriul rol, de functionari publici, nu semizei. Articol bun.
Răspundeprofesoru - 12-01-2016
"care a fost răsplătit de Națiune pentru asta cu închisoarea la Sighet și domiciliu forțat până la moarte." - ce treabă are naţiunea română cu crimele comunismului? Era cumva România un stat democratic, ca să poţi acuza naţiunea?
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 12-01-2016
Despre cauzele care au determinat 3 milioane de cetateni romani sa migreze in Occident nu avem deocamdata o analiza aprofundata. Migrantii nostri pot fi impartiti in multe categorii, in functie de motivatia care i-a determinat sa plece. Dar si Italia sau Grecia au avut milioane de imigranti in anii '60 si '70, in Germania, Elevtia, Austria. Ar trebui vazut de ce astazi fluxul migrationist s-a redus atat de mult la ei, ca sa putem si noi sti in ce conditii nu vor mai pleca atat de multi oameni din Romania. Sigur ca infiintarea unui minister este o tampenie a lui Tariceanu, ca toate ideile lui de altfel. E de mirare ca un astfel de om se mai afla inca in viata politica si mai aspira sa devina inca o data prim ministru. Incetineala cu care functioneaza mecanismul judiciar il favorizeaza atat pe el, cat si pe alti politicieni compromisi, care, cu totii, aspira spre demnitati inalte in statul roman, figurand pe liste eligibile ale partidelor care ii sustin in actualele alegeri.
Răspunde